perjantai 22. tammikuuta 2016

Estetiikka unohtuu -29 asteessa

Tänä talvena ei olla hifistelty sievillä puunkantokoreilla, tai tasamittaan sahatuilla toistensa klooneksi uskotuilla koivuklapeilla. Ihan sama mitä puuta sisälle kantaa, kunhan puuta on. Kantovälineissä on siirrytty siihen vaihtoehtoon joka on helpoin ja kevyin.
 Tupaa koristaa joka päivä Ikean siniset kassit ja harmaat muuttolaatikot. Ei, emme ole muuttamassa, ovatpahan vain täynnä polttopuuta. Sitä kuluu, kun joka päivä on tulet jokaisessa tulisijassa.
 Tänään kannoin liiteristä sisätiloihin neljä kassillista koivua avotakkaan, kaksi erää pientä puuta puuhellaa varten ja neljä laatikollista havupuuta muiden uunien täytteeksi. Ihan vain siksi että olen laiska enkä jaksa herätä lauantaiaamuna seitsemältä puun kantoon. Toin kerralla viikonlopun puut sisään. Mittari näyttää aina vain -29 astetta, nyt lämmittelen takan ääressä ja vieressä on kuppi kuumaa teetä.
 Rumien puunkantovälineiden vastapainoksi on oltava kaunista. Vein salista joulukukat kompostiin ja ostin tilalle tulppaaneja. Raikasta valkoista ja keväistä pinkkiä. Tuli heti parempi mieli ja usko siihen ettei tämä jääkausi ole kuin hetkellinen. Ellei sitten lopu puut liiteristä liian aikaisin.
Eteisen pöydälle laitoin pesuvadin ja vesikannun tilalle kesällä pihamullista löytyneitä pulloja ja lasiesineitä. Osa on vanhempia löydöksiä, mutta kaikki kuitenkin ehjänä Arvilan pihasta esiin kaivettuja. Alla oleva liina on mummoni jäämistöstä, taitaa olla jopa mummon itsensä tekemä.

Kunhan vähän lämpenen, on taas mentävä pihalle. Jostain kumman syystä tuhkaämpäri on taas laitoja myöten täynnä ja lintulauta kenottaa siihen malliin että se kaipaa täytettä. Kotitöitä riittää.

17 kommenttia:

 1. Eikö ole ihanaa että on kuitenkin tulipesiä mihin puita laittaa, kyllä nämä pakkaset hiukan koettelee vanhojen talojen asukkeja...niin myös täällä. Meillä ei avotakkaa käytetä pakkasilla, olethan tietoinen siitä että se vie viimeisetkin lämmöt ulos? Harmi että meillä ei varaavaa takkaa ole, olemme suunnitelleet että josku muurauttaisimme tämän komistuksen sellaiseksi. Puuhella lämmittää jos vain sitä kehtaa tulilla pitää, mutta ei sekään paras lämmityslaite ole...joten sähkö menee!
  "Mukavia" pakkaspäiviä sinne, lauhtumaan päin onneksi ainakin täällä pohjoisessa...enään -17 mittarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli yksi ehdoton ehto talolle silloin aikoinaan etsintävaiheessa, tulisijoja on oltava ja ne pitää olla kunnossa. Avotakkamme on käytössä joka päivä. Se myös varaa itseensä, on silloin joskus rakennettu eri lailla kun nykyiset avotakat vaikka luukkuja ei olekaan. On jonkinmoinen varaavan takan ja avotakan välimuoto. Tuvan muurattu puuhella varaa ihan kivasti lämpöä, mutta saunalla oleva omilla jaloilla seivova peltipuuhella on lämmin vain sen hetken kun sinne laittaa puuta pesään. Vähän harmi että sieltä on joku joskus purkanut muuratun puuhellan pois. Onneksi lauhtumista luvassa!

   Poista
 2. Olet niin oikeassa :) Puuta kuin puuta ja sitä kannetaan sillä millä saa ison määrän kerralla ja nopeimmin. Meilläkin on ikean kassit kovassa käytössä. Kohta taas lähden puunkantohommiin, jotta meillekin saadaan viikonlopun puut sisälle. Mukavaa viikonloppua tulipesien ääreen :) P.S. Olisi ihan mahtavaa jos tarvitsisi lämmittää vain joka toinen päivä, siitä unelmoin tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uneksin vain joka toinen päivä lämmittämisestä :D ehkä sitten kun lauhtuu kunnolla, nyt se on vain haave.

   Poista
 3. Heh, kuulostaa ihan samoilta meiningeiltä kuin täällä. Vaikka taloni onkin huomattavasti pienempi. Tulisipa kevät pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisipa! Mutta myönnän että yksi osa minusta haaveile viileästä keväästä jotta kaikki sipulikukat kukkisivat pitkään kuten viime vuonna. Voihan sitä olla viileää ilman lunta ja pakkasta.

   Poista
 4. Teillä tuo lämmittäminen on kyllä ihan kokopäivätyötä. Mutta kyllä näillä keleillä ja talvella muutenkin jo yhdenkin uunin lämmittäminen ja kaikki siihen liittyvä oheistoiminta saa välillä miettimään omia muita aikatauluja. Ymmärrän noissa teidän mittasuhteissa oikein hyvin nuo ikeat ja muuttolaatikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika visusti olen kotona pysytellyt. Puut pitää kantaa sisälle, sytyttää uunit, hakea sytykkeitä, tyhjentää tuhkat pesistä ja ämpäristä puutarhaan. Pitää kouhia uuneja, vetää peltejä kiinni ja sulkea luukkuja. Puoli päivää menee ihan kevyesti :D

   Poista
 5. Hyvä idea puunkantoon nuo Ikean isot kassit! Niitä kun tulee hankittua joka Ikea-reissulla ja ovat kestäviä, ei vaan ole tullut puita raahatessa mieleen, joten kiitti ideasta! Meidän talo ei ole kamalan vanha talo, vain n. 30v, mutta kyllä varaava takka, puuliesi ja myös puilla lämmitettävä kiuas pitävät lämpöä yllä täälläkin. Kylmyys hiipii nurkista (vaikka normaalit lämmitykset onkin päällä) jos ei tulisijoja lämmitä joka päivä näillä pakkasilla, tänäänkin aamulla herätessä oli ulkona -30, huh! Mutta talvi on kyllä pakkaskelillä kaunis!

  Hyvää talvenjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun voimille on käytössä Ikean vähän pienempi kassi. Mietin kyllä että iso kassi menisi kätevästi pulkkaan, vois vetää lumia pitkin puut sisälle. maitokäryy on joskus lumessa kovin hankala. Uuneja jos ei lämmitä niin hohkaavat kylmää tosi pahasti.

   Poista
 6. Talvisin ei paljoa tarvitse salilla juosta, riittää kun tekee lumihommia ja kantaa puita. Ja Ikea-kassilla mekin puut tuodaan, ihan paras ikinä! Jostain blogista minäkin sen bongasin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse salilla juosta, paitti minä en juokse muutenkaan :D Ikean kassit on sukkahousujen veroiset monikäyttöisyydessään.

   Poista
 7. Jääkausi taitaa jo hieman hellittää, ainakin täällä on jo lauhtunut. Puunkanto on pakollista pakkaspuuhaa jos mielii asustella lämpimässä vanhassa talossa. Meillä se jää enimmäkseen isännän harteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hellittänyt, täällä enää -6 astetta, se tuntuu melkein kuin kesä olisi :) Mies täälläkin melkeinpä hoitaa puunkannon, minä olen nyt tehnyt sitä enemmän kun olen vapaalla.

   Poista
 8. Meilläkin on ikean kassit todettu parhaiksi puunkantovälineiksi. Jos täyttää aivan täyteen sitä on myös näppärä hinata lumea pitkin ovelle asti :D
  Tänään oli positiivinen ylläri kun pakkanen oli lauhtunut. Eilen vielä -28, tänään -4 ja alakerrassakin ihanan lämmintä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kassit kulkevat hyvin lumessa, kantaminen käy voimille. Monesti käytän maitokärryä apuna, pulkkaakin mietin.

   Poista
 9. Niin totta tämä teksti! Meillä lämmitetään päivittäin kolmea pönttöuunia ja se kannettavan puun määrä on valtava. Ei tosiaan paljoa enää jaksa uhrata ajatusta sille miltä tönössä näyttää, kunhan on lämmin! :D
  Tänään tosin lauhtunut pöpelikössä -10 asteeseen, toivoa siis sopii, että jospa pakkasjakso olisi ollut tässä...ihan jo senkin takia, että pakkasten myötä sähköyhtiössä ovat varmasti hieroneet onnessaan karvaisia käsiään kun kanalan sähkölämmitys on saanut huutaa täysillä. Huoh.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)