perjantai 15. tammikuuta 2016

Lumi, huviksi ja hyödyksi

Lumi on melkoisen monipuolinen aine. Ehkä yksi sen parhaista puolista on eristävyys. Kotiloiden kohdalla se on huono juttu, mutta talon kivijalalle hyvä. Parina päivänä on satanut lunta niin paljon että sitä saatiin kolattu nurmikolta kivijalan päälle. Vielä ei ole koko talo valmis, mutta pahin kohta eli etelän pääty on nyt suljettu pellolta puhaltavilta talven viimoilta.
 Lumen eristävä vaikutus on ihan uskomaton. Tänä aamuna sen jo huomasi että salissa ja vanhemman pojan huoneessa on vedon suhteen ihan eri fiilis. Vetoa ei ole. Lisää lunta saa sadella niin saisimme vielä paksumman kerroksen talon viereen. Lumella yritän suojella myös kuvan oikeassa alakulmassa näkyvän hevoskastanjan joka sinnikkäästi luulee olevansa pensas eikä puu. Tänä vuonna jätin sen rohkeasti ilman jänisverkkoa, tarkoitus on kietoa puu kokonaan lumeen.
 Maisemat alkavat olla talviset. Aitta siirrettiin syksyllä syreenipuskasta taas kukkapenkin laitaan. Syreenipuska sai ihan omat pihavalot, aitan valot eivät olisi sieltä enää erottuneet. Syreeniin laitettiin ihan tavalliset ledvalot, siellä ne tuikkii jos tarkkaan katsotte. Aitassa on kaksi hautakynttilää ajastimella. Edelliset patterit pitivät kynttilät loisteessa kaksi vuotta, ei siis talvea vaan vuotta. Soisin näiden pattereiden olevan yhtä kestävät.
 Lumeen on tarkoitus peitellä kaikki pihan hortensiatkin. Ne jäivät syksyn suojaverkkoarvonnassa ilman verkkoja ihan siitä syystä, että kestävät hyvin jänisten puraisuleikit. Tuppaavat vain haaroittumaan paremmin ja kukkivat kauniimmin kun niitä näin harvennetaan.
Arboretumin ulkonäkö on tällä hetkellä kuin avaruudesta. Siellä täällä tönöttää pystyssä mitä erilaisempia verkkovirityksiä. Ei pitäisi jänisten täältä syödä mitään ei sallittua. Rosariossa olivat käyneet vähän maistelemassa, mutta ruusujen kanssa on vähän sama juttu kuin hortensioiden, ei ne pienistä pätkäisyistä hätkähdä.

Mutta nyt lumitöihin ja viemään linnuille lisää ruokaa. Harakan ketaleet on taas heittäneet puoli ruokintaa maahan ja minä joudun korjaamaan jäljet.

21 kommenttia:

 1. Eikö talo tykkää huonoa kosteudesta, jota lumesta tulee kivijalkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tykkää, ei luonnonkivi ime itseensä kosteutta. Ja niin kauan kuin sää on pakkasella ei lumi muuta olomuotoaan mihinkään. Ja kun ilma lauhtuu, syntyy kivijalan ja lumen väliin itsestään rakonen.

   Poista
  2. Entäs kun lumi sulaa keväällä, ihan talon viereen? En tosiaan ole mikään kivijalka tai taloekspertti:) mutta yleensähän talojen vierustat ympäröidään kivimurskeella tai jollain mahdollisimman vettä keräämättömällä aineella, ettei perustuksiin pääse kosteutta. Eikä esim. kukkapenkkejä ja multaa saa tämän takia pistää ihan talon viereen.

   Poista
  3. Lumi sulaa ihan talon viereen, mutta meillä maa ja sen alla oleva kallio viettää pois päin talosta. Tällainen vanha tuulettuva rosspohjaperustus on toki erilainen kuin maanvarainen betoniperustus, sellaisen viereen en välttämättä uskaltaisi kasata lunta mutta meillä lumen määrällä ei ole merkitystä. Talo on seissyt tässä kauan ja pärjännyt joa ilman salaojia ja rännejä. Niitä ei tarvita kun talo seisoo täysin kalliolla.

   Poista
 2. Hienoa, että hyödynnätte vanhan kansan viisautta ja käyhän lumen kasaaminen tehokkaasta liikunnastakin. Mukavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy se liikunnasta, tällä kertaa kaikki hyöty osui miehelle :)

   Poista
 3. Hienoja kuvia. Olenkin eka kertaa blogissasi. Kiva löytää uusia blogeja. Kivoja, mielenkiintoisia postauksia. Tervetuloa vastavierailulle! Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukemaan blogia Anneli A. Tulen vastavierailulle :)

   Poista
 4. Hyvä kun lunta on vihdoin tullut, niin olette saaneet kivijalalle lunta. Meidän pirtti on vielä ilman "villasukkaa", kun lunta on niin onnettoman vähän, Kumma kyllä, lattia on kuitenkin mukavan lämmin, vaikka lunta ei ole kivijalalle laitettukaan. Kiinnostaa nuo sinun patteri-led-valot, mistähän niitä löytää? Minulla on vain ihan pienet patterivalot, eikä niitä voi viedä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa täällä etelämmässä olla enemmän lunta kuin pohjoisessa. Aitan led-valo on ihan tavallinen hautakynttilä mitä myydään joka marketissa, toimii AA-paristoilla, paristot taitaa olla Ikean.

   Poista
 5. Teillä toimiikin lumi hyvin eristeenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkivijalalle lumi on paras eriste. Meillä on saumaamattomat kivet joten tuuli pääsee muuten talon alle.

   Poista
 6. Meillä ei ole lunta vielä niin paljon, että riittäisi kivijalan ympärille ja sen kyllä huomaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nyt isot kolatut alueet talon ympärillä missä ei ole lunta, on vähän hassun näköistä. Mutta tärkeintä on ettei enää ole vetoa.

   Poista
 7. Samaa mieltä, lumella on uskomaton vaikutus vedon tunteeseen.

  VastaaPoista
 8. Tämä talvi on ollut jonkun viisaan miehen (joka puhui radiossa) sanomana hyvin epäedullinen kotiloille. Enemmän kuulemma espanjansiruetanoille, mutta myös kotiloille. Jännä nähdä keväällä kuinka paikkaansa se piti. Olen iloinen lumesta, mutta ihan pieni osa minusta olisi halunnut kovat pakkaset vielä lumettomalle maalle just noiden kotiloiden vuoksi. Koska syksy ei ollut mitenkään märkä, ei varmaan kasvituhoja ole niin paljon kuin edellisellä lumettomalla pakkastalvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot saivat tuhotua, mutta kasvit ei. Muutamaa arempaa kasvia pelkään, mutta keväällähän sen sitten näkee.

   Poista
 9. Lumipukuun on meilläkin jo puettu trenkitupa. Kyllä se on todella hyvä keksintö. Viime vuonna lumen vähyyden vuoksi ei ollutkaan mahdollista saada tuota luonnon eristettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeesti lumen määrä vaihtelee eri puolilla Suomea. Meillä viime vuonna sai suojattua perustuksen lumella, lunta oli enemmän kuin nyt. Nyt taitaa olla noin kymmenisen senttiä mutta ehtiihän sitä vielä sataa lisääkin.

   Poista
  2. Onpas hyvä että lunta on tullut sen verran että saitte talvieristyksen taloon. Toivotaan lisää lunta että saatte kunnon kasat aikaiseksi. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa teille ❤

   Poista

Kiitos kommenteista :)