sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Risuaidan kova kohtalo

Tein aamulla pihalla kierrosta ja harmittelin että puutarhatöille suunnatusta sunnuntaista ei tullutkaan mitään. Lunta sataa lisää muuttuen pikkuhiljaa vedeksi. Kova viima on se viimeinen niitti ja hyvä syy pysytellä sisätiloissa pihakierroksen jälkeen.  Luumulehdolle kävellessäni huomasin että maisema ei ihan näytä siltä kuin pitäisi.
 Pari vuotta sitten kasattu risuaita on keskeltä oudon matala. Syy selviää kun menee lähemmäksi.
 Aidan takatolpat ovat pettäneet ja aita on valahtanut ojaan päin. Tästä ei kannattane kauheaa stressiä nostaa. Keväämmällä uudet tolpat, tällä kertaa kestävämmät ja risujen nosto niiden varaan. Risut painuvat aina talvisin niin että niitä pitää lisätä keväällä uusi kerros. Tänä keväänä pihasta ei kaadu yhtään koivua mutta viime vuoden oksia on vielä yksi pino jäljellä tien vieressä. Se on raahattu aitaan yhdessä päivässä kunhan tolpat on ensin kunnostettu.

Ajan kanssa tuohon on kasvamassa aidanne koivuista ja tuomipihlajoista. Mutta sen kasvua odotellessa risuaita on hyvä pienilmaston luoja peltotuulia vastaan.
Ilon aiheitakin alkaa putkahdella sohjon keskeltä. Pieni sinnikäs kevätesikko on napauttanut ensimmäisen nupun täyteen kukkaan eikä sitä tunnu häiritsevän mikään mitä taivaalta sataa. Samaisessa kukkapenkissä näkyy jo krookusten ja muiden kevätkukkijoiden piippoja. Jos ensi viikon sääennusteet pitää yhtään paikkaansa niin kevät on ensi viikon jälkeen jo todella pitkällä. Ja ollaanhan sitten jo huhtikuussa.

17 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kukkii! Kevään eka kukka. Leivoin sen kunniaksi sitruskakun kun kerran pihalla ei voi olla :)

   Poista
 2. Aidan saat tarmollasi varmasti korjattua käden käänteessä!

  Joo-o, ei vielä ihan hirveän keväiseltä näytä ja varsinkaan viikonlopun tuulissa siltä tunnu. Mutta vakaa luotto on siihen, että jonain kauniina päivänä tässä ihan lähitulevaisuudessa kevät lähtee käyntiin kertaheitolla :). Sitten ihmetellään vauhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homma ei ole iso, suurin työ on raahata risut tien vierestä pois tuohon aitaan ja sen olisi joutunut tekemään ilman aidan korjaamistakin.
   Sama tunne, kevät junnaa paikoillaan. Ehkä kevät tulee sitten nopeasti ja kestää pitkään :)

   Poista
 3. Esikkokin jo kukkii! Vau!
  Yllättävän pitkäikäisiä ja kestäviä tuollaiset risuaidat ovat. Meidän kylällä on erään tontin laidalla risuaita, jota vuosittain jatketaan ja tietenkin myös vanhaa osuutta täydennetään. Luulisi, että lahoaa hetkessä, vaan onpa kestänyt jo useamman vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin yllättynyt että esikko oli ensimmäinen kukkija. Risuaidat on kestäviä jos vain tekee hyvät tukitolpat, minun oli huonot.

   Poista
 4. Vau, mikä esikko. Meillä on ollut nyt illasta jo vähän aurinkoakin, mutta ei nyt pihahommat kovin paljon houkuttaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa paistoi aurinko ja sitten tuli perään pieni myrsky. Huomiseksi toivottavasti parempaa säätä, olisi kerrankin arkena vapaapäivä.

   Poista
 5. Kevään ensi kukka on aina sykähdyttävä.

  VastaaPoista
 6. Ihailtavaa sinnikkyyttä kyllä esikolla ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin sinnikäs, muiden esikoiden, ei edes saman lajin, kukista ei näy vielä edes nuppuja.

   Poista
 7. Mahtavan sinnikäs esikko, reippaana jo aloittanut kukinnan! Lämpimiä kelejä odotetaan täälläkin saapuvaksi, kevät tule jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla puutarhan pioneeri, raivaa tietä muille. Lämpimät kelit saisivat alkaa heti huomenna.

   Poista
 8. Ihanasti sieltä esikko pilkottaa lumen keskeltä! :)

  VastaaPoista
 9. Ihana esikko :) Hetkiaikaa saa viälä orottaa, että meillä jotaki kukkivaa näkyys penkiis.
  Mullon kans meininki teherä tuallaane aita. Minä vuanna.....siten tiärä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)