sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Pari pientä projektia

Puutarha uudistuu joka vuosi vaikka aina päättää että tänä vuonna ei mitään uutta. Näitä molempia pieniä juttua on suunniteltu jo pitkään. Arboretumin kupeessa on iso kivi jonka vieressä on pidetty roskienpolttopaikkaa. Nyt kun alue on siistiytynyt, olen halunnut siirtää polttopaikan muualle. Siirto tehtiin viime syksynä ja nyt oli vuorossa käydä polttopaikka läpi. Mylläsin kaiken lapiolla, vein naulat metallinkeräykseen ja tasoitin alueen.
 Tuo läjä missä on heinähanko pystyssä, on mullasta tullutta juurta ja juurakkoa. Polttopaikan ja ison kiven välissä oli pieni maapläntti joka sai kasvaa rikkaa valtoimenaan. Jotta rikoista päästään kokonaan eroon, katan alueen täksi kesäksi ja istutukset laitetaan vasta ensi vuonna. Kattaminen johtuu myös siitä, että budjetti sallii vain luumulehdon taimettamisen tälle vuodelle. Ja näin on vuosi aikaa suunnitella mitä kasveja tuohon tulee. Keskelle mietin jo jotain pientä puuta, vaikka koristeomenapuun, mutta en tiedä voiko sellaisen laittaa näin tuuliselle paikalle.
 Toinen projekti on talon edustan siistiminen. Tässä kasvoi kitukasvuista vuorenkilpeä. Jos se ei ole muutenkaan kaunis kasvi, niin kitukasvuisena vielä vähemmän. Ei oikein tykännyt päällensä kasatusta lumesta. Vuorenkilvet lähti eilen maailmalle ja minä olen kaivanut tästä maa-ainesta pois. Oikein passelia meidän savimaan kaveriksi kun sisältää humusta ja hiekkaa. Tilalle tulee kivipengerrys isoista luonnonkivistä jotka ovat kasvimaan vieressä odottamassa kuljetusta ja ladontaa muuriksi. Muurin koloihin haaveilen kivikkokasveista.
Muita mielessä muhivia tämän kesän juttuja on omenapuiden alustojen siistimiset, alppiruusun siirto ja pääoven edustan uudistus nyt ainakin. Lisäksi pitää uusia koko mansikkamaa, keksiä jotain kasveja mansikkamaan eteen ja uusia mansikkamaan viereiset kukkapenkit. Risuaitaakin on suunnitteilla jos vain saan miehen mukaan siihen.

Tätä puutarha-aikaa on niin odotettu koko talvi.

10 kommenttia:

 1. Minun mittakaavassani kuulostaa isoita suunnitelmalta, mutta ei ole mitään epäilystäkään, etteikö sinun mittakaavassasi juuri hyvinkin realistisesti toteutettava ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuossa monta puuhaa, ainut ihan pakollinen on mansikkamaan uusinta. Onneksi mies lupasi auttaa niin todennäköisesti siinä ei mene kuin yksi päivä kun yhdessä tehdään. Suurin työ on ottaa mansikkakangas pois, pestä ja laittaa takaisin.

   Poista
 2. Puuhaa riittää sielläkin :) Ideat pyöörii näköjään kaikkien mielessä, ehkä se kuuluu tämän puutarhahöperyyden taudinkuvaan, että kun yksi homma on saatettu alulle, niin toista ja kolmattta jo suunnitellaan. Itseäni koetan toppuutella ja saada valmiiksi jo aloitetut projektit, mutta ei oikein näy onnistuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa riittää. Toppuutella täytyy minunkin, mutta tykkään myös siitä että on useampi projekti menossa yhtäaikaa. Voi aina tehdä sitä mikä sillä hetkellä huvittaa.

   Poista
 3. No tuossa luettelemassasi on puuhaa kerrakseen! Onneksi puutarhaa ei tule koskaan valmiiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tule koskaan valmiiksi vaikka joskus niin luulin.

   Poista
 4. No on sinulla siinä puuhamaata krrakseen. Onneksi taitaa olla varsin mieluisaa puuhaa mitä tarjoaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha on melkoinen puuhamaa, mutta onneksi mieluista puuhaa.

   Poista
 5. Huh, hiki virtaa, kun lukee noita sinun kesäpuuhiasi. Mutta onhan tässä viisi kuukautta kasvukautta ja sitten vielä pari kuukautta sitä aikaa, kun lapio uppoaa maahan eikä ole vielä lunta, joten talven elvyttämillä voimilla ehtii paljon :)

  Sini
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvukauden alussa into on suuri, mutta kyllä se hiipuu syksyä kohden. Mansikkamaan uudistus taitaa olle se tärkein puuha muilla ei niin väliä :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)