sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Pihakierros

Tänään oli tammikuun viimeinen pihakierros. Samalla suunnittelin omenapuiden leikkaukset. Viime vuonna kävi niin että leikkasin puita vain vähän, osaa en yhtään enkä myöskään taivutellut oksia. Tänä vuonna leikataan enemmän ja muistetaan taivuttaminen. Sitten kesällä.
 Köynnöshortensiasta löysin pienenpienen vihreän alun kun yritin tiirailla onko kasvi vielä hengissä. Istutin hortensian vasta viime vuonna ja tietysti vielä jännitän sen puolesta. Tämä oli yksi yksi 50 kasvista jotka verkotin jänisten takia. Ja heti kun satoi lunta kasasin lumesta kinoksen köynnöshortensian päälle. Nyt suojaava lumikerros on lähes sulanut.
 Tässä yksi omenapuista jossa näkyy viime vuoden laiminlyönnit. Kaikki taivasta kohti kasvavat piiskat on leikattava pois tai taivutettava maan kamaraa kohti. Näistä kasvatetaan matalia puita.
 Lisääntynyt valo ja lämpö on saanut Alman nauttimaan uudestaan ulkoiluista. Luulenpa että pientä hormonien hyrräystäkin on ilmassa. Pihakierroksella Alma sinnitteli mukana, mutta aina tilaisuuden tullen tassut piti viedä kivien päälle turvaan lumesta.
 Puutarhaan on ilmestynyt polku. Tämä menee keskeltä luumulehtoa joten en ole polusta järin riemuissani. Epäilen syyllisiksi jäniksiä ja Kaapoa. Voi olla että siitä on kettukin juossut, pellolla niitä on nähty.
Viime kesänä tehty risuaita on vajunut puoleen siitä mitä se oli tehdessä. Aika nopeasti meni. Sen takia ensi kesänä on luvassa risusavottaa kun täytän aidan uudelleen. Onneksi ihan näistä omista nurkista pitää kaataa pari vaaralliseksi luokiteltua koivua pois. Ei tarvitse tuoda oksia kovin kaukaa. ja ihan kiitettävästi näyttää pihakoivut tiputtaneen oksiaan talven tuulissa. Nekin kaikki oksat päätyvät tähän aitaan.

Leppoisaa sunnuntai-iltaa. Meillä pääsee kohta saunaan. Näin lauhoilla keleillä selvitään lämmittämisestä tunnissa. Talven kovimmilla pakkasilla meni kolmekin tuntia ja silti vesisaavit oli hileessä.

10 kommenttia:

 1. Aita on vajonnut aika lailla. Toisaalta on hyvä, että teillä on nyt paikka, mihin kasata kaikki risut, joita varmasti tulee joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuja tulee joka vuosi ja aina ne on olleet ongelma loppusijoituksen kannalta. Enää eivät ole, risuaita nielee kaikki.

   Poista
 2. Teillähän ollaan jo ihan kevätmielellä. Meilläkin köynnöshortensian silmut ovat aika pulleita, mutta eivät kyllä vielä viherrä.
  Tuo risuaita on loistoidea, tietää mihin keräillä risut hyötykäyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihertävä könnöshortensia ei välttämättä ole hyvä juttu, tässä on vielä talvea jäljellä ja vihreä paleltuu aina helpommin. Risuaita on hyvä ja käytännöllinen :)

   Poista
 3. Minulla on pihalla kolme kompostoria rinnakkain. Tein niiden taustaksi viime kesänä muutaman metrin risuaidannetta. Sekin on painunut, joten risuja voi lisätä. Onneksi niitä on riittämiin omasta takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se muuten onkin hyvä idea. Meillä on tarkoitus hankkia toinen pönttö talousjätteen kompostoimiseksi, sen voisikin peittää näkyvistä risuaidalla.

   Poista
 4. Onneksi risuaidan voi täyttää uudelleen ja taas on ehta aita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaita on melkoisen ekologinen, helppo uusia ja materiaalia on aina omasta takaa.

   Poista
 5. Kiitos mukavasta puutarhakierroksesta. Nyt kun lunta on vähän, on hyvä hetki suunnitella tulevaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä suunnitella. Kevät kun koittaa niin silloin ei suunnitella vaan tehdään pää höyryten :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)