tiistai 18. heinäkuuta 2023

Isännänhuoneen remontti etenee

 Mies on tehnyt pitkää päivää remontin kanssa. Minä toimin apulaisena ja pysyn koronakeuhkoillani poissa pahimmasta pölystä ja jätän nivelrikkopolvien kanssa pahimmat kantamiset vahvemmille. Minun vuoroni tulee sitten kun on aika maalata ja sisustaa.

Lattiasta poistettiin vanhaa eristettä noin kymmenen senttiä. Poistettava eriste oli lähinnä olkisilppua, roskaa ja savikokkareita. Lattia on hienossa kunnossa satavuotiaaksi. Ei lahoa, ei kosteutta, kaikki ehjää ja puhdasta. Niinpä lattiaa ei kannattanut purkaa enempää, tiivistimme nurkat ja lisäämme uutta eristettä.

Vanha eriste on ensin tasattu selluvillapurulla. Minä sekoitin purun hienoksi suuressa saavissa porakoneeseen kiinnitetyn "vispilän" avulla. Puru peitettiin kahdella kerroksella selluvillalevyjä jotka asennettiin limittäin. Nurkissa on jyrsijäverkko ja pellavaa tungettuna joka koloon. Seinällä roikkuvat sähköt tulevat lankkujen alle ja viereen ja ne jää listan alle piiloon. Ikkunassa oleva pömpeli on puhallin joka alipaineistaa huoneen.
Selluvillalevyjen päälle tulee paperi joka niitataan ja teipataan kiinni. Siihen päälle lankut takaisin joista on putsattu sivut, pohjat olivat ok ja pintaan tehdään hionta kun lankut ovat paikoillaan. Kuvassa puolet lankuista on jo paikoillaan. Lattian väri pitäisi kohta päättää, vaikeaa on. Tehdäkö sama kaakaon sävy kuin tuvassa vai punainen tai vihreä joka kävisi tulevaan tapettiin. Sähkökeskus peitetään kirjahyllyllä joka tulee lattiasta kattoon tuonne takaseinälle. Kirjahylly tehdään itse, katsotaan kuinka onnistuu, sekin pitää päättää tuleeko kirjahyllystä maalattu vai petsattu. Katto pitää pestä, kitata ja maalata. Ja vähän pitää kattoa korjatakin, pitää ottaa siitäkin kuva. Seinille tulee alaosaan vaakapanelointi ja sen ylle tapetti. Sekin pitäisi päättää petsataanko panelointi vai maalataanko.
Ihan uskomatonta roinaa on haudattu eristeisiin. Kuvassa on tämän päivän löydöt. Vihreäksi maalattu pieni ja siro kävelykeppi. Suutarin kenkälesti, tai niin päättelimme. Pieni, siis todella pieni kirveen terä. Hevosenkenkä jonka piilotin takaisin lattiaan (pari kolikko pitää muistaa laittaa ennen kuin lattia on kiinni) ja vanhan öljylampun takapelti. Miksi ihmeessä nämä olivat lattiaeristeissä? Onnea tuomassa vai siksi ettei kaatopaikkoja ollut.
Kun klikkaat kuvaa, saat sen suuremmaksi ja teksti näkyy paremmin. Tämä on tosi pieni paperi, ehkä noin 7 x 10 cm. Kertoo paljon ajankuvasta silloin kun taloa on siirretty tähän nykyiselle paikalle vuoden 1920 tienoilla. Paperi oli sekin eristeiden seassa.

Huomenna remontti jatkuu, minä toimin apupoikana ja mies tekee raskaat työt. Rautakaupassakin on käytävä, kaikki muu muistettiin ostaa tänään, mutta ilmansulkuteippi unohtui. Onneksi löytyi rullan loppu kotoa niin pääsimme alkuun.


14 kommenttia:

  1. Vanhan rakennuksen kunnostaminen on mielenkiintoista puuhaa. Ja kovaa hommaa, hyvä että teitä on kaksi. Nuo rakenteista löytämäsi tavarat pistävät miettimään, kuka tavarat on joskus omistanut. Jään seuraamaan remontin etenemistä 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä mielenkiintoista, ikinä ei voi etukäteen tietää mitä löytyy. Tämän talon asukkaat tiedetään aika pitkälle mutta rakentamisajankohdan väestä emme tiedä kaikkia.

      Poista
  2. Tutulta kuulostavia hommia, vanhan talon omistajille tuttuja. On kiva seurata tämän projektin etenemistä. Paikalleen rakennettava kirjahylly on varmaan helpompi ratkaisu sähkökeskukselle kuin sen siirtäminen muualle. Sähkötyöt ovat kalliita.
    Sisustamisessa onkin paljon pohdittavaa, kyllä varmasti löydät oman linjasi kun annat vaihtoehtojen hautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähkökeskus ei pysty siirtämään, pienemmäksi sen saisi jos laittaisi uuden keskuksen. Sähkömies löytyy onneksi talon isännän roolista niin ei tule mahdottoman kalliiksi, vain tavara maksaa ja sitäkin on nurkissa valmiina. Keskuksen peittämiseen oli kaksi vaihtoehtoa, komerot kuten ennenkin tai kirjahylly. Kirjahylly voitti jotta saan kirjani pois laatikoista, tosin sitten menetän paljon kaappitilaa.

      Poista
  3. Tuttua puuhaa tämä rakentaminen ja etenkin remontti . No näin vanhan talon kanssa ei tietenkään mutta vuosia on tullut tehtyä . Kaikki tarvikkeet on kallistunut aivan älyttömästi . Meillä mökillä on kohta keittiö remontti valmis .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on huomattu miten kaikki on kallistunut, olin järkyttynyt kun katsoin maalipönttöjen hintoja. Onneksi puutavaraa on jo olemassa ja maalipurkkien jämissä on käyttökelpoisia, ei tarvitse ihan kaikkea ostaa. Tsemppiä keittiöremonttiin.

      Poista
  4. Siellä tehdään perusteellista työtä ja tästä saavat hyvää vinkkiä kaikki ne, jotka tekevät vastaavaa hommaa. Minun talossani se on yksi harvoista asioista, joka on jo tehty :-D
    Sisustusvalinnat kuulostavat ihanalta – vihreä huone <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hirvittävä homma tämä lattioiden aukaisu, mutta onpahan tehty ja pitäisi olla lämmin lattia. Tummanvihreä tulee olemaan huonean pääväri, lattiassa alan kallistua samaan sävyyn kuin tuvassa, mutta lattian reunat jollain eri värillä.

      Poista
  5. Luulis, että lämpö pysyy ny sisällä. Hauskoja löyröksiä. Purkaes vanhaa, ei koskaa tiärä mitä vastahan tuloo. Remontis onki palio päätettäviä juttuja, mutta eiköhän valinnat loksahra kohorillensa yks toisensa perähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi lämmön pysyä, huoneeseen ei tule edelleenkään muuta lämmitystä kuin takka, tosin varauksen sähköpattereille tehdään samalla kun se on nyt helppoa, jälkikäteen vaikeampaa tai ainakin rumempaa kun ei saa enää johtoja piiloon. Pikkuhiljaa sisustuksen valinnat tulee päätetyksi.

      Poista
  6. Tuossa on valtavasti työtä, mutta rivakasti näyttää etenevän. Vanhan korjaamisessa on paljon miettimistä ja tekemistä, kun mikään ei ole tämän päivän standardien mukaista. Ei vain voi kävellä rautakauppaan ja ottaa hyllystä sitä ja tätä. Kirjahyllyn tekeminen itse on minusta fiksu ratkaisu, kun samalla saa sähkökeskuksen piiloon.
    Mielenkiintoisia arkeologisia löydöksiä. Eikös sinulla ole jo ennestään oma museo? Tavarat vain sinne lisäämään kotinne historiakerroksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aitassa on yksi huone josta on tehty museo ja sinne päätyvät kaikki mielenkiintoiset esineet mitä lattiasta löytyi. Vanhaa korjatessa joutuu paljon soveltamaan ja tekemään itse, se on hidasta mutta palkitsevaa.

      Poista
  7. Uskomattoman paljon olette jo tehneet. Paljon on työvaiheita sekä purkamisessa että uudelleen rakentamisessa. Toivottavasti jatkossa ei ole enää eristeissä hiirten pesiä, kun verkot on laitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purkaminen on nopeaa, mutta on oltu myös nopeita. Mies ei ole tehnyt mitään muuta kahteen viikkoon kuin remonttia, tänään saattaa tulla lattia hiomista vaille valmiiksi. Minusta ei kauheasti ole ollut apua, jotain lankunpätkää olen välillä pitänyt.

      Poista

Kiitos kommenteista :)