lauantai 15. heinäkuuta 2023

Isännänhuoneen remontti

Välittömästi Avoimien Puutarhojen jälkeen aloitimme isännänhuoneen remontin. Huone on remontoitu aikoinaan 1970- ja 1980-lukujen taitteessa koko talon remontin yhteydessä. Nyt me puramme sen remontin jäljet pois ja palautamme vanhaa uuden tilalle. Seinät olen maalannut vihreiksi noin 15 vuotta sitten peittämään vanhat tupakan kellastamat maalit.

Huone oli tyhjennetty parissa tunnissa. Ja näyttää todella kolkolta ja siltä, että remonttia kaipaa. Ovet tulevat yhtenäisemmiksi remontin yhteydessä.
Takka on muovitettu ja sen jälkeen muovitettiin kaikki ovet. Tuo puujäljitelmä ovi vie vanhempien valtakuntaan ja se on teipattu umpeen, muissa ovissa on muoviset vetuketjuovet sillä tämä on se huone josta kuljetaan talon kylpyhuoneeseen.
Kattopahvit revittiin ihan ensimmäiseksi pois. Nyt on poistettu koolauksetkin. Katto pystytään pelastamaan vaikka siinä on yhdellä sivulla jonkun ikivanhan vesivahingon jäljet. Alkuperäisiä kattolistaja on tallessa kahdella seinustalla mutta todennäköisesti joudumme poistamaan ne jotta kattonurkat saadaan tiivistettyä.
Lattiasta on kaksi kerrosta muovimattoa ja paksu lastulevy poissa ja onpa ne viety jo kaatopaikalle. Nuo tummat kohdat ovat olleet peltien peitossa ja niissä näkyy lattialankkujen alkuperäinen ruskea sävy. Ihan takan edessä on ollut hauska kolmion mallinen pelti.
Lankkulattia on erinomaisessa kunnossa, sille riittää pääosin putsaus ja uudelleen maalaus. Ylös se joudutaan nostamaan jotta pääsemme tarkistamaan ja tarvittaessa vaihtamaan eristeet.
Lankkujen nosto on aloitettu. Samassa muinaisessa remontissa on vedetty lattiaan vesi- ja viemäriputket ja tiesimme odottaa lasivillaa. Tässä kohtaa lattia on ruma sillä lankut on joku vetänyt poikki moottorisahalla. Kyllä ne korjattua saadaan mutta vaatii työtä. Villat ovat täynnä hiirenpaskaa ja pesiä. Hiiret ovat nyhtäneet villaa ja jopa nakertaneet vesiputkien ympärillä ollutta styroksia.

Minä siivosin villat pois, mies irroittaa lattiaa. Lopulta tuosta tuli neljä jätesäkillistä villaa. Kuvan ylälaidassa näkyy tärkeä työväline lattialankkujen naulojen irroitukseen sorkkaraudan lisäksi. Sillä hakataan naulan kanta ylös puusta jolloin naulan saa vedettyä pois puuta rikkomatta.

Remontti jatkuu, viikonlopun tavoitteena on saada kaikki lankut ylös.


 

12 kommenttia:

  1. No niin, siellä on hihat heilumassa! Tai eivät ne vaikuta muulloinkaan olevan paikallaan ;-)
    Loistovehje, jolla saa naulat hyvin pois puusta, sellainen olisi täälläkin tarpeen. Erilaisilla sorkkaraudoilla mennään toistaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku purkurauta on tuon työkalun nimi, on ihan ehdoton kun lankkuja otetaan irti. Ei ole hihat yleensä heilumatta, tai no ehkä talvella. Remppa oli pakko aloittaa heti, että se tulisi valmiiksi ennen lämmityskautta.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen isännänhuoneen remontti, jonka vaiheita tulee olemaan mukava seurata. Tsemppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tsemppiä on tarvittu, etenkin tänään kun tehtiin pölyisimmät hommat eli eristeen poisto.

      Poista
  3. Paljon olette ehtineet ja paljon on varmasti tekemistäkin. Toivottavasti ei tule ikäviä yllätyksiä enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tullut lisää ikäviä yllätyksiä, onneksi.

      Poista
  4. Työmaata tuossa riittää, mutta kiva saada huone kuntoon. Purkaminen sujuu nopeasti, kunhan ei tule suuria yllätyksiä vastaan. Ilmeisesti pidätte rempassa kiinni talon aikakaudesta, kuten aiemmissakin korjauksissa. Kiva seurata projektin etenemistä. Maltathan ottaa runsaasti kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään kiinni aikakaudesta, tosin en tiedä kuinka alkuperäistä on tuoda englantilaisen Victorian ajan kirjastohuoneen tunnelmaa isännänhuoneeseen.

      Poista
  5. Teillä nuata rojektia riittää. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ja sitten yksi huone vielä niin kaikki huoneet on korjattu kertaalleen. Viimeinen huone jää johonkin toiseen vuoteen.

      Poista
  6. Taas iso urakka menossa, hienoa, että jaksatte ahertaa! Voimia ja myötätuulta remontin keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on tätä remonttia odotettukin. Nyt siihen löytyi jaksamista.

      Poista

Kiitos kommenteista :)