perjantai 24. huhtikuuta 2015

Sampo

Koko lapsuuden söin mummon luona mökillä kalasoppani hailakan vihreäkuvioisilta lautasilta. Ehkä siellä oli muutakin ruokana, vaikka mieleen on jäänyt vain kalakeitto ja ne lautaset. Kauppa-autolta saatiin sentään joka viikko jäätelöt ja banaanilimupullo. Se oli viikon kohokohta, venematka kauppa-autolle ja ostokset. Siihen aikaan lapsuudessani mökille eli äitini syntymäkotiin pääsi vain vesireittiä vaikka mantereella olikin.

Mutta ne lautaset, ne olivat Arabian Sampo-sarjaa. Kaunis ornamenttikuvio joka on aina viehättänyt minua. Tällä viikolla kirpparilta tuli vastaan kaksi sarjan soppalautasta eikä niillä ollut hintaa kuin yhteensä 3 euroa. Olipa edullista, sillä lautaset on oikein hyväkuntoiset. Kaupanpäälle tosin joutui ottamaan Sampojen laatikossa olleet muovilautaset ja keramiikkalautasen. Ensimmäiset vien kierrätykseen ja jälkimmäisistä tulee hyvä ruukunalunen kasvihuoneeseen.
 Ei minulla näille mitään käyttöä ole ja ruukunalusiksi en taida raaskia laittaa. Mutta kun halvalla sai ja olen heikkona nostalgiaan.
 Ja se ornamenttikuvio. Mikä muistuttaa hyvin paljon Arabian Ali-sarjan kuviota josta tykkään ihan hulluna. Alia minulla on paljon ja se on ihan arkikäytössä.
Vaikka kirpparikiertelyni on vähentynyt paljon aikapulan takia niin huomaan että yhä herkemmin tavara jää hyllyyn. Vaatekaappini on täynnä käyttökelpoista vaatetta, en tarvitse uusia. No tietysti jos jotain oikein kivaa tulee vastaan niin ostan, mutta mitään melkein kivaa en huoli. Sama astioiden ja sisustuksen kanssa. Sampo-lautaset taisi olla iso poikkeus, niille ei ole heti mitään tarvetta. Joskus niinkin.

16 kommenttia:

 1. Vaikkei tarvetta, mutta perinteiden kunnioittaminen ja vaaliminen ja muistojen rakentaman Katjan sydämen hoitamista. Mitä meillä on ollut elämässä ennen, on osa siitä, mitä jaamme tänään rakkaillemme. Näkisin noiden parin lautasen "pakko-oston" näin monisyisenä asiana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana syy ostaa lautasia, sielun ja sydämen hyväksi :)

   Poista
 2. Tuttuja lautasia, niitä oli minunkin mummullani. Silloin niin arkisia, nyt täynnä nostalgiaa. :) Sarjojen nimiä en ole koskaan tiennyt, mutta myös noita sinikuvioisia Ali-kuppeja oli äidilläni muistaakseni 70-luvun alkupuolella. Ne olivat jalallisia siroja kahvikuppeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt koskaan sarjojen nimiä, nytkin piti googletella hetki että sai lautaselle nimen Sampo. Alissa Ali lukee pohjassa :)
   Meilläkin on niitä jalallisia kuppeja. Nykyihmisestä tuntuu, että eihän niihin mahdu kuin yksi hörppy juomaa.

   Poista
 3. Minä söin lapsuudessa soppaa noilta samoilta lautasilta :-) Löysin ne sitten lapsuudenkotini varaston nurkasta, 3 kpl jäljellä. Otin ne omaan kotiin ja pitkään etsin neljättä lautasta. Viimein löytyi hyväkuntoinen yksilö hinnalla 4 e. Maksoin sen kiltisti sillä aiemmin vastaan tulleet yksilöt olivat huonokuntoisia ja hinnat hipoivat 10 e...
  Todella edullisesti siis löysit omasi!
  Meillä lautaset tulivat arkikäyttöön, minua viehättää myös tuo ornamenttikuvio ja väri. Olen jostain syystä viime vuosina kaivannut kotiini lapsuudrsta tuttuja esineitä ja astioita, tuntuu melkein kuin asuisi mummolassa, ihanan tuttua ja turvallista. Ja ennen muuta kaunista!!!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netistä katsoin, että 10e on aika yleinen hintapyyntö noille lautasille. Kauniit ne ja astiakaappiin ne laitoin, ties vaikka niiltä soppaa söisi.

   Poista
 5. Meillä on noita Sampoja kesämökillä. Niitä on käytetty nyt 49 vuotta arkilautasina joka kesä jokaisella aterialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kestäviä, en muista että mökin lautasissa olis kolhuja ollut.

   Poista
 6. Pari robottia ja pioniunikon siemeniä lähti mun matkaan sun pöydästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä! Vaikka ois niitä siemeniä ollut täällä ilman ostamistakin :)

   Poista
 7. Mummeli Keski-Suomesta26. huhtikuuta 2015 klo 8.32

  Minulla on noita lautasia matalana neljä kappaletta ja nyt tiedän niiden nimenkin :) Kiitosta vaan.

  Ruokamuistoista taas sen verran, että mulle on jäänyt mieleeni mummolan mämmi. Söin sitä raakana ja sen jälkeen en ole ollut mämmin kanssa samassa pöydässä. Silloin sitä siis tehtiin itse ja raa'asta mämmistä sai kurataudin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, raakaa mämmiä. Vaikka ko. ruuasta tykkäänkin niin raakana en kyllä söisi :D

   Poista
 8. Meilläkin mummolassa oli nuo Sampot. Tosin niitä käytettiin vain juhlallisemmissa tilaisuuksissa jouluruualla, pääsiäisenä. Vanhusten kuoltua lautaset tuli minulle mutta lopulta ne päätyivät kirpputorille tarpeettomina, yhden lautasen jätin johon istutan joka vuosi rairuohon.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)