keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Mitä kuuluu tuoleille?

Verhoilukurssia on vielä muutaman kerran jäljellä. Tavoitteenani oli tehdä kurssin aikana yksi tuoli valmiiksi. Vielä ei ole varsinaisesti yhtään tuolia täysin valmiina mutta yksi tuoli on nyt siinä pisteessä ettei tuolista puutu kuin päällikangas. Ja päällikankaan suhteen tein sen ratkaisun, että teen kaikki tuolit valmiiksi samaan pisteeseen ja teen kerralla niihin kaikkiin päällikankaan.

Eilen purin kolmannen tuolin istuinosan ja laitoin satulavyöt paikoilleen jousia odottamaan. Jouset tulevat kunhan ehdin käydä ostamassa ne. Olen pitänyt tarkkaa kirjanpitoa mitä tuolien verhoilu on tullut tähän saakka maksamaan. Laskettuani kuitit yhteen sain summan 131,40€. Voisi kuulostaa paljolta mutta ei se ole jos jakaa summan viidellä tuolilla. Toki summa vielä kasvaa, kolmeen tuoliin jouset ja vielä pari säkkiä meriheinää sekä lopullinen päällikangas. Osa tarvikkeista riittää kaikkiin tuoleihin ja osa löytyy ostamatta omista varastoista. Lopullinen hinta per tuoli onkin sitten jo aika huikea summa mutta palataan siihen myöhemmin.
 Selkänojan verhoilua en purkanut aivan vielä. Tämä tuoli saattaa jatkua vasta syksyllä ja jos puran selän jo nyt niin takuulla en enää syksyllä muista miten se oli tehty.
 Tässä on nyt se ensimmäinen ns. valmis tuoli. Istuinosaan olen ihan tyytyväinen mutta selkänojaan en. Siitä tuli liian paksu ja muotopuoli. Työtä oli todella paha tehdä sillä puuaines selkänojassa oli jo niin moneen kertaan naulattua ettei siihen meinannut saada mitään kiinni. Muutamassa kohdassa jouduin soveltamaan ja esimerkiksi nyt päällimmäisenä oleva lakanakangas on ommeltu kiinni eikä naulattu kuten oikeasti kuuluisi. Mutta ehkä pystyn elämään noiden virheiden kanssa, jos en, niin teen selkänojan uusiksi.
 Nurjalle puolelle ei laitettu lakanakangasta sillä tuohon tulee pahvi ja sen päälle päällikangas.
 Alassuin käännettynä tuoli näyttää tältä. Jousitettuun tuoliin ei kuulu laittaa kaiken peittävää kangasta alapuolelle vaan rakenteiden pitää olla näkyvissä.
 Olen minä yhdellä tavalla ylpeä että tämän kaiken olen ihan itse tehnyt. Ja todella itse, tätä tuolia tein pääosin kotona ja toista kurssilla. Oli vain kurssilta saatu kokemus ja nivaska monistettuja ohjeita. Kotona tekemisen takia ehdin ehkä saada kaksi tuoli viimeistä verhoilua vaille valmiiksi.
 Karmituolista ei puutu kuin selkänoja ja käsinojien pehmusteet. Istuinosa on täysin valmis ja siihenkin olen tyytyväinen vaikka se on ehkä aavistuksen liian korkea.
Karmituolin selkänojan tekoa olen vältellyt. Syystä että tässä puu on vielä enemmän silkkaa naulanreikää toiseen tuoliin verrattuna. Joko teen tuohon pienet listat joihin naulata kangas tai naulaan kankaan sisäsyrjään mikä on periaatteessa väärin. Vanhan tuolin kanssa on tehtävä kompromisseja kunnostuksen suhteen, tässä kohtaa ei edes liimaaminen auta. Yläkuvasta näkyy miten tuoleihin on laitettu joskus ylimääräiset tukipuut (vaaleat puuosat) jotta tuoli kestäisi uudelleen verhoilun ja istumisen. Tukipuut helpottavat minuakin joten ne saa jäädä paikoilleen.

Ensi vuodelle jää vielä kaksi tuolia ja lopullinen verhoilu. Ihan kylliksi työtä yhdelle naiselle.

15 kommenttia:

 1. Hyvää naistenpäivää! Hienoa työtä teet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinne myös hyvää naistenpäivää. Verhoilu on mielenkiintoista puuhaa ja ehkä viides tuoli on jo ihan täydellinen, muut menee harjoittelun piikkiin :)

   Poista
 2. Ei ole paha summa 5 kauniille tuolille. Muakin on mietityttänyt tuollainen kurssi, kun meilläkin on vanhoja tuoleja mitä pitäisi verhoilla. Mukavaa naistenpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tykännyt kurssista kuin hullu puurosta. Pätevä ope ja mukavat kurssikaverit ja kerran viikossa ihan omaa aikaa. Kannattaa lähteä opettelemaan. Sinne myös mukavaa naistenpäivää.

   Poista
 3. Voi jestas mikä tyä! Mutta lopus kiitos seisoo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika työ on. Nyt ymmärrän mikä perinteisessä verhoilussa maksaa. Se on ihan täysin käsityötä, naulausta, ompelua, asettelua ja muuta vastaavaa puuhaa.

   Poista
 4. Oi miten hieno kurssi! Tulee kyllä hienoa jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut hieno kurssi vaikka vähän harmittaa että entisöintikurssi jäi verhoilun myötä tänä vuonan väliin. Mutta tulee vielä vuosia.

   Poista
 5. Hienolta näyttää.
  Hyvää naistenpäivää.

  VastaaPoista
 6. Aikamoista vauhtia oletkin tehnyt tuolit noin valmiiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on auttanut kun teki toista kotona samaan aikaan.

   Poista
 7. Hienot tuolit on sulla työn alla. Itse tehden säästää kyllä pitkän pennin, vaikka urakka on kyllä melkoinen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. Hienoa että homma etenee. Mukavaa naistenpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 9. Tästä käy hyvin ilmi mikä verhuilussa maksaa. Valtavasti käsityötä ja lopputulos näyttää hienolta jo nyt. Tuolit saavat uuden elämän taas pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)