keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Vielä edelliseen

Yksi pitkäaikainen toiveeni on ollut navetan ylisten raivaaminen. Siellä on tapahtunut koko ajan liikettä, tavaraa lähtee ja tulee. Mutta olen kaivannut sellaista suuremman luokan raivausta, kylmästi pois se mitä ei tarvita ja vain se säästetään mille on täysin varmaa käyttöä.

Syksyllä aloitettiin urakka sateisten viikonloppujen hommina.
 Kaikki ovet kasattiin yhteen pinoon. Tuleva eteisen ja tuvan välinen ovi jätettiin päällimmäiseksi jotta se saataisiin vaikka tänä vuonna paikoilleen. Laatikossa on palasina toinen talon alkuperäisistä ulko-ovista. Se kuului luokkaan säästettävät vaikka käyttöä tuskin tulee.
 Ovia vasten kasattiin säästettävät ikkunat. Peräseinälle vietiin kaikki pitkät penkit, siististi päällekkäin. Lattialta siivottiin iso kerros roskaa, heinää ja mujua pois. Tarkoitus on vuokrata myöhemmin iso teollisuusimuri ja imeä loputkin mujut pois. Tilaa tuli hurjasti enemmän kun tavaroilla on oma paikkansa ja turha on pois. Ennen ikkunoitakin oli kuudessa seitsemässä eri kasassa, suurin osa sellaisia että suoraan polttoon.
 Listakasa on vielä käymättä läpi. Niille pitäisi myös keksiä sopiva paikka josta listoja on helppo ottaa tarpeen mukaan käyttöön. Ja siinä läpikäydessä voisi jo merkata mitkä listat kuuluvat toisiinsa. Tulevaa sadepäivien puuhaa.
 Huonekalut koottiin kaikki yhteen osaan ylisiä. Tai  tämä puuha on vielä kesken. Punaisen keinutuolin sain isältäni, pöytäkalusto on äidiltä joka ei enää sitä tarvitse. Keinutuoli pitää kunnostaa, mutta pöytäryhmän voi ottaa suoraan käyttöön. Sen ajattelin laittaa kesällä suurempaan aitan nukkumahuoneista. Naulakkokin taitaa tulla aittaan, se on talon alkuperäisiä.
Mahtavan paljon sitä tulikin tyhjää tilaa lopulta aika pienellä vaivalla. Ja kun oli rehellinen itselleen niin pois hävitettävää olikin aika paljon. Emme me tai kukaan muu tee mitään puoliksi lahonneilla ikkunanpuitteilla, muodista pois menneillä lastulevykalusteilla tai vanhoilla lehdillä. Ja mikä ilo on kun tavaroilla on oma paikka, näkee yhdellä silmäyksellä mitä meillä jo on.

Yksi kolmasosa ylisistä on siivottu. Kaksi osaa vielä jäljellä tuleviksi viikonlopuiksi kun muuta puuhaa ei ole. Ei paha, tämä saadaan kyllä hoidettua ja toiveeni toteutettua.

8 kommenttia:

 1. Mahtavaa! On ihanaa, kun tavarat löytyvät. Mulla on sama haave vintille, se onkin aika täynnä kaikkea. Mutta sinne täytyy vielä rakentaa osittain puuttuva lattia ja sitten hyllyjä pienille tavaroille, nyt kaikki on astioissa ja laatikoissa lattialla, jossa tuskin mahtuu kulkemaan.

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin kommentin kun se tuli kahteen kertaan :) Mahtavaa, se kuvaa hyvin sitä tunnetta mikä oli siivouksen jälkeen. Vaikka vielä ei edes ole valmista. Nyt odotellaan talven yli ja sitten jatketaan. Pihakirppiskin on käynyt mielessä. Ylisillä oli meilläkin paikoin vain kapeita kulkuväyliä kun tavarat peitti kaiken. Nyt on kuin valtaväylä.

   Poista
 3. Voi mitä aarteita siellä on ylisillä<3 Ja aarre itsessään koko tuo tila, meillä on tällä hetkellä talon ulkopuolista säilytystilaa vain yhden pressukatoksen (jossa polttopuut) ja kasvihuoneen verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylinen on hyvä ja huono. Saa kaiken talteen mutta siinä sivussa tulee tarpeetontakin. Meissä on vähän hamstraajan vikaa.

   Poista
 4. Kerran (taisi jäädä ainoaksi kerraksi!) edellisessä kodissamme sain isot vinttitilat siivottua. Tilaa tuli niin paljon, että sain vintille tehtyä räsymatoilla käytävät! Ihanaa ja mahtavaa! Tunne oli huikea! Uskon ja aistin, että olet juuri kokenut jotain aivan samaa. Ja se ON mahtavaa!! (Mutta elä tee samaa virhettä kuin minä silloin: laitoin Anopilleni aiheesta sähköpostiviestiä otsikolla: Aion muuttaa! Anoppini oli saada hjärstlaagin eli sydänkohtauksen. Että mitä Miniä aikoo nyt tehdä?! Kunnes luki viestini, että aion muuttaa kesäksi vintille asumaan kun siellä on viimeinkin tilaa ja niin ihanan viileää...)
  Samanlaista inspiraatiota odottelen nykyisen kotimme vinttien kanssa sekä talon että tallin puolella... ehkä sitten kesällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitpä hienon urakan! Minä haaveilen että yliset saisi jopa juhlakuntoon. Siellä voisi viettää seuraavat tasavuosisynttärit. Räsymattoja lattialle, pitkät pöydät ja penkit niiden päälle. Ja haaveilen että sinne voisi rakentaa pienen verstaankin missä korjata huonekaluja.
   Ensi kesän tavoite on päästä nukkumaan aittaan, vaatii vielä vähän työtä ja jonkun sängynkin sinne mutta eiköhän se tavoite toteudu.

   Poista
 5. Noi on mitä parhaimpia aarreaittoja ja aarteita teiltäkin löytyy <3 Hienoa että saitte siivousurakan alkuun, tila näyttää ihanalta ja avaralta. Naulakko on upea! Juhlatilana voisi olla todella tunnelmallinen.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)