sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Unohtuneita ja anteeksipyyntö naapureille

Syksyn verkkohässäkässä muutama taimi jäi suojaamatta. Ja senhän tietää miten käy. Jänikset tulivat ja söivät heti kun lumi suli kasvien ympäriltä. Tein hädissäni kierroksen navetassa, vieläkö löytyisi jotain suojaa taimien päälle lisävahinkojen estämiseksi.
 Tämän japaninruusukvittenin olen kasvattanut ihan itse siemenestä. Taimi oli jäänyt jänöiltä huomaamatta ja on syömätön. Siunattu harrastukseni verhoilu pelasti taimen. Löysin metallin kierrätykseen menevästä laatikosta sinne viemäni tuolien jouset. Otin ne saman tein hyötykäyttöön, yksi kvittenille, yksi laavapihlajalle ja kaksi pienille hortensioille. Miksi ihmeessä en heti tajunnut näitä?
 Anteeksi naapurit. Eihän nämä oranssit muovilaatikot ole mikään mieltä ylentävä näky kun kuljette pihan ohi. Mutta hätätapauksessa kaikki on sallittua. Tässä kasvaa toinen ruusukvitteni, sen unohdin tyystin syksyllä ja nyt se oli syöty pienille tapeille. Toivottavasti selviää. Viereisen verkon sisällä kasvaa jalava, sekin jänisten suurta herkkua.
 Iloisiakin yllätyksiä oli. Herkäksi sanottu tummalehtinen maksaruoho "Bertram Andersson" ponnistaa jo uusia alkuja. Tänään vien tuohon suojan päälle jotta ei kärsi kevään vaihtelevista säistä.
 Siinä pihalla touhutessani en ensin uskonut että korvani kuulevat oikein, mutta uskottava se oli. Pellon yli lensi kevään ensimmäinen joutsenpari torviaan töräytellen.
Ja toinen varma kevään merkki, lumikellot. Sieltä ne maasta ponnistaa, melkein lumen ja jään keskeltä. Kaksi tupasta löysin, joka keväinen odotettu ihme.

16 kommenttia:

 1. Toivottavasti talttahampaat eivät enää pääse tekemään lisävahinkoja kasveillesi.
  Kyllä tämä kevät on ihanaa aikaa ja sinä saat jo ihastella uutta kasvua. Meillä lunta on vielä melko runsaasti ja kestää aikansa ennen kuin pääsen ihailemaan maasta esiin putkahtelevia sipulikasveja.
  Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna on ollut todella vähän vaurioita. Nyt myöhemmin huomasin että yksi mehitähtikasvusto on täysin parturoitu! On ne talttahampaat veijareita.
   Täällä on ollut melkein koko talvi tällaista vähälumista.

   Poista
 2. Mulla oli myös unohtunut suoja ja pensasmustikkani ei taida koskaan ehtiä kovin korkeaksi, kun se aina talvella syödään. Ihanat alut olit löytänyt jo pihalta. Mullakin on maksaruohot aloittaneet jo seinän vierellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikka on jänisten herkkua sekin. Ne tarvii suojata tosi hyvin. Satokin kärsii jos niitä syödään. Maksaruohojen alut on ihania pieniä nykeröitä.

   Poista
 3. Nämä piippouutiset ovat nyt alkaneet vauhdilla. Meillä on vielä runsaasti lunta pihamaalla, mutta onneksi pääsee iloitsemaan muiden löydöistä.
  Antaa naapurien ihmetellä. Tärkeintä on pelastaa omat kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurit on tainneet jo tottua ihmettelemään. Milloin on erilaisia lakanoita viritelty aurinkosuojaksi ja milloin joku laatikko syömisen estämiseksi. Tai sitten hullu emäntä raahaa kiviä tai muuta tavaraa paikasta toiseen :D

   Poista
 4. Ihanat, keväiset kuvat! Meillä on vielä liikaa hankea, mutta kyllä se täälläkin sulaa hiljalleen. Nuo ekat piipat on aina sitä parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sieltä sulaa. Meillä sataa tällä hetkellää sakeasti lunta!

   Poista
 5. Ihana aika tosiaan, lumi sulaa ja joutsenet saapuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joutsenia odotan joka vuosi, läheisellä järvellä oli viime vuonna pariskunta jolla peräti 4 poikasta.

   Poista
 6. Kevät tulee joutsenen siivellä. Itse en ole vielä nähnyt niitä, mutta mieheni kertoi äsken nähneensä eilen kaksi joutsenta pihan yli lentämässä. Siellä etelämmässä maasta puskee jo pientä kasvua. Täällä ei ole vielä mitään nähtävillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumitilanne on nyt oikein hyvä, sulaa kohinalla joka päivä. Kevät tule joutsenen siivellä, osuvasti sanottu :)

   Poista
 7. Oi, sullon oikee disainattu suajus :)
  Meilläki isäntä kuuli eilee joutsenten äänet. Varma kevään merkki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On disainattu suojus, niitä on useampi pitkin puutarhaa :D

   Poista
 8. Ihanat lumikellot sielläkin. En ollut tajunnut suojata marjakuusta. Sitä oli nakerrettu hyvällä ruokahalulla papanoista päätellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää että marjakuusikin kelpaa, sellaisia olen ajatellut hommata muutaman pihaan. Tietää että suojia on hommattava lisää.

   Poista

Kiitos kommenteista :)