maanantai 20. huhtikuuta 2015

Mansikkamaan uudistus

Talikko heilui eilen ja tänään ahkerasti mansikkamaalla. Ensin revin maasta pois kolme mansikkamuovia. Niiden kunnon tarkastettuani totesin, että pesun jälkeen muovit saavat mennä vielä toisetkin seitsemän vuotta. Muovien poiston jälkeen nyhdin pois kaikki mansikan taimet. Yhden kasvulaatikollisen verran säästin viime kesän rönsyjä, muut meni hävitykseen. Vaikka mansikkamme ovat olleet taudittomia, haluan uudistaa koko kannan. Eikä omia rönsyjä olisi ollut läheskään tarpeeksi.
 Kolmeen mansikkariviin menee vajaa 100 kpl taimia joten ihan kaupan hintaisiin minulla ei ole varaa. Toivottavasti löytyy jostain ylimääräisiä rönsyjä vähän edullisemmin. Edellisetkin mansikat olivat kotiviljelijän ylijäämiä, ne hain lehti-ilmoituksen perusteella.
 Mansikkamaan muokkaus tehtiin käsin etenkin näiden juurenpätkien takia. Savimaidemme ongelmallisin rikka on peltovalvatti. Sen juuret luikertelevat joka paikassa vahvoina kuin mitkä. Nyt talikon kanssa sain niitä kiitettävän määrän pois mansikkamaalta ja sen reunustoilta. Kone olisi vain pätkinyt juuret ja valvatin kasvu olisi ollut entistä pahempaa.
 Mansikkamaan lisäksi kasvimaalla tehdään muitakin muokkauksia. Kasvihuoneen edustan laatat otetaan pois ja tilalle laitetaan haketta jota saimme ison määrän. Laatat rikkoutuvat tosi helposti kottikärryjen kanssa sillä ovat melko ohuita lattialaattoja eivätkä ulkokäyttöön tarkoitettuja.
 Mansikkamaan toiselta puolelta menee kukkapenkit uusiksi jotta saan niistäkin peltovalvatin pois. Raparperit ja kivikasassa kasvava lipstikka saavat olla rauhassa, ne ovat aika rikattomia. Penkeistä tulee melkoinen määrä valkoisen ja punavalkoisen akileijan taimia. Taidan purkittaa ne ja tarjota eteenpäin vaikka taimivaihdossa. Kukkapenkkeihin on jo uudet suunnitelmat ja niihin ei kuulu kymmeniä akileijoja. Lipstikan ja vihreän kumpareen välissä kasvaa runsaana rohtosuopayrttiä. Se on tuossa muuten kiva, mutta tuppaa leviämään turhankin hanakasti mansikkamaan puolelle. Ehkä siedän sen jatkossakin.
Puuhaa riittää, mutta huomenna on todennäköisesti välipäivä puutarhatöistä. Mummin mussukka tulee yökylään ja silloin taitaa olla mummilla muuta puuhaa ihan riittävästi.

10 kommenttia:

 1. Teillä tapahtuu kaikki sellaisessa ison maatalon mittakaavassa, ja niinhän se kuuluukin :-) Satoja mansikantaimia jne. Tosiaan kauppojen yksittäistaimet ei ihan houkuta :-D
  Upean näköistä, hyvä sinä! Ja taas kasvoi hauis ja sai vähän raitista ilmaa, siitä tosissaan nauttii talven jälkeen. Mistähän tällaista intoa syksymmällä löytäisi...
  Heh, savimaan jyrsimisestä täälläkin kokemuksia... valvatit ja ohdakkeet vain lisääntyivät vuosi vuodelta. Siispä muutin sen paikan kukkapenkiksi ja se on jo nyt, kahden vuoden jälkeen, lähes täysin rikaton! Kun tulee kitkettyä käsin ne, mitkä nousee, se lannistaa nuo parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikka-alue on yllättävän suuri, tai ainakin näyttää siltä nyt paljaana. Kyllä tuntuu selässä ja lonkissa että tuli möyrittyä pari päivää pihalla vähän rajummin. Mutta ei sitä osaa aloitella rennosti mikään kevät. Kukkamaat tosiaan pysyy enemmän rikattomina kun niitä nyppii jatkuvasti.

   Poista
 2. Talikko ja lapio on heilunut täälläkin. En tiennytkään, että peltovalvatti on tuollainen riesa, täytyy olla tarkkana, ettei sitä pääse kasvimaalle. Kyllä kesällä suu napsaa kun saa poimia omaa mansikkasatoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltovalvatti kannattaa kitkeä kevätkosteassa. Tiukasta ja kuivasta savimaasta juuri ei lähde kuin palasina irti, tosi hankala poistaa. Vähän harmittaa että jää tämän kesän mansikkasato saamatta, mutta eipä se ollut viime vuonnakaan kummoinen kun taimet oli jo yli-ikäiset. Ostetaan kaupasta ;)

   Poista
 3. Peltovalvatti taitaa olla yksi pahimmista rikoista. Meillä sitä ei ole, mutta peltokortetta kyllä ja ikävä on sekin. Mutta jatkuva käsin kitkeminen kyllä on selvästi saanut senkin pikku hiljaa häviämään. Tuskin se kokonaan ikinä häviää, mutta pitäähän sitä vähän jotain kitkettävääkin jäädä jäljelle.

  Suuri työ on tuossa mansikkamaan uusimisessa. Mansikka on kyllä siitä harmillinen kasvi, ettei se ole 'ikuinen'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortetta on meillä vähän, oisinko nähnyt peräti yhtään puutarhassa. Joutomailla olen tainnut nähdä pari. Valvatti on inhottava, mutta senkin kanssa kitkeminen kannattaa, on se vähentynyt alkuajoista huomattavasti eikä sitä enää ole pahemmin nurmikoilla.

   Mansikassa on yllättävän kova työ, ehdin jo miettiä jospa ei laittaisi mansikkaa enää ollenkaan, mutta kyllä sitä pitää olla, edes vähän.

   Poista
 4. Oletpas ahkeroinut! Ihanaa sitten kesällä ihailla kättensä töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana puuhata kun on koko talven lepuutellut lihaksiaan.

   Poista
 5. Olette saaneet paljon aikaan ja hyvältä näyttää!
  Toivottavasti löydät jostain taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän taimet löydy, netti-ilmoitus on hyvä apu moneen asiaan :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)