torstai 2. maaliskuuta 2017

Pienet idut

Mitä tahansa sitten kylvääkin niin ensimmäiset pienen pienet idut ovat kuin juhlan paikka. Talven väistyminen on vahvemmin läsnä ja mieli kohoaa, kevät on todellakin nurkan takana.
 Ensimmäiset kylvöni oli kahdeksan suippopaprikan siementä jotka olin napannut tavallisesta kaupan suippopaprikasta. Viime vuonna onnistuivat hyvin mutta sato ei ehtinyt kypsyä. Mutta kylvin siemenet ihan liian myöhään, maalis-huhtikuussa. Tänä vuonna olen ainakin riittävän ajoissa kylvön suhteen. Kahdeksasta siemenestä kolme iti. Muiden suhteen en ole vielä heittänyt toivoani.
Sunnuntaina kylvin tomaatit. Tavoistani poiketen en kylvänyt kaikki hajakylvönä vaan laitoin osan siemenistä taimilaatikoihin, yhden siemenen per potti. Kirsikkatomaatti "Sweet Million" F1 oli ensimmäisenä ponnistanut sirkkalehtien alut esiin. Tämän nostin jo pois kodinhoitohuoneen lattialämmön päältä salin ikkunalaudalle. Perässä tulee Virosta ostettu ruukkukasvatukseen tarkoitettu kirsikkatomaatti. Tomaatti oli kaupan myyntipussissa mutta sillä ei ollut mitään lajikenimeä. Mielenkiinnolla seuraan millaista satoa siitä saa. Muissa tomaateissa ei näy vielä eloa mutta se on ihan normaalia, lajikkeiden itävyydessä on eroa.

Kylvin kuutta eri tomaattilajia. Piti taas olla kohtuullinen mutta jos kaikki itävät, on luvassa vajaa sata tainta. Kaikkia en tarvitse itse, ylimääräisiä pitää kasvattaa epäonnistumisten varalta ja siitä tärkeästä syystä että voi ilahduttaa ihmisiä jakamalla taimia eteenpäin.

20 kommenttia:

 1. Oi, oi ensimmäiset suloiset vihreät alut ovat aina juhlan paikka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja piristävät tätä onnetonta säätä jolla maaliskuu alkoi.

   Poista
 2. Aikamoinen tomaattisato edessäpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on jos kaikki kylvöt onnistuu. Olen vielä pulassa taimien kanssa :D

   Poista
 3. Aina tulee kylvettyä enemmän, kuin itse tarvitsee. Ihan vain varalta -versoja on loppukeväästä kaikki paikat täynnä. Nuo ensimmäiset mullasta ponnistavat versot ovat kyllä valloittavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varataimia pitää olla, tänä vuonna myös kun talossa on pentukissa. Onneksi tomaatti on nopea itämään, ensimmäisten itujen odotus on piinaavaa aikaa.

   Poista
 4. Siellä on mukavasti pikkutaimia tulossa :) Mahtava määrä tomaattilajikkeita - tulee varmasti olemaan hienoa seurata niiden kaikkien kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa päivässä pitää käydä kurkkimassa joko näkyy sirkkalehtien esiinnousua. Tätä on odotettu koko pitkä syksy ja talvi.

   Poista
 5. Kyllä, se on juhlan paikka kun ensimmäinen sirkkalehti putkahtaa mullan pinnalle! Minullakin tomaattilajikkeiden miettiminen on juuri ajankohtaista, mieli tekisi jo kylvää. Ihana taimipaljous sinulla luvassa :D Voihan niitä antaa sitten ystäville ja tuttaville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kylvänyt tomaatit vaihdellen helmikuun tai maaliskuun lopulla. Lopputuloksessa ei ole ollut oikeastaan mitään eroa. Nyt en malttanut enää odottaa :) Viime vuonna tomaatit sai kasvihuoneeseen jo 5.5. nyt odotan jos saisi yhtä ajoissa.

   Poista
 6. Hopsan mikä tomaattiviirakko tiaros :) Vaikkei kaikki onnistuusikkaa, nii riittää varmasti.
  Ai, etton muitaki jokka käy luuraamas kylyvöjä monta kertaa päiväs. Oon kuvitellu olevani ainut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On taas varsinainen viidakko, varsinkin kun etelän ikkunoita on talossa tasan yksi. Pitäisi varmaan hankkia joku kasvatuslamppu. Et ole ainut kylvöjen luuraaja :)

   Poista
 7. Terhakkaat pikkutaimet sinulla. Itse kylvin tomaatit pari päivää sitten, nyt odottelen niiden itämistä. Chilit ovat puolestaan jo koulimiskokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät taimet mutta olivat viikonlopun aikana venähtäneet vähän liikaa kun olin pois kotoa. Eivät päässeet ajoissa ikkunalle. Tomaatit voi onneksi istuttaa moneen kertaan uudestaan ja aina hukata vartta mullan sisään.

   Poista
 8. Kyllä se on jotenkin surkean pieni monen kasvin alku. Vaikka on jo vuosien kasvatuskokemus niin kyllä mulla tulee joka vuosi sellainen olo, että niinköhän tästäkään taas iso vielä tämän kasvukauden aikana tulee. Tuleeko sulla? Siksi sitä kasvua on niin mahtava seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi mietin että onnistuuko yksikään taimi, nouseeko yhdestäkään siemenestä mitään ja seuraavaksi mietin kasvaako tästä isoa ja hyvää taimea. Ja kun taimet on siirretty kasvihuoneeseen niin sitten mietin kestävätkö sen ja tuleeko satoa. Ainaista mietintää sadon onnistumisen takia :)

   Poista
 9. Minä kylvin tomaatit, paprikan ja chilin eilen.
  Laitoin jokaista tomaattia vain kaksi siementä, kun niitä kuitenkin oli 8 eri sorttia. Ehkä saan ne kaikki mahtumaan kasvariin, jos sattuu niin että kaikki itävät:)
  Nyt odotan jo, että näkisin vähän vihreää;)

  VastaaPoista
 10. On ne niin herttaisia<3 Mä olen vielä ihan vaiheessa kylvöjen kanssa. Just tilasin vasta mm. tomaatinsiemeniä...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)