tiistai 21. huhtikuuta 2015

Tätä et kyllä usko

Ei lottovoittoa (vaikka eipä haittaisi, talouden ainut auto on hajonneena korjaamolla), ei Ameriikan tädin perintöä tai muuta isossa mittakaavassa järisyttävää. On vain yksi oman maan kulho.
 Eilen illalla kaivelin autopaikan vierestä hyvää hiekkamultaa pois kivimuurin tieltä. Joku enne sai kaivelemaan vuorenkilven juurakoita käsin. Ja sitten sain käteeni palan lasia. Olin jo heittämässä palasta pois kun aivoni rekisteröivät, hei sehän on ehjä. Kiljahtelin riemusta siihen malliin, että mies tuli katsomaan mikä minulla on hätänä.
 No ei mikään hätänä, mutta löysin mullan seasta täysin ehjän pienen lasikulhon. Virheetön, ei säröjä, hädin tuskin edes naarmuja.
Ihan uskomaton juttu. Olemme elokuussa asustelleet tässä talossa 10 vuotta. Koko se aika kulhon kohdalle on kasattu talven lumet, siinä on laskettu pulkalla mäkeä päältä, on hypitty ja pompittu. Kulho on sen lisäksi kestänyt paukkupakkaset, kaikki vesisateet helteet ja muut sääilmiöt. Ja silti se oli säilynyt vuorenkilpien juurakoissa täysin ehjänä. En osaa sanoa kauanko kulho on maan uumenissa lojunut, mutta vähintään sen ajan mitä me olemme tässä majaa pitäneet.

Kulho on kaiken lisäksi kaunis ja vähän erikoinen. Siinä on todella matala jalusta millaista en ole koskaan nähnyt. En tunnista onko se vanhaa vai uudempaa tuotantoa, väri voisi viitata vanhempaan. Mitään merkintöjä valmistajasta siinä ei ole. Tunnistatko sinä kulhon?

Ei ihan aarre vintiltä, vaan kulho oman puutarhan tuotantoa. Melkoinen löytö ja tuuri että kaivoin juuri siitä kohtaa käsin.

30 kommenttia:

 1. Valitettavasti en osaa auttaa tunnistuksessa, mutta pakko kommentoida että oletpa taas varsinaisen löydön tehnyt :) Kaunis on kulho. Mitähän kaikkea teidän tiluksiltanne vielä löytyykään ajan myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on löytynyt kulho, sodassa kaiverrettu tykin ammuksen kanta, tonni rautaromua, toinen tonni lasin ja posliinin siruja ja yksi riihimäen lasitölkki. Kaikkea sitä maahan haudataankin :D

   Poista
 2. Olipas ihana tarina ja kaunis kulho :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis on kulho ja ihmetys suuri miksi ja miten se on maahan joutunut.

   Poista
 3. Ei ihme, että kiljahtelit! Eihän tuollaisia aarteita joka päivä maasta nouse. Kiva väri maljalla myös on, vähän erilainen kuin yleensä. Nyt onkin hyvä syy lapioida pihaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaivelin niin myöhään illalla etten enää ehtinyt laajentaa kaivauksia. Jos kulholle on vaikka kaveri maan uumenissa. Väri on aika jännä, ei oikein ruskea, mutta ei harmaakaan.

   Poista
 4. No kaikenlaista satoa teidän tilukset tuottaakin! Mahtava löytö totta tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista satoa saisi tulla useammin eikä vain kerran 10 vuodessa :D

   Poista
 5. Hieno löytö todellakin. Nythän voit aloittaa pihan uudistuksen ja myllätä koko pihan uusien löytöjen toivossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten sitä enää uskaltaa iskeä lapion maahan jos siellä vaikka on kulhon kavereita vain odottamassa löytäjäänsä. Tällainen pessimisti tosin uskoo että kulho oli eka ja vika jos sitä pientä ehjää lasitölkkiä ei lasketa mikä löytyi talon kivijalan vierestä joku vuosi sitten.

   Poista
 6. Olet sinä taitava tarhuri, kun tuollaista satoa saat:) Todella kaunis ja ihana kulho. Minäkin vähän jännityksellä odotan tuleeko uuden talon pihapiiristä löytöjä, koska se on vanha asuinpaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitava tarhuri sitä vaan taikoo maastaan lasikulhoja :D Kyllä sitä kaikenlaista voi löytää vanhoilta asuinpaikoilta, lasipulloja, lusikoita, kahvikuppien palasia, rautaromua, satoja nauloja jne. Toivottavasti löytyy teilläkin tällaisia aarteita.

   Poista
 7. Luultavasti kotimaista lasia,esim karhulan lasitehtaalla muistaakseni tuollaista väriä oli.Maahan on haudattu aikaisemmin kaikki ns kaatopaikka tavara vielä -80 luvullakin maaseudulla.Kaatopaikat olivat kaukana ja yleensä ns. kaupunkilaisten käytössä.Lasit yleensä on kautta aikojen rikottu perustusten viereen estämään jyrsijöiden sisälle tuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rihimäen lasia ja Nuutajärven lasiston kuvia jo hain, mutta Karhulaa en muistanutkaan, kiitos! Me vähän epäilemme että lasikulho on ollut pihakaluston pöydän päällä, tippunut maahan ja unohtunut sinne. Löytöpaikastaan ei ole löytynyt muuta lasia, ei edes siruja. Muualla meillä onkin sitten sitäkin enemmän rikottua lasia.

   Poista
 8. Näyttää ihan kakkuvadilta, mutta varsinaisesti kiinnitin huomiota väriin, ehkä ns. savulasia? Olen nähnyt vain yhden tuon värisen lasiesineen ja se on oma kastemaljani, vuodelta 1955! Olisikohan samaa aikakautta?

  - Maritta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisipa olla samaa ikäkautta. Joku pieni tarjoiluvati tuo on, leivoksille, karkeille tai kakuille.

   Poista
 9. Olipa ihana löytö! Hassua, mutta onnekasta, kuinka se on säilynyt ehjänä. Oli siellä sinua odottelemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos osaisi puhua voisin kuvitella ne huokailut kun kulho on odotellut mullan alla löytäjäänsä.

   Poista
 10. Olipa hieno löytö! Karhulaa minäkin veikkaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan on aikaa täytyy selata onko kansalliskirjaston arkistossa Karhulan kuvastoja, jos vaikka malja löytyisi niistä.

   Poista
 11. Ihana löytö! Minulla on itseasiassa ihan samaa sarjaa, samanvärinen pieni kulho, kirppislöytö. En ole muualla nähnyt samanlaisia, oli pakko kommentoida kun näin löytösi :) Kerro ihmeessä jos saat selville enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni on tuokin kulho. Kaikki mitä kuvahaulla löysin netistä olivat muuten samanlaisia, mutta ilman kuviota ja korkeammalla jalustalla. Todella monessa oli reuna samanmallinen aaltoileva.

   Poista
 12. Vähän tuon kaltainen lasikulho (samantyyliset hionnat) oli isoäidilläni kulkenut mukana evakkomatkat. Olisikohan tuo peräti 20-30 luvun tuotos? Upea löytö joka tapauksessa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)