lauantai 23. toukokuuta 2020

Kesä

Perjantaina aamulla puutarhaan mennessä siellä tuoksui kesä. Sitä enteili lämpötila, mukavat tuuliolosuhteet ja myöhemmin illalla ensi kertaa nähnyt pääskyset.
 Sain maalattua kaikki navetan eteläseinustan ovien ja ikkunoiden karmit yhteen kertaan. Mies on pakertanut ahkerasti ovien kimpussa ja ne ovat kaikki valmiita, odottelevat enää karmien maalauksen loppuun saattamista ja sitten ovet voi nostaa paikoilleen. Kuvassa näkyy oviaukosta navetan vanha sikala.
 Olin rohkea ja vein ruipelot ja hontelot tomaattini kasvihuoneeseen. Koska tomaatteja ei ole ulkoilutettu, tein niille harsosta teltan. Harso suojaa myös hallalta vaikka sääennusteissa sellaista ei ole näköpiirissä. Kastelukannut ovat täynnä vettä ja omalta osaltaan ehkäisemässä mahdollista hallaa.
 Ämpäreihin laitetut pensastomaatit saavat sinnitellä ilman suojaa, luotan tuon puuhellan mötikän toimivan varaajana ja luovuttavan yöllä lämpöä tomaattien hyväksi.

 Vielä rohkeampi olin kesäkurpitsojen kanssa. Tein niille parina edellisenä vuonna hyväksi havaitun suojan. Jokaiselle taimelle oma lankakori. Estää kissojen makoilun taimien päällä ja jättää niille hyvän ilmatilan.
 Lankakorien päälle harso kolminkertaisena. Näin harso ei ole kosketuksissa taimiin eikä häiritse niiden kasvua. Kunnon kastelu ennen harson laittoa ja harsoa ei tarvitse avata moneen päivään.
Jalo oli illalla aivan puhki ja vain lepäsi arboretumin kissakivellä.
Syy on tässä, kylään tullut mökkiläinen. Kaupunkilainen joka ei ymmärrä reviirirajoja ja tulee kutsumatta kylään. Veikka on ystävällinen kissa, antaa silittää, kehrää ja puskee jalkoihin mutta ei voi millään käsittää miksi nämä maalaiskissat eivät ole hänen ystäviään. Etenkään kun pihassa on tarjolla niin makoisa puska kissanminttua, ei siitä malta pysyä erossa, on suorastaan pakko tulla pellon yli omalta pihalta pois. Ja meidän kissat tietysti eivät tykkää asiasta.

Välillä pidetään mahtavia mourukisoja mutta toistaiseksi fyysisiltä yhteydenotoilta on vältytty, niinpä Veikka saa kyläillä meillä, hillitysti ja varovasti.

14 kommenttia:

 1. Tomaattien kanssa olin eilen yhtä rohkea, mutta kesäkurpitsani ovat vielä kellarissa. Harsoilla huputetut lankakorit eivät taida kissoja houkutella. Jalolla on paljon parempi päiväunipaikka hienolla kivellä. Milläs selität Veikalle, ettei talon kissat halua jakaa reviiriään. Ehkä hänkin kaipaa seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit olivat selvinneet hyvin yön yli, aamulla piti avata kaikki luukut kasvihuoneesta, näytti jo yli 30 astetta lämpötilaksi. Veikka taitaa kaivata seuraa, se on hieno kissa, suurimpia mitä olen koskaan nähnyt. Meidän maalaiset vain eivät ymmärrä kaupunkilaista :)

   Poista
 2. Olet ollut ahkera! Tuo lankakorien käyttö harson alla on hyvä idea. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Lankakorit ovat monikäyttöisiä, talvisin suojaavat jäniksiltä ja kesällä kannattelevat harsoja.

   Poista
 3. Tänään istutimme mieheni kanssa tomaatit ja kurkut kasvihuoneeseen. Meillä lämpöpuhallin hoitaa lämmityksen yön aikana ja se kytkeytyy automaattisesti päälle jos lämpötila laskee liian alas.
  Hyvä idea nuo lankakorit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöpuhallin olisi hyvä, toivotaan yöllä riittävän lämpöä luonnostaan.

   Poista
 4. Minä tänään tuhosin vahingossa yhden kesäkurpitsan siirtäessä sitä, joten tuollainen istuttaminen maahan olisi oikeasti kohta jo järkevää. Hyvät nuo lankakorit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet on herkkiä, minulla olivat jo niin venyneitä että pakko saada maahan, kurkun kanssa odotan vielä muutaman päivän.

   Poista
 5. Kyllä se näyttää olevan niin, että monet niksit taimien käsittelyssä tulee vankan kokemuksen kautta! Toisinaan täytyy ollakin rohkea ja kokeilla eri juttuja, eihän sitä muuten tiedä mikä toimii. Hyviä vinkkejä tässä liuta, kiitos niistä!
  Itse sain eilen vasta kasvihuoneen siivottua kesäkuntoon ja tulevalla viikolla taidan tomaatit sinne istutella. Tänne on luvattu ihan kunnon kesäsäätä viikoksi eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli hyötyä. Taidan viedä kurkut jo huomenna, nyt on sääennusteissa riittävän lämpimiä öitä.

   Poista
 6. Lankakorivinkki on loistava! Siellä ovat kesäkurpitsat hyvässä suojassa kissoilta, kylmältä ja paahteelta. Minun tomaattini kaipaisivat jo isompaan kasvualustaan, mutta kun ei ole multaa! Reppanat ehtivät aina nuupottaa kuivuudesta pienissä ruukuissaan ennen kuin muistan ne kastella. Huomenna isäntä ehtii käydä multaostoksilla töiden jälkeen, joten pääsevät vihdoin oikomaan juuriaan. Ensi yöksi onkin luvattu vielä viileämpää, mutta sitten pitäisi olla jo niin lämmintä, että pärjäävät ulkonakin. Kesäisen lämmintä alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä hamstraan kaikki vanhat lankakorit. Ne käy talvisin suojaksi jäniksiltä ja kesällä ovat hyviä harsojen alla herkillä taimilla.

   Poista
 7. Voi Veikkaa, toivottavast häntä ei teillä kurmauteta jatkossakaan :). On ollut selvästikin lämmin, kun Jalo viihtyi noin lokoisan näköisenä viileällä kivellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa Veikka enemmän kurmottaa meidän katteja, nyt sitä ei ole pariin päivään näkynyt. Taitaa olla välirauha menossa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)