keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Kärhöjä ja ihmetyksiä

Keväisin kun alppikärhöt kukkivat, on kärhöjen ensimmäinen kierros. Toinen kierros on alkukesästä kun ensimmäiset jalokärhöt aloittelevat kukintaansa. Kolmas kierros on nyt, kun pääosa viini- ja jalokärhöistä kukkii. 

Tarhaviinikärhö 'Abundance' on suosikkini joka vuosi. Sirot ja kaikin puolin mallikkaat kukat. Nousee varmasti joka vuosi ja tuntuu kestävän hyvin näitä kuivia kesiä. Väri on täydellinen, ei liian tumma, mutta ei myöskään pliisu.
Monsterikärhöni 'Margaret Hunt' ei ole ollut monsteri pariin vuoteen. Se melkein kuoli toissa talvena. Elossa on ja kukkia tulee. Ehkä siitä vielä joskus tulee entisenlainen tuuhea kärhöpöheikkö.
'Comtesse de Bouchaud' tekee kukkia tasaisesti joka vuosi. Ei ole tuuhein kärhö, mutta tänä vuonna ehkä korkein. Kunhan kaaren yläosassa olevat nuput aukenevat, otan kärhöstä lisää kuvia. Minulla on suunnitelmissa siirtää yläpihalta kaksi kärhöä pois, toinen menee Piilun viereen, sellainen nimetön tumman liila. 'Miss Bateman' saa muuttaa tähän, olkoot naiset keskenään.
'Piilu' on ollut alusta alkaen kitukasvuinen. Taidan lisätä juurelle reilusti soraa, nimittäin huomasin, että ne kärhöt joiden juurella on reilusti soraa, voivat parhaiten.
'Madame Julia Correvon' kukkii runsaasti joka vuosi. Tänä vuonna siinä on taas enemmän kukkia joissa on vihreitä terälehtiä. Kärhö on todella avoimella ja tuulisella paikalla, joten sen on taas kärsinyt kovasta talvesta ja kevään halloista.


Siirrytään ihmetyksiin. Olen vihdoinkin saanut punahatut viihtymään puutarhassani kauemminkin kuin yhden kesän. Vaan mitäpä te paremmin tietävät sanotte, onko tuossa punahattujen siementaimien keskittymä? En keksi mitä muutakaan nämä voisivat olla. Osan aion kokeilla siirtää ja osa saa jäädä kasvamaan tähän.
Maailma on sekaisin myös puutarhassani. Tämä alppiruusu kukkii ensimmäistä kertaa. Ei siinä mitään, mutta se kukkii nyt. Olen ottanut kuvan eilen eli 25.7. Lajike on 'Cunningham's White'. Netin mukaan tämä on aikaisia lajikkeita. No ehkä ensi vuonna se on oikeassa aikataulussaan ja kukkii jo toukokuussa.
Tämä taas on ilmiselvä kärhön taimi. Mutta mikä taimi, sitä en osaa sanoa. Viime vuonna kaivoin 'Pink Fantasy' kärhön ylös, mutta tein huonoa työtä ja katkaisin siitä kärhön ainoan pienen verson. Taisin laittaa juuren purkkiin, muisti pätkii. Tämä voi olla se. Tai sitten ei. Otin 'Abundance' kärhön siemeniä talteen ja saatoin laittaa niitä myös purkkeihin. Tämä saattaa olla sellainen itänyt siemen. En uskalla jättää tätä hentoa taimea enää purkkiin talven armoille vaan laitan sen maahan kunhan keksi hyvä paikan. Yksi hyvä vaihtoehtona on 'Musta Rudolf' koristeomenapuun alla.

Paljon on kärhöjen siirtoja tiedossa, aion siirtää myös rosarion kärhöt toisaalle, niille vain pitäisi keksiä hyvä paikka.



22 kommenttia:

  1. Kärhöt ovat kyllä ihania! Hauska ja iloinen juttu tuo alppiruusujen kukinta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kärhöistä vaika ne on joskus vaikea saada viihtymään. Alppiruusu on hauska, se on kerran siirretty ja tämä uusi paikka on parempi. Yksi kukka on iso voitto.

      Poista
  2. Tuo keskittymä voisi hyvinkin olla puhahattujen siementaimia. Omani taitavat näyttää juuri tuollaisilta, vaikka minulle noita tulee yleensä sinne tänne harvempaan.
    Upea tuo Abundance, on kiva löytää luotettavia ja mieleisiä kärhöjä.
    Onnea kärhöjen siirtoon, siinä on varmasti toimittava kieli keskellä suuta, jotta saa juuripaakun kunnolla nostettua ja siirrettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatuilta ne kovasti näyttävät, keskittymän lisäksi on pari yksittäistä taimea. Luulen, että tuohon kohtaan on kaatunut kukka ja kaikki siemenet ovat jääneet siihen. Abundance on ensimmäisiä kärhöjäni, sillä meni vuosia päästä nykyiseen kokoonsa. Kärhöjen siirrossa on otettava riski, toisaalta kituvat nykyisillä kasvupaikoilla joten en menetä paljoa jos siirto ei onnistu.

      Poista
  3. Punahattujen lehdiltä näyttää! Hienoa, että ne alkavat nyt viihtyä ja löytyy paikka, jossa niiden siement itävät hyvin. Toivottavasti kärhöjen siirrot menevät hyvin.
    Minun pitäisi kirjoittaa ja laminoida jokaisen syksyllä purkkiin isketyn taimen tai siemenen kylvösten kanssa jokin lappu, jossa olisi selitys, että mitä ja miksi. Talven aikana ehtii muisti tyhjentyä, varsinkin niistä nopeasti suunnitelluista asioista ja ohimennen tehdyistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatuilta ne näyttävät, vertasin vielä tämän vuoden taimia lehtiin ja kovasti ovat yhtäläiset. lappu pitäisi aina tehdä mutta siinä istuttamisen kiireessä ei muka ehdi ja luottaa muistiinsa vaikka kokemuksesta pitäisi tietää, ettei ole mitään luottamista.

      Poista
  4. Ihailen aina näitä tuuheita kärhöpuskia. Miten niitä saadaan aikaiseksi? Pitäisikö lannoittaa kevät- ja syyslannoituksen lisäksi pitkin kesääkin? Tästä olisi mukava lukea postauksia. Omat kärhöni kasvattavat yhden tai kaksi pitkää siimaa, jotka ehkä kukkivat, ehkä eivät...

    Mikä tihulainen imee alppiruusun lehtiin noita keltaisia pisteitä? Osassa omistani on niitä myös. Pitääkö ötökkää jotenkin torjua? Tänä vuonna meilläkin on joihinkin alppiruusuihin ilmestynyt pieniä kukkia vielä näin loppukesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, Kruunuvuokon ohjeilla istutan, syvään ja reilusti soraa juurelle. osa tekee paljon versoja ja osa sen yhden tai kaksi jokainen kesä.

      Alppiruusun vihulaisiin en ole perehtynyt, joku pistiäinen tai sen toukka tai sitten joku punkki. En ole lähtenyt torjumaan, tämä kuivuus on todennäköinen syy.

      Poista
  5. On koriasti kukkivia kärhöjä. 'Abundance'-kärhöä enoo luannos nähänykkää, mutta färi näyttää tosiaan hyvältä. Margarettiki näyttää ihan hyvältä, vaikkei monsterikokoone ookkaa. Mun Julia ei oo koskaa kukkinu nua hyvin, mutta on ny onneksi noussu, vuaren tauon jäläkihin. Mun pitääs ainaki laittaa kaikkihin lappo, nykyysin tuntuu muisti pätkivän viälä enemmä ku enne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Abundance on tuotu aikoinaan Virosta, Suomessa siihen en ole törmännyt. keväällä ostin Lidlistä tarhaviinikärhön nimellä 'Rubra', siinä on kovin samanlaiset kukat kuvan mukaan. Mielenkiintoista nähdä, ovatko samanlaiset kunhan Rubra joskus kukkii. Muisti pätkii täälläkin mutta silti lapun laittaminen on niin vaikeaa kun se tietää reissua sisälle tarvikkeita hakemaan.

      Poista
  6. Tulipa mieleeni sinun monsteristasi, että oma superkukkijakärhöni melkein menehtyi myös toissa vuonna. Luulen, että koska syksy oli erittäin märkä ja tuli kunnon pakkastalvi, kärhöni otti itseensä. Mutta sieltä se nousi joka vuosi tuuheammin. Syvään istuttaminen taisi pelastaa 🙏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin kaikki kärhöt kärsivät toissatalvesta. Onneksi ovat elossa mutta voi mennä monta vuotta ennen kuin ovat entisellään.

      Poista
  7. Ihania kaikki pinkit kärhösi. Miss Bateman sopii varmasti hyvin kaveeraamaan Comtesse de Bouchaudia.
    Punahatuiksi sanoisin minäkin siementaimiasi kahden kasvatuskevään kokemuksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, enköhän voi luottaa, etä ovat punahatun taimia, siitä on ollut yksimielisiä kommentteja. Pinkit kärhöt ovat minunkin mieleeni.

      Poista
  8. Ihanat kärhöt! 'Abudance' on kieltämättä komeassa kukassa enkä ihmettele lainkaan, miksi tykkäät siitä. Hienon värinen ja kiva kukan malli. Kyllä se Margaretkin siitä vielä pörhistyy. Pääasia, että on hengissä ja kukkii. Mutta tuo 'Madame Julia Correvon' on ihan todella huikea ilmestys! Omani saa tehdä ahkerasti töitä päästäkseen samaan.
    Saitpa kerralla reilusti punahatun taimia. Ovat varmasti kasvattaneet hyvät juuret kun ovat saaneet itää mieleisessään paikassa. Siitä vaan siirtelemään vahvoja taimia uusille paikoilleen. Itse varmaan talvettaisin tuon pikkuruisen kärhön kellarissa, jotta pääsisin varmasti näkemään, mikä hän on sorttiaan. Harmittaisi hirveästi, jos taimi kuolisi talven aikana ja arvoitus jäisi ratkaisematta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin on punahatun taimia riittävästi, taitavat olla sitä perus 'Magnus' lajiketta. Sinun kellarisi on unelmapaikka talvetukseen, meillä sellaista ei ole, ei edes lämmitettyä autotallia. Harmittaa kyllä jos kuolee, mutta toisaalta selvisi jo yhden talven pienessä purkissa.

      Poista
  9. Madame Juliasi laittaa parastaan. Ilmeisesti se on hyvin herkkä hallalle ja tuulelle. Omani on myös tuulelle alttiissa paikassa. Sen kukissa on paljon vioituksia.
    Minun rhodo Cunninghams Whitella on jo ikää. Se kukkii aina toukokuussa ja uudelleen vähäisemmin alkusyksystä. Silloin tällöin joku kukka ilmestyy siihen myös näin kesällä. Ensimmäisinä vuosina pelkäsin, ettei se syyskukinnan jälkeen kuki ollenkaan keväällä. Kukkiipa hyvinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julia taitaa olla herkkä hallalle ja tuulelle. Hyvä tietää, että kesän kukinta vaikuta negatiivisesti seuraavan kevään kukintaan.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Ei ole. Yleensä tuli juuri ennen sateita, mutta nyt on satanut kaksi päivää peräkkäin eikä kissaa näy.

      Poista
  11. Kerrotko vasta alkajalle hyviä vinkkejä koskien kärhöjen istutusta? Ja onko ne todella välillä niin 'oikukkaita' että nytkin yksi kärhö alkoi nousta vasta heinäkuun lopulla🤨 ja toinen,viimekesänä niin komeasti kukkinut ei ole noussut ollenkaan,onkohan talvi sen vienyt vai nouseeko kenties ensi vuonna..🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on Kruunuvuokon ohjeet kärhöjen istuttamiseen, niitä olen noudattanut:
      https://puutarhanlumo.blogspot.com/2017/01/karhojen-kasvatuksesta.html
      Syvään istuttaminen on tärkeää.

      Poista

Kiitos kommenteista :)