tiistai 28. maaliskuuta 2017

Aurinkopäivä

Miten voikaan maanantai tuntua mukavalta päivältä. Ykkössyy siihen oli tietysti vapaapäivä, kakkosena tuli aurinko. Melkein lumeton puutarha näytti upealta pilvettömän taivaan alla. Oli huikeaa aloitella tulevaa puutarhakautta, mielessä oli ajatus että kaikki on vielä edessä. Ehdottomasti vuoden parhaita hetkiä.
 Tässähän taitaa päästä pikapuoliin haravoimaan. Risuja olisin korjannut jo pois mutta eilisessä kovassa tuulessa ei olisi onnistunut. Sen sijaan leikkasin kaikki marjapensaat. Pois kaikki yli-ikäiset kasvustot ja liian matalalla kasvavat oksat. Osa pensaista harveni huomattavasti mutta se ei haittaa, satoa tulee silti joka vuosi liikaa pakastimen kantokykyyn nähden.
 Kasvimaa on jo täysin lumeton, luumulehtokin pieniä lumen hippusia lukuunottamatta. Seuraava työ on silputa perennojen varret. Vaan hetki pitää vielä odotella maan sulamista ja kuivumista.
 Palloesikko kurkistelee lehtien alta. Yhden taimen olen istuttanut pari vuotta sitten ja nyt sieltä nousee jo neljä lehtiruusuketta. Hieno homma.
 Palloesikon vierestä löytyy toinen kasvi joka on lähes ykkösenä kasvamassa keväisin. Köynnösukonhattu "Red Wine" viihtyy hyvin talon edustan penkissä. Viime kesänä köynnöstuen korkeus ei riittänyt tälle kiemurtelijalle.
Myös krookuksia näkyi siellä täällä. Ja tulppaanin piippoja, etenkin talon eteläseunustalla jonka aurinko on lämmittänyt reilummalla otteella. Tässä kohtaa muuten vaikuttaa siltä että lopuillaan oleva talvi ei ollut niin tuhoisa puutarhalle kuin edellinen talvi. Hyvä niin.
Loppuun vielä tasan vuosi sitten otettu kuva luumulehdosta ja kasvimaasta. Lumitilanne hiukan erilainen tähän vuoteen verrattuna.

22 kommenttia:

 1. Teilläpä onkin jo kevät pitkällä. Meillä kukkapenkit ovat vielä lumen alla.
  Iloista kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkällä ollaan, toivottavasti viikonloppuna pääsee jo kunnolla puutarhatöihin.

   Poista
 2. Oi, näyttääpä lupaavalle! :)
  Täälläkin paistaa myrskyn jälkeen aurinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaavalta näyttää. Eilen oli kova myrsky, sähköt poikki moneen kertaan.

   Poista
 3. Aurinko. <3 Milläkin alkaa olemaan niin sulaa, että taidan vähän puutarhahommia tehdä tänään. Marjapensaat pitäisi kans ainakin leikellä.
  Huh huh, olipa eilen myräkkä! Tuhoilta vältyttiin, mutta yhden kasvimaalaatikoni kansi sai kyytiä. Kannet on melko painavat, niitä ei yksin nostele ja ne tuntuisi olevan tukevasti paikoillaan, mutta niin vaan yksi kansi lähti lentoon ja paiskautui hevosten tarhan lankkuaitoja vasten.
  Onpas viime vuonna ollut tähän aikaa vielä talvista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin vältyttiin tuhoilta, sähköo oli poikki miltei 4 tuntia aina välillä palaten ja taas häipyen. Oltiin kynttilän valossa ja polteltiin tulta takassa.

   Poista
 4. Minunkin mielestäni paras hetki keväässä on juuri tuo, kun kaikki kiva on vielä edessä. Sulla alkaa puutarhakausi ihan hetipian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiriitainen olo, tuntuu hyvältä että kaikki on vielä edessä mutta toisaalta ei jaksaisi odottaa että olisi jo alkukesä.

   Poista
 5. Keväällä on ihan parasta, kun näkee uuden kasvun putkahtavan näkyviin puutarhassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Jännittäviä hetkiä kun kiertelee ihmettelemässä mitä nousee tänä vuonna ja mitä ei.

   Poista
 6. Jee lumi poissa ja vihreitä alkuja, elämä voittaa :) Onneksi on huomattavasti keväisempää kuin viime vuonna. Iloisia kevätpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä voittaa, ja valo ja aurinko. Lunta ei ole mutta pakkasyöt pitävät huolen siitä että maa on vielä kunnon jäässä.

   Poista
 7. Teillä on ihan selvästi kevät edellä. Minulla ei näy mitään vielä tuolla kukkatarhan puolella.
  Tosin ei meillä lunta ole, jäätä on jonka tuuli on piiskannut luistavan kiiltäväksi.

  VastaaPoista
 8. Kyllä, kaikki on vielä edessä. Minulla on myös palloesikkoja ja siemeniä keräsin kylmäkäsittelyyn.Myös köynnösukonhatun siemeniä on jääkaapissa. Saa nähdä miten itäminen onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs ole ajatellut että köynnösukonhatusta voisi kerätä siemeniä, pitääkin tarkistaa tekeekö siementaimia jo alkuperäisen kasvin viereen. Kiitos vinkistä!

   Poista
 9. Siellä näyttää jo keväiseltä, lumet ovat melkein hävinneet! Ja maasta nousee vihreitä alkuja, aivan ihanaa aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella keväistä on, linnut laulaa, talitiaiset etsii pesäpaikkoja ja näinpä jo ensimmäisen perhosenkin. Kevät on täällä!

   Poista
 10. Oon kans huamannu monen kasvin olevan elos, mikkä oli vuasi sitte pelekkiä mustia raaskuja. Onneksi! Toista samallaasta talavia ei oo ikävä. Sulla näkyyki jo reippahasti elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole yhtään toista samanlaista talvea ikävä. Nyt jännitti erityisen paljon kun on toissa talven kokemus taustalla. Mutta hyvin taisi käydä, sipulikukkiakin on nousemassa valtavasti.

   Poista
 11. Köynnösukonhatun siemenet olen tilannut. Siemenistä kasvatus ei ole oikein minun heiniä,kuten plokissanikin olen kuvannut. Mutta katsotaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)