keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Lasitusta vailla

Siskon tuolit valmistuvat ihan pian. Siitä syystä on entisöintikurssille tarvittu oheen toinen työ. Valinta oli selvä, kärkeen meni kirkkaasti aitan ikkunat vaikka varsinaisesta entisöintityöstä ei olekaan kyse uusien ikkunoiden kohdalla. Mutta kun työtapa on täysin perinteinen  niin tämä sallittakoot.
 Olen pohjamaalannut ikkunat kahteen kertaan pellavaöljymaalilla. En ohenna, maalasin suoraan purkista. Sävy ei ole täysin valkoinen vaan sama vaaleanharmaa kuin talon ulkovuorissa. Samalla sävyllä on maalattu aitan ikkunakarmit ja vuorilistat.
 Aitan alkuperäisissä ikkunoissa ei ollut minkäänlaisia kulmarautoja. Uusiin pokiin päätin laittaa. Ylemmät kulmaraudat tulevat ikkunoiden alakulmiin. Ne on kierrätetty navetan poltetuista ikkunaraadoista. Raudoista tuli hyvät kun ensin poistin niistä maalin (viemärinavaajalla) ja ruosteen (sitruunahapolla). Alemmat raudat tulivat ystävältä. Nekin taitaa olla käytettyjä, siis kierrätystä parhaimmillaan. Käsittelin kaikki kulmaraudat ruostesuojalla molemmilta puolilta.
Ikkunalasien kanssa pääsin helpolla. Kaivelin ylisiltä lisää navetan ikkunaraatoja ja otin niistä lasit pois. Käyvät suoraan aitan ikkunoihin. Mistä päästäänkin kysymykseen miksi en käyttänyt navetan ikkunoita suoraan aitan ikkunoiksi kun kerran koko oli tismalleen oikea. Syitä on kaksi.

Ensimmäinen on pokien huono kunto, kuvassa näkyvillä ei tee enää mitään eikä niitä pysty järkevästi kunnostamaan. Niissä on enemmän huono puuta kuin hyvää. Hyvää ei ole yhtään. Toinen syy on tuoksu. Raatoikkunat ovat navetan sisäpokia ja kaikki tietää mille ne ovat tällöin altistuneet. Voitte kuvitella mikä haju niistä irtosi kun kuumensin kittilampulla pokia jotta saan lasit ehjänä irti. Ei, ei todellakaan enää käyttöön. Laseista lannan tuoksu lähti kun pesin niistä liat pois.

Seuraavalla kerralla ruuvaan kulmaraudat kiinni ja aloitan pokien lasituksen. Perinteisesti teen taas kitin itse vernissasta ja liitujauhosta. Tavoite on saada ikkunat valmiiksi huhtikuuksi kun kurssi loppuu. Jos kevät etenee suotuisasti niin voi olla että ikkunat saa kiinnittää heti kurssin loputtua paikoilleen. Voisikohan sitten aitassa jo yöpyä?

7 kommenttia:

 1. Vau, aitassa nukkumisprojekti etenee!

  VastaaPoista
 2. Hieno ja hyödyllinen projekti. Kävipä tuuri, että samankokoise ruudut löytyivät omasta varastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitan ikkunat ovat tainneet olla navetan ikkunoita tai sitten muuten vaan tehty samankokoiseksi. Minulle onni kun säästyin lasin hankkimiselta ja leikkaamiselta.

   Poista
 3. Ammattitaitoasi on juuri se, että ymmärrät milloin materiaali on niin huonoa, ettei sitä kannata alkaa entisöimään. Kauniit ikkunat ja aivan ihana tilkkupeitto edellisessä postauksessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tilkkupeitto meni maailman suloisimmalle pienelle tytölle <3
   Kaikkea ei voi enää korjata, se vaan pitää hyväksyä vaikka joskus tuntuu että tekee lähes ihmeitä kunnostuksen suhteen. Mutta jotta ikkunat kestäisivät taas kymmeniä vuosia niin uudet pokat olivat ainoa vaihtoehto.

   Poista
 4. Kaikkea vanhaa ei voi säästää, mutta idean voi siirtää uuteen. Olipa tuuri, että lasit kävivät sellaisenaan uusiin pokiin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)