torstai 9. huhtikuuta 2009

Sali, osa 1

Aloitetaan siitä miltä sali näytti kun tulimme taloa esittelyyn katsomaan. Sali näytti suurelta mutta muuta positiivista ei sitten ollutkaan. Lattialla muovimatto, seinillä vinyylitapetti ja katossa levyt. Alkuperäiset väliovet vaihdettu. Työtä siis riitti heti kun talon omistukseemme saimme. Vasen ovi vie eteiseen ja oikea tupaan. Salissa on iso pönttöuuni, korkeutta 3 metriä.

Purkutyöt aloitettiin elokuussa 2005 purkamalla ensin tapetit. Myöhemmin huomattiin että eipä olisi kannattanut, olisi ne tapetit suojanneet hirsiä lattiaremontin ajan. Ovien välissä näkyy talon siirto, hirsikehikossa on ollut tuossa kohtaa ovi talon entisessä elämässä. Tätä seinää suunniteltiin jättää hirrelle, mutta tuo vanha oviaukko oli järkevää peittää. Tässä on jo revitty muovimatto lattiasta pois. Purku oli helppoa sillä muovimatto oli liimattu ohueen kovalevyyn joka taasen oli naulattu lattiaan. Onneksemme sitä ei oltu liimattu. Muutama sata nupinaulan reikää lattiassa ei haittaa. Tapetit oli harmi repiä pois, sillä vinyylitapetin alla oli vain paperitapetteja, monta kerrosta ja alimpana pinkopahvi. Vanhoista tapeteista säästettiin paloja. Kovin työ seinissä oli nyppiä yksitellen tuhannet nupinaulat pois joilla pinkopahvi oli seiniin kiinnitetty.
Seuraavaksi alkoi komean lankkulattian purku. Ulkonurkassa on lattiassa muusta lattiasta poikkeava neliö. Joko siinä on korjattu vanhaa vauriota tai lankkuja tai lattia on ollut erilainen ennen siirtoa. Lattian alta paljastuu hienoksi mennyttä savea/hiekkaa.
Eristettä oli lankkuihin asti. Lankkujen paksuus n. 5cm. Leveimmät ovat n. 30cm leveitä ja pisimmät lankut ovat huoneen pituus eli 7,30 metriä. Lankut putsattiin reunoiltaa ennen kuin laitettiin takaisin lattiaan. Hionta tehtiin niiden ollessa paikoillaan.
Purku oli aika kova urakka, vielä kun tuo eristeenä oleva hiekka vain pölysi.
Eristettä poistettiin vain seinien reunustoilta ja pinnasta muutama sentti. Tilalle levitettiin selluvillaa suoraan säkeistä. Ulkoseiniin laitettiin ohut huokolevy sekä yhteen sisäseinään. Kulmiin laitettiin pahvia estämään vetoa.
Lattia maalattiin betoluxilla hailakan siniseksi. Nyt tuo maalin valinta harmittaa, mutta on mikä on. Lattiassa on onneksi rakoja joten tuulettuu kyllä. Tuo uuniseinä jätettiin hirrelle. Tapetti on Pihlgren&Ritolan paperitapettia, taisi olla nimeltään romanssi.
Väliovet odottaa vielä vaihtoa. Tahdomme vanhat ja tietynlaiset, niitä etsitään koko ajan.

Salin alkuperäisiä lattia- ja kattolistoja ei ollut tallessa. Mies teki uudet lattialistat, kattolistat ostettiin valmiina ja maalattiin itse. Lattialistat on maalattu lattiamaalilla, kattolistat valkoisella. Ikkunoissa oli vanhat listat tallessa, niille ei tehty mitään. Jokaisen ikkunan alla on pieni patteri vaikka lämmitys hoituukin lähinnä pönttöuunilla. Tuo valaisin löytyi vintiltä. Se on muuten parasta-aikaa entisöijällä, lamppurilla. Löysin huutonetistä toisen samanlaisen ja ne molemmat tulevat saliin valmistuttuaan. Talon ikkunat ovat joskus vaihdettu, vaikka harmiksi ruskeiksi,niin sentään vanhojen mallisiksi. Vanhojen ikkunoiden karmit löytyvät uusien ikkunoiden ympäriltä.
Seuraavassa osassa salin nykyistä elämää ja näkymää.

6 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea teidän salin remppatarina. Upea ja upean kokoinen pönttöuuni!! Varmasti ihana lämmönlähde kylmään aikaan.

  Jännää kun saa vanhoja hirsiä näkyviin. Silloin talo alkaa "puhumaan". Näkee mitä on joskus ollut missäkin ja joistain kohdista voi vain arvuutella, mitä siinä on ollut.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa lukea muiden remonteista, varsinkin tuollaisen vanhan hirsitalon. Itse asumme tavallisessa 70-luvun rivarissa, mutta tätäkin on remontoitu jo monta vuotta pikkuhiljaa, vieläkin vessa laittamatta ja portaikko maalaamatta yms.

  Tuollainen vanha talo olisi ihana (työmaa), ehkä joskus myöhemmin. Nyt asumme ihan tyytyväisinä tässä, koulut ja palvelut lähellä.

  VastaaPoista
 3. Kauanko meni tuossa salin rempassa?

  VastaaPoista
 4. Salin remontti aloitettiin elokuun toisella viikolla, valmista oli 4 kuukautta myöhemmin. Toki sali ei ollut ainut mitä rempattiin samalla. Kylpyhuone oli remontissa samaan aikaan. Lisätyötä aiheutti myös käyttökelvoton kaivo jonka piti olla ok. Onneksi taloon ei tarvinnut muuttaa heti.

  Nanna: Me pidämme noista hirsiseinistä. Nehän eivät ole talon entisöinnin kannalta oikein, sillä ei saleissa koskaan ollut hirret näkyvissä, sehän olisi ollut äärimmäistä köyhyyttä :)))

  VastaaPoista
 5. Meillä on kans ikkunat melkein kaikki vaihdettu, yläkertaan oli onneksi vanha jätetty... ja aikaa hauskaa on sinänsä, kun ikkunat on melkein kaikki keskenään erilaisia tai vähintään erilaisilla listoilla. Teillä on kova homma kyllä palauttaa talo entiseen oloonsa, mutta se kannattaa, salikin näyttää jo paljon puhuttelevammalta ja sopivammalta:).

  VastaaPoista
 6. Kiitos Kirsi ja muut. Urakka on kova, mutta aikaa on ajateltu olevan niin kauan kuin urakassa menee. Pikkuhiljaa tehdään ajan ja voimien mukaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)