tiistai 28. huhtikuuta 2015

Uusiksi meni

En minä sitten jättänytkään rohtosuopayrttiä paikallensa kasvamaan. Rohtosuopayrtin kukka on kaunis, mutta itse kasvi on jotenkin epäsiistin oloinen. Eikä sille tarvitse olla varattuna ihan niin suurta tilaa kuin mikä tähän saakka on ollut.

Joten, molemmat mansikkamaan laidalla sijaitsevat kukkapenkit menivät uusiksi. Kaivoin kaikki kasvit pois, muokkasin maan ja toin kottikärrykaupalla lisää maata navetan takaa. Vanhat kukkapenkit olivat huonosti tehdyt, uudet ovat kohopenkit ja maa-aines parempaa. Vaikka ei se mitään mustaa multaa ole, mutta ei ihan niin savista kuin vanha multa.
 Toiseen puoleen istutin keskelle lumipalloheiden. Etureunaan tuli kolmea eri iiristä. Lidlistä hankittua hollannin iiristä, keskelle sunnuntaina naapurikaupungista haettua iiristä ja oikeassa reunassa on eräältä entisöijältä saatua iiristä. Kaikki kolme pitäisi olla eri lajia ja eri väriä, keskellä ruskeaa iiristä, ja sen toisella puolella liilaa ja toisella sinikeltaista. Toisen puolen penkissä kasvaa akileijaa, jotain iiristä, narsisseja ja liljoja. Lisäksi siihen on tarkoitus istuttaa hillittykasvuinen omenapuu tai koristeomenapuu. Vielä on kamalan kaljua, mutta eiköhän elokuussa näytä toiselta.
 Rohtosuopayrtit pääsevät tähän toiseen kasvihuoneen edessä olevaan "laatikkoon". Ennen laatikossa kasvoi siperiankurjenmiekat, mutta ne siirtyivät talon eteen ja luumulehtoon viime vuonna. Maa pitää vielä myllätä ja täyttää laatikko mullalla. Ja kasvihuoneen edustan kunnostaminenkin on kesken. Viikonloppuna on tarkoitus saattaa nämä loppuun. Sekä mansikkamaa siihen pisteeseen, että uudet taimet voi hankkia ja istuttaa.
 Toisessa laatikossa kasvaa Arvilan alkuperäistä tummanpunaista pionia ja kerrottuja oransseja idänunikoita. Unikoita tuli tuohon muutama vuosi sitten muutama pionien mukana, ja nyt laatikko on niitä täynnä. Mikä ei haittaa, siinä vaiheessa kun unikko on kasvanut, on pioni vielä pieni. Ja kun pioni on iso, on unikko vaipunut jo lepoon.
 Tämä pieni yllätys tuli lumikellojen mukana toiselta puutarhanharrastajalta. Tänään huomasin sen kukkivan. Onko kaunokainen scilla?
Nyt on lonkissa sellainen olo, että tietää kaivaneensa ja kärränneensä multaa.

12 kommenttia:

 1. Kyllä, kaunokainen on scilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä, sitä on nyt sitten meidänkin pihassa :)

   Poista
 2. Mullakin on takapuoli ja reidet kipeinä pihatöistä. Jep, nyt on hyvä aika uusia kukkapenkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu, että tässä kohtaa kipu ja jomotus tuntuu vain hyvältä. Nyt ei tarvitse kastelusta huolehtia kun taivaalta tulee säännöllisesti vettä. Loistava aika istuttaa.

   Poista
 3. Puutarhurilla kunto kohoaa hyötyliikunnassa :)
  Ihanaa puutarha-aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunto onkin talven jäljiltä taas luvattoman huono. Äkkiä se tuntuu puutarhassa kohenevan.

   Poista
 4. Oijjoi! Hommia riittää. Sama täällä. Samat ajatukset myös rohtosuopayrtistä. Meillä se on tältä pihalta lupiiniviidakosta löytynyt, enkä hävittääisi. Tukeminen on vaan työlästä! ;) Ja unikot... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En hävitä minkään. Meillä on yksinkertaista vaaleanpunaista, sen kaivoin ylös, ja toisessa kohtaa pihaa kasvaa kerrottua valkoista.

   Poista
 5. Tuo puutarhan mylläyshomma on kovin raskasta, mutta myös niin palkitsevaa. Sekä reisille, että mielelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkitsevaa on, taidan mennä jatkamaan kun sateessa on pieni tauko.

   Poista
 6. Rohtosuopayrtti on kyllä ihana sekä kukaltaan että tuoksultaan. Onneksi se löysi uuden paremman paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuota samaa rohtosuopayrttiä siirrellyt jo pari kertaa eikä tunnu olevan moksiskaan. Nyt siihen oli kasvanut taas juolavehnä inhottavasti kiinni, mennyt jopa juurien läpi. Muutama vuosi sitten oli sama juttu, joten kokeillaan toista paikkaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)