tiistai 7. huhtikuuta 2015

Alkuja

Eilen ehdin taimitöiden lisäksi kiertää koko puutarhan läpi. Piti tutkia joka piippo ja alku mitä mullasta on paljastunut. Ja paljon niitä on tulossa. Kaikkia en tunnista, lajit mitä istutin on kyllä ylhäällä merkattuna, mutta paikat ei. Ne laitan ylös kunhan näen että päästään kukintaan saakka.
 Nämä taitavat olla joku laukka? Tässä on kolme alkua ja luumulehdon toisella puolella kolme. Taustalla tuoksukurjenpolvi.
 Ukonlaukka vai keisaripikarililja? Toinen jättialku näkyy kuvan vasemmassa laidassa. Luumulehdon toisella puolella samanlaiset alut. Symmetrisyys kesti talven.
 Narsisseja ja tulppaaneja luumulehdon keskiympyrässä. Toivottavasti myös kukkivat. Jostain luin, että sipulikukkia pitäisi alkaa tässä vaiheessa lannoittaa kunnolla hyvän kukinnan varmistamiseksi ensi kesänä. Taidan ainakin kokeilla.
 Siskon yli 70-vuotiaasta raparperikasvustosta otettu taimi on selvinnyt talvesta. Tämä on ihan älyttömän hyvää ja punaista raparperia.
 Vielä on märkää, oja alkaa olla kasvanut turhan umpeen. Jos tänä kesänä saadaan vihdoin ja viimein kaivinkone tontille, on yksi työ kaivaa kaikki puutarhan avo-ojat auki. Savimaa kuivuisi siten edes vähän joutuisammin.
Lämmön lupailusta huolimatta meillä oli eilen vielä tosi kylmä. Ei tuolla ollut yhtään toppatakki liikaa vaikka koko ajan oli liikkeessä. Loppuviikoksi soisin lämpenevän jotta puutarhatyöt edistyy.

18 kommenttia:

 1. Täällä ei pysty toppatakki päällä mitään tekemään, tai ainakaan ojien kaivuuta, muuten hikoilee rusinaksi ;-D Mutta ei parane hirveästi sitten huilia kevyissä vaatteissa, kun heti tulee vilu.
  Ihan selvästi on kuvassa laukan alkuja, ja niiden jälkeinen näyttää tosiaan keisarinpikarililjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun toppatakki on kyllä semmonen 15 vuotta vanha virttynyt riekale, mutta ah niin toimiva puutarhatöissä :D Tuuli kylmensi eilen ilmaa huomattavasti.

   Poista
 2. Minustakin näyttää olevan laukan ja keisarinpikarilijan alkuja. Meidän raparperi paleltui tai mitään ei näytä ainakaan enää tulevan ylös. Täytyy kait hankkia uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperi on kyllä aika sitkeä, voihan olla että herää nyt jostain syystä myöhään. Siskoltani tuotu raparperi on pohjois-savolaista kantaa, joten ei pitäisi paleltua täällä 350km etelämpänä. Yhden muista raparpereista ajattelin hävittää, tekee aina vain tikkusia varsia, ohuita ja pahanmakuisia.

   Poista
 3. Voi kun itsekin pian pääsisi pihaa tutkimaan.. Vielä on paljon lunta sulamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on kyllä ihan parasta aikaa. Sitä on kuin löytöretkeilijä pihassa kun lumet sulaa pois :)

   Poista
 4. Sieltäpä ne alut mukavasti kurkistelevat. Toivottavasti tulee se luvattu lämpö, niin toppatakit saa heittää pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toppatakki oli vielä tosi hyvä, ja tahtoi olla vähän näpitkin jäässä kun kosteus tuli niistä läpi. Joka kevät sama ongelma :D

   Poista
 5. Meillä ei eilen tuullut, mutta kun nosi täältä kuopasta mäelle, tukka hulmusi. Täksi päiväksi tuuli vaihtoi suuntaa ja nyt ulos jäätyy pystyyn. Teillä on piha jo ihanan sula. Tänään viimeksi tarkastin lumetonta ja kuivinta nurkkaa, mutta vielä ei pääse edes sinne haravoimaan. Jospa tämä tuuli nyt kuivattaisi maata sen verran, että pääsisi kohta edes jotain tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on tukka huomunnut, sekä ulkona kuivuneet matot, sekä puupinojen päällä olleet pellit. Lumettomuudesta huolimatta ei meillä voi vielä haravoida. Savimaa kestää ikuisuuden kuivua.

   Poista
 6. Se on niin jännä, miten tuollainen keväinen pellonlaita onkin jotain superihanaa katseltavaa kaikin puolin. Jotenkin se tuoksu ja kaikki... Odottelen, että meidän lenkkipolut peltojen varsilla vihdoin tulisi käyttöön. Nyt on ollut niin paljon lunta, että tulvat tulleet vakioreittini häiriöksi. Mutta muuten tämä aika keväästä on parasta aikaa ehdottomasti :-) Meilläkin täällä Bostonissa edelleen hurjan kylmä. Ensi viikosta pitäisi tulla paremmat ilmat- toivossa on hyvä elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lohduttaa, niin kylmä on meilläkin, etenkin tuulen takia. Parempaa säätä toivotaan :)

   Poista
 7. Niin uskomattoman virkistävää, kun maasta pukkaa tainta. Nyt taitaa ilmatkin taas lämmetä. Täällä ainakin tänään on osuvasti se myrskyn jälkeinen poutasää. Villatakkikin tuntui liian hiostavalta kun koirien kanssa käytiin kurkkimassa mitä kaikkea maasta jo pukkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääll puhalsi tänäänkin vielä, aurinko vain pilkahteli. Viikonlopuksi toivon puutarhasäätä, olisi aikaakin.

   Poista
 8. on sinulla hieno blogi, olen sen läpilukenut nyt pääsiäisenä, haluaisin antaa yhden siementipsin nimittäin kelta juuren, on todella maukas juures ja ainakin täällä Tukholman seudulla kasvaa hyvin, lämmintä kevättä toivottaa Jaana K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyy selvittää mistä saa siemeniä, kasvatetaan kai siemenistä? Jotain uutta on aina mukava kokeilla. Ja tervetuloa blogiin!

   Poista
 9. Sullahan puskee mullasta jo vaikka mitä! Nythän on tosiaan lämpenevää luvattu, kelpaa tilallisen kevättöitä tehdä.

  VastaaPoista
 10. juu siemenistä, täältä olen löytänyt Runåbergiltä (paras) ja Impectalta, Nelsonilla ja Weibullsilla ei ole, jos et löydä niin voin lähettää yhden pussin kokeiltavaksi. terv Jaana K

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)