torstai 30. maaliskuuta 2017

Saunan taakse

Viime kesänä piti saunan takaseinustalla olevan puutaapelin siirtyä pois. En nyt enää muista mitä muuta puuhaa tuli tilalle mutta taapeli jäi siirtymättä viime viikkoon asti.
 Uusi taapeli tuli liiterin kylkeen. Kunnolla kivien päälle ja peltikatolla joka viettää liiterin takana olevaan ojaan päin. Järjestyksessä on niin puupinojen päälle tulevat vanhat kattopellit kuin puutavarakin. Osa puutavarasta säilytetään navetan ylisillä, rouheampi tavara on tässä.
 Nopealla vilkaisulla vanhan taapelin takana ollut saunan takaseinä on ok. Katse kannattaa suunnata alahirsiin, siellä on sanomista vähän enemmänkin.
Edellisen omistajien korjaukset ovat olleet mielikuvituksen rajoja hipovia. Laho hirsi jätetty poistamatta, pienet laudat kannattelemassa koko seinää ja styroxia seinämateriaalina. Kun ihan ensin olisi pitänyt korjata säästöbetonia oleva perustus. Sen jälkeen vaihtaa hirsi ehjään hirteen tai tehdä kunnon puupaikkaus tilalle. No ei siinä mitään, me teemme sen mikä jäi tekemättä. Saunan kunnon näimme ostohetkellä joten ei tämä yllätys ollut. Vaikka ei oikein tiennyt  silloin itkeäkö vai nauraako näiden "remonttien" kanssa. Huippu oli sisäkatto josta laho oli teipattu maalarinteipillä sujuvasti yli ja maalattu päälle. Oma järki sanoo, että korjaa mieluummin vuotava katto joka aiheuttaa ongelman.

Mies oli sitä mieltä että seinän korjaus on tämän kesän homma. Olen samaa mieltä, vaurion laajeneminen on syytä estää.

p.s. Tänään bongattu kevään ensimmäinen kurki!

16 kommenttia:

 1. Voi jestas, hyvä etteivät laittaneet maalarinteippiä tähän seinäänkin :-D Tunnen jokusen vanhan miehen, joka kulkee huoneissa ämpäreitä väistellen, kun katto vuotaa. Ei voi kuin ihmetellä, mutta tapansa kullakin. Harmi on, jos kyseessä on vanha rakennus, kun sitten se menee. Teillä on tuossa iso homma, mutta mikä ihana tunne on sitten, kun rakennus on taas terveellä pohjalla!
  Justiin katselin 15 kottaraisen parvea naksuttamassa ja sirkuttamassa puhelinlangalla. Ihanaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai teippiä on seinissäkin, ei vain olla vielä löydetty :D Tapansa kullakin, todellakin. Onhan saunassa hommaa ja joskus miettii kannattaako koska rakennusta ei voi enää täysin pelastaa. Mutta jos se näillä toimenpiteillä kestää meidän eliniän niin sitten kannattaa.
   Meillä ei ole kottaraisia lainkaan! Eikä tilhejä tai tiklejä. Asumme kai liian korvessa.

   Poista
 2. Vanhan kunnostaminen on työlästä mutta antoisaa! Se on sitten tehty vuosikymmeniksi eteenpäin, joten kulttuuritekohan se on. Kieltämättä omintakeisia "korjausratkaisuja" teidän talossanne. Entinen omistaja lienee vannoutunut "Tee-Se-Itse" mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman omintakeisia :D Vanhan korjaamien on antoisaa, se tunne kun tietää etä tämän tehdessä rakennus elää vielä toiset sata vuotta.

   Poista
 3. Vanhoos rakennuksis on aina jotaki pykäämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina. On naurettu että kun vihdoin nurkat on valmiit, voi aloittaa kierroksen alusta.

   Poista
 4. Onneksi teillä on paremmat keinot kuin teipit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattovuoto paikattiin heti, ei tarvitse enää teippailla :) Hoitui parilla vuodalla kattohuopaa.

   Poista
 5. Vähän samanlainen urakka on meillä tulossa mökillä. Seuraan mielenkiinnolla. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 6. Erikoiselta näyttää. Mutta mikä onni, jos teillä on taito hyppysissä korjata se. Meillä on viime päivinä näkynyt lähinnä joutsenia, jotka pitää taukopaikkaansa meidän lähellä. Pari kurkea on kyllä mennyt ohi myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaate on että jos ei osata niin opetellaan :) Tuohon joudutaan vaihtamaan useampi hirsikerta.

   Poista
 7. Meillä on kans noita vanhoja puoreja nostettu, alemmat hirret kans märäntyneet osaksi tai kokonaan. Kyllä siitä hyvä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna on vanha, vuodelta 1930. Alunperin on tainnut olla vain hirsi ja se on tietysti vesiä lotratessa kastunut. Sekin yksi syy vaurioon. Hyvä siitä tulee :)

   Poista
 8. Mielikuvituksella ei todellakaan ole ollut rajoja, kuinka ihmeessä kukaan remontteeraa tuolla tavoin!!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)