sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Minilomalla puutarhassa

Perjantaisen vuosilomapäivän ansiosta viikonloppu venyi minilomaksi. Tuli saatua paljon aikaiseksi vaikka ehdittiin myös rentoutua ja juhlia pienesti lasten syntymäpäiviä.
 Yksi iso työ oli kaivaa kasvihuoneen edessä olevasta hirsien rajaamasta alueesta pionit pois. Paikka oli tullut pioneille ahtaaksi ja kasviparat olivat täysin voikukan ja juolavehnän vallassa. Pionit ovat nyt eri puolilla puutarhaa sillä kyseessä on Arvilan alkuperäinen pioni enkä halua sen häviävän puutarhasta. Pionien tilalle tuli kaksi mustaherukkaa, lajikkeena 'Pohjan Jätti' ja niiden keskellä on yksi valkoherukka 'Valkoinen Suomalainen'.
 Uusien marjapensaiden edessä olevan hirren vaihdoin jo aikaisemmin. Kuvan etualan hirsien vaihto on vielä tämän kesän urakka. Samalla kaivan rohtosuopayrtin pois ja puhdistan senkin juuriston rikkaruohoista. Toisaalta mietin siirtäisinkö suopayrtin toisaalle ja laittaisin tuohon pensasmustikat. Olisi yhtenäinen marja-alue molemmin puolin.
 Mutta olipa kuulkaa vaikea löytää mustaherukoita. Tarkoitus oli laittaa kolme mustaherukkaa, kaksi 'Pohjan jättiä' ja yksi 'Marski'. Mutta kaikkialla missä kävin olivat loppu. Sitten Between kertoi ostaneensa amurinpionin Muhevaiselta. Niinpä soitin sinne saadakseni myös amurinpionin ja samalla ostaisin mustaherukat. No 'Marski' oli loppu joten vaihdoin sen valkoherukkaan joiden pensaat alkavat vedellä marjatarhassa viimeisiään. Vähän muitakin ostoksia tuli tehtyä kun kerran Espooseen asti ajettiin. Kuvassa on hankinnoista vaaleanpunakukkainen niittysalvia ja sen vasemmalla näkyy amurinpioni. Himo saada amurinpioni lähti siitä kun Minna postasi asiasta.
 Saaripalstan Sailan äklötys on pinkki hyasintti 'Pink Pearl'. Minä vetäisen vähän paremmaksi ja esittelen äklötysten äklötysten, hyasintti 'Jan Bos', olkaa hyvä. Jopa tällaiselle pinkin ystävälle on tässä hivenen liikaa.
 Uusi amurinpioni pääsi samalle alueelle missä on muitakin luonnonpioneja ja mihin tulevat siemenkasvatukseni. Viime vuonna ostin taimiharrastajalta kaukasian pionin ja ilokseni se on hengissä. Kukkimista saan odotella vielä jokusen vuoden.
 Ja jotta verkkokalvoillenne ei jää muistoksi äklötyshyasintti niin esittelen hempeämmän version joka sopii hyvin kavereina kasvaviin 'Salmon' van Eijk' tulppaaneihin. Hyasintti 'Gipsy Queen'.
Viimeiseksi herkku, tähtimagnolia joka avasi tänään kukkansa. Toinenkin kukka on tulossa mutta se on vielä nupulla.

18 kommenttia:

 1. Uuh, Jan Bos on tosiaan kauhea ja olenkin pitäytynyt kaukana sen sipulipusseista syksyisin :-D Yhdistelmäsi Gipsy Queeniä ja Salmon Eijkiä on todella onnistunut, aivan ihana!
  Voi, olipa teillä pitkä ajomatka, mutta mitäpä sitä ei tekisi, kun oikein haluaa jonkun kasvin - ja amurinpioni on oikea herkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei Jan bosia enää koskaan, parempi pitäytyä hempeissä väreissä. Oli pitkä ajomatka mutta toisaalta olihan se kahdenkeskistä aikaa miehen kanssa :D

   Poista
 2. Miniloma=teholoma :)
  Marjapuskat on ihan parhaita kun ne saa sekä koriste- että hyötykäyttöön, nuo sinun hirsikehikot ovat aivan ihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teholoma tosiaan. Hirsikehikoista tuli siisti. Niihin meni viimeiset ylimääräiset hirret joten sitten kun lahoavat pitää keksiä jotain muuta tilalle.

   Poista
 3. Moniloma puutarhassa on mukavaa. Tähtimagnolia kukkki, jee!! Hyviä ostoksia teit. Sinulla on ollut muutenkin tehokevät, kun kaikkea uutta ja uudistettua on siellä tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä on tullut kaivettua paljon, lapio on kädessä joka päivä. se on hyvää sijaistoimintaa siihen että koko kivipuro pitäisi purkaa ja tehdä uudestaan, on niin rikkaruohottunut.

   Poista
 4. Gipsy Queen ja Salmon van Eijk yhdessä muodostavat oikean herkkunäkymän. Magnolia on ilmanmuuta aivan ihana.
  Kiva, että Muhevaisella oli vielä amurinpioneja. Ostaessani omaani mietin, otanko samantien toisen, mutta en sitten ostanut. Minna ei tainnut tietääkään, että hänen postauksensa saa puutarhaihmiset ajamaan joukolla pioniostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä yhdistelmä, vähän pelkäsin kukkiiko Gipsy Queenit enää uudestaan mutta yllättävän suuret kukat jaksoivat tehdä, tulppaaneja oli hävinnyt paljon.
   Kolme amurinpionia jäi, kahteen muuhunkin Muhevaiseen soitin mutta siellä ei ollut yhtään. Tommolan tila myy myös ja näkyi jonkun muunkin taimiston listalla. Mutta ajattelin että en halua taimea postiin, moottoritietä oli nopea ajaa.

   Poista
 5. Tehokkaasti on siellä jälleen tapahtunut yhtä sun toista. Kivalta näyttää alue kasvihuoneen vieressä. Oi, sinulla on magnolia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sain toisen puolen valmiiksi, se oli hirveä urakka mutta onpahan nyt tehty. Magnolia on viime syksyn alelöytö, olen niin onnellinen että se kukkii. Toivottavasti jaksaa kasvaa monen monta vuotta.

   Poista
 6. Kauniit sävyt Gipsy Queenilla ja Salmon van Eijkillä. Tuon värisiä hyasintteja olen ihastellut puutarhoilla, keltaisiin olen päätynyt :) Eilen löytyi vahingossa viime keväänä Lahden messuilta saamani pioninsiemenpussin, harmittaa kun jäivät hyödyntämättä.

  Muhevaisella käytiin mekin, olisiko ollut jo kolmas viikonloppu peräkkäin. Siitä on näköjään tullut meidän (lue miun Ü) lempipuutarha sen Suurpeltoon avautumisen jälkeen. Sunnuntaina asiakkaita oli niin paljon ettei meinannut autolle parkkipaikkaa löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaisia hyasintteja ostin pääsiäiseksi, ne menevät multaan jatkamaan elämäänsä. Pari olen saanut keltaisista kukkimaan uudestaan. Perjantaina käytiin ja silloinkin oli paljon väkeä. Näyttikin aika uudelta paikalta, en ollut ennen käynyt kun on niin kaukana meiltä. Mutta ah mikä valikoima kasveja, ei mitään tusinatavaraa.

   Poista
 7. Tuollaiset toiminnalliset lomat ovat kyllä yksi ihan parhaimmista lomista! Minilomalla on ns. hihat heiluneet ja hienoa jälkeä on syntynyt. Innostuin shoppailuistasi ja taidankin kurvata viikonloppuna puutarhalle keväisille kukkaostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on tilaa uusille taimille, minunkin on vielä tehtävä joitain hankintoja, osa jää syksyn alennusmyynteihin.

   Poista
 8. Täydellinen miniloma! Mitäs sitä muutakaan lomalla tekemään kuin puutarhapuuhia :) Meilläkin olisi parille uudelle marjapuskalle nyt tilaa, joten taitaa olla taimistoreissu jossain vaiheessa edessä. Pensasmustikoita tulee ainakin lisää ja ehkä myös hunajamarjaa. 'Pohjan jätti' on tänä keväänä jo istutettu täydentämään herukkavalikoimaa. 'Jan Bos' on kyllä aika ärhäkkä :D Voisi olla aika kiva jonkun oikein tummalehtisen (ja ison) kasvin parina, vaikka jonkun purppuraheisiangervon lajikkeen. Vai ehtiikö kukkia ennen kuin heisiangervot tulevat lehteen? Heleän keväänvihreän kanssa on vähän räväkkä pinkin ystävällekin. Kesäistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimistoilla on jo vähän pulaa hyötykasveista kuten marjapensaista, myyvät eioota. Hunajamarjaa minulla ei olekaan, se taitaa olla nyt trendien aallon harjalla.

   Poista
 9. Onnittelut magnolian ihanasta kukasta. Sen muotokin on täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kaunis ja miten väri voikin ola noin puhtaan valkoinen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)