torstai 28. toukokuuta 2020

Kukkivia puita

Viime vuonna saimme puutarhasta ensi kertaa luumuja niin, että niitä syötiin ähkyyn asti. Jaoin niitä eteenpäin, keitin hilloa ja jopa mehua joka ei kuitenkaan ollut perheen suosikkia. Hillot meni nopeasti. Jännityksellä odotin tämän vuoden kukintaa sillä muotoilin kaikkia luumupuita syksyllä oikein kunnolla. Puut joutuvat kasvamaan tahtoni mukaan, mataliksi ja leveiksi.
 Keltaluumu 'Laatokan Helmi' yllätti ja on taas aivan täynnä kukkaa, tosin satoa tulee nyt kohtuullisesti sillä syksyisen leikkaamisen jälkeen oksia on vähemmän.
Luumupuun valkoiset kukat sinistä taivasta vasten. Tätä näkyä eivät voita pihan kauneimmat tulppaanit, pionit tai edes magnolia kukallaan.
 'Parikkalan Tummaluumu' teki viime vuonna muutaman luumun, nyt puu on täynnä kukkia mikä ei kylläkään näy huonosta kuvasta. Tämä tekee pieniä todella tummia luumuja. Ei lemppareitani mutta oikein hyviä. Näiden lisäksi 'Kuntalan Punaluumu' on aivan täynnä nuppuja ja pihan neljäs luumupuu teki sekin parisenkymmentä kukkaa. Joten näyttää siltä, että luumusatoa tulee jopa kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

 Omenasatoa on tulossa pienesti jos vain pölytys onnistuu. Kirsikoista 'Latvian Matala' kukkii, viime vuonna kuivuus vei koko kirsikkasadon, toivottavasti nyt ei käy samoin.
 Risuaidan edessä kasvavat tuomipihlajat aukaisivat eilen kukkansa täyteen kukintaan.
 Yksi lempipuistani on purppuratuomi. Se on verrattain nopeakasvuinen ja terve. Kukkii nuorena ja on kestävä.
Puu on jo niin korkea, että sitä oli hankala saada kuvaan. Tämä on istutettu pihan kosteimpaan kohtaan, paikka on altis sulamisvesille mutta purppuratuomi kestää ja vain tykkää. Viime vuonna löysin puun juurelta siementaimen ja se on nyt kasvamassa tyttären puutarhaa varten.

19 kommenttia:

 1. Kukkivat puut ovat ihania. Juuri mietin, että mikä olisi seuraava hedelmäpuu omalle pihalle. Joillekin puille, kun pitäisi olla pölyttäjäkaveri. Saatte varmasti paljon luumuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi tilaa muutamalle koristeomenapuulle, sellaisen hankin jos tulee kiva edullisesti vastaan. Luumuja tulee jos vain pölytys onnistuu.

   Poista
 2. Olen aina ajatellut että luumuja ei juurikaan leikata, joten meidänkin pikkuiset ovat saaneet kasvaa ihan just sinne minne haluavat. Miten nuo sinun puusi ovat toipuneet leikkaamisesta? Voisin tänä syksynä koittaa hiukan muotoilla meidän puita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen leikannut sekä luumuja että kirsikoita. Kummillekaan ei ole käynyt mitään. Leikkaan heti elokuun alussa, toinen vaihtoehto on hyvin aikaisen keväällä mutta itselleni elokuu on luontevampi. Vähän joka vuosi on parempi kuin paljon yhtenä vuonna.

   Poista
 3. Ihanaa kukintaa, purppuratuomi on kyllä kaunis ja varmasti löytäisi paikkansa meiltäkin.
  Kivaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat suuret purppuratuomet ovat hienoja puita. Omani on vielä rimpula mutta eiköhän se tuosta kasva.

   Poista
 4. Varmasti kevään kohokohtia tuo puiden kukinta.

  VastaaPoista
 5. Kyllä vain nämä hedelmäpuiden kukinnat ovat ihan parhautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, tänäänkin vain nuuskuttelin luumujen kukintoja.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niin ovat, ekat kirsikankukat alkoivat avautua tänään.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Parasta näkymää toukokuussa ja koulujen loppuessa.

   Poista
 8. Ihanan näköistä! Ei millään malttaisi odottaa, että meidän luumut aukaisevat nuppunsa. Miten muuten luumu käyttäytyy, kun siltä katkaisee latvan? Lähteekö joku verso seuraavana kesänä hyvinkin vahvasti kohti taivasta uudeksi latvaksi vai alistuuko puu kiltisti kohtaloonsa ja lähtee kasvamaan sivusuunnassa? Meillä 'Laatokan Helmi' ja toinen 'Kuntaloista' kasvavat sopivan hillitysti ylöspäin, mutta viipurilainen ja isompi 'Kuntala' puskevat määrätietoisesti ylöspäin ja mieli tekisi niitä vähän hillitä. Ei vain ole oikein kokemusta nuorien hedelmäpuiden leikkauksista, niin ei uskalla ensimmäisenä mennä latvaa saksimaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa kun katkaisin viime vuonna kaikista luumupuista latvan. Nuorista omenapuistani katkon latvan joka vuosi ja saman olen tehnyt päärynöille. Luumupuut ovat nyt hyvässä korkeudessa enkä halua niiden kasvavan enää korkeutta.

   Poista
 9. Ihanat kukkivat puut ja luumusato on luksusta! Sain omista ‘Laatokan helmistä‘ vimekesänä 15 luumua, nyt jännitän tuleeko enemmän. :) Hyviä olivat, hillosta tuli varmasti herkullista!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)