lauantai 11. huhtikuuta 2015

Kenelle kellot soivat?

Tällä hetkellä soivat sille ihanalle ihmisille joka myi minulle omasta lumikellotuppaastaan osan. Tai aika isonkin osan. Nettiin laitettu ostetaan-ilmoitus toimi heti. Eilen noudin taimet, maksoin niistä yhden kolikon ja heti kotiin päästyäni istutin kellot maahan, neljään eri kohtaan. Kyllä voi olla puutarhuri onnellinen pienestä asiasta.
 Tänään koin kuitenkin melkoisen yllätyksen. En ole muutamana päivään kiertänyt luumulehdossa koska olen ollut ihan varma, että kaikki sinne istutettu on mädäntynyt pois luumulehdon märkyyden takia. Onneksi uskaltauduin, sillä hortensian vieressä odotteli pieni yllätys. Viime kesän alelaarista poimitusta sipulipussista oli yksi lumikello hengissä ja kukki.
Pienihän tuo on, ja värinsä keltaisen kalvakka. Reppana on tuulen armoilla kylmässä savimaassa. Taidan viedä sille tänään tuulensuojaa, ja samalla turvemultaa ympärilleen lämmikkeeksi. Sieltä on nimittäin nousemassa muutama muukin lumikello esiin tämän kalvakan vieressä.

Nyt on pidettävä pieni pizzanmittainen tauko (mies kokkaa) ja sitten takaisin puutarhaan nauttimaan kunnon kevätsäästä.

15 kommenttia:

 1. Kauniita lumikelloja! Mukavaa viikonloppua, Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin mukavaa viikonloppua. Pihatöissä tuli oltua koko päivä, nyt on kädet rakoilla :D

   Poista
 2. Katja, kiva, että kävit kommentoimassa blogiani. Löysin sinun blogisi ja jäin tänne vakiolukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogisi on hyvä, olen sitä lukenut muiden blogien kautta, mutta nyt sain liityttyä lukijaksi :)

   Poista
 3. Vanhoissa pihoissa olen nähnyt lumikelloista isoja mättäitä. Mitäs luulet, tuleeko tällaisista yksittäisistä lumikelloista aikanaan hyvässä paikassa isompia kokonaisuuksia? Minä ostin viime vuonna sipuleita ja nyt on sellaisia hentoja yksittäisiä, joista muutama kukkii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että viihtyy mättäänä, mutta yksittäinen varmana tekee mättään aika pian, siemenestä ja sivusipuleista.

   Poista
 4. Lumikellot on niin ihania! Mulla on pihalla vasta muutama. Syksyllä pitää istuttaa niitä lisää. Alelaarin sipuleista mullakin tuli vain yksi lumikellon alku. Tosin istutin sipulit ruukkuun joulun alla ja laitoin kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluan lisää, ostajoka vuosi sen 30 sipulia kuten minä tein ja vain muutama nousee, menee ikuisuus että niitä on pihassa sata :D
   Mun sipulit on kyllä niitä alelaarin sipuleita, ehkä jo tovin myymälässä maanneita.

   Poista
 5. ich hoffe du kannst es dir übersetzen..schneeglöckchen vermehren sich wunderbar.. sie werden immer mehr und so habe ich große flächen auf unserem bauernhof zu schneeglöckchen wiese gemacht.. alle 20cm ein Schneeglöckchen in den Boden stecken. ich vermehre sie so, dass ich in der blüezeit sie umsetzte, wenn sie große pflanze schon bildeten.,. immer eine große pflanze mit 20-40 zwiebeln ausgegraben und geschaut. wo fehlen sie mir ? und dann dort ausgepflanzt..also Geduld.. so 30-40 jahre und du hast überall schneeglöckchen.. liebe grüße wiebke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ich kann übersetzen. Ich arbeit zwei sommaren in Deutscland 1988 und 1989. Aber ich bin alles sprechen vergessen. Danke! Geduld, ich bin geduld :)

   Poista
  2. Lumikellot ovatkin aika hankalia välillä, ihanaa kun sait ostettua niitä taimina! Olen kuullut, että sipulit pitäisi laittaa tosi nopeasti maahan, jotta mahdollisimman moni jaksaisi kasvaa. Siinä mielessä alelaarista ei ehkä kannattaisi lumikelloja ostaakaan. Minulla taitaa olla varmaan sadasta sipulista 7 vuoden tulos 2 yksittäistä kukkaa ja yksi pieni mätäs. Paras esiintymä tuli salamatkustajana sukulaiselta saadun illakon mukana, ja on ihmeen hyvin viihtynyt märässä savimaassa.

   Hyvä idea laittaa lumikellojen ostoilmoitus!

   t. Undine

   Poista
  3. Lumikellot on just se mitä alesta ei kannata ostaa, mutta oli ihan pakko kun halvalla sai, -70%. ja toisaalta 30 sipulista on nyt yksi kukassa ja muutama tunkee varttansa mullan alta esiin. Noita kukkivia taimia en uskaltanut jättää edes yön yli odottamaan istutusta joten laitoin heti kotimatkan jälkeen maahan. Tunnin joutuivat autossa olemaan kauppareissun takia. Vaan hienosti selvisivät vaikka pelkäsin että kaikki kukat on irti varsista. Jos käänsin tuon tekstin oikein, niin lumikellot kannattaa aina istuttaa ryppäinä.

   Poista
  4. En ihan saanut selvää, kun toisaalta sanoo, että yksi kello 20cm välein. Mutta sioulin pitäisi siis olla iso ja vahva. Minulla ainakaan ne yksittäiset eivät vuosien saatossa lisääntyneet, kun taas kaksi rypästä tuntuvat vahvistuvan. Ehkä meilläkin on lumikelloniityt sitten 30 vuoden päästä :)

   t. Undine

   Poista
  5. Toivottavasti on lumikelloniitty edes 30 vuoden päästä :)

   Poista
 6. Minäkin yritin laittaa toissa syksynä lumikellon sipuleita mutta ainutkaan niistä ei noussut... Ihana, että sait taimena!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)