lauantai 2. toukokuuta 2020

Alppiruusumetsikkö

Haaveeni pienestä alppiruusumetsiköstä hyppäsi pienen harppauksen kohti toteutumista. Leuto talvi piti kokeeksi istutetut alppiruusut hengissä joten uskallan jatkaa projektia.
 Havupuita joiden tienoille on tulossa alppiruusuja. Ensin vain pitää hiukan selkeyttää näkymää.
 Kuvassa samat kuuset mutta siinä näkyy myös luonnollinen paikka polulle joka tulee johtamaan arboretumiin juuri sen tammen tienoille jonka juurelle istutin sinivuokot. Tarkoitus on muokata aluetta niin vähän kuin mahdollista. Harkitsen polun kattamista hakkeella mutta en tiedä onko sekin liikaa kajoamista. Alppiruusujen paikat laitan peittoon mustalla muovilla ja hankin taimia pikkuhiljaa.
 Hetihän sitä oli ryhdyttävä pieneen siistimiseen. Katkoin kuusista etualan oksat ja sain kivet paremmin näkyviin. Takaosan oksat jäivät rajaamaan tilaa. Katkoin kaikki pihlajavesakot pois ja varauduin henkisesti taistelemaan niiden kanssa parikin kesää.
 Tässä viime vuonna istutetut alppiruusut. Lajikkeita en muista ulkoa ehkä huomannut kirjoittaa niitä myyntilapuista ylös mukaani sisälle. Hengissä ovat ja erittäin hyvin vaikka en suojannut niitä kevätauringolta.
 Olisikohan tämä jopa nuppu?
 Mies nappasi yhden navetan ovista kunnostukseen, karmitkin lähtivät. Oven saa pelastettua mutta karmit tehdään uudet. Navetta etenee pikkuhiljaa, kunhan vielä hitusen lämpenee, aloitan ikkunoiden kittaamisen. Kitin kanssa on kurja puljata viileässä säässä mutta liiankaan lämmin ei ole hyvä.
Puutarhan muissa puuhissa huomasin oudon näköisen pikkutaimen paikassa johon olen laittanut kompostin puoliksi maatunutta tavaraa. Hetken meni ennen kuin tajusin mikä tämä pikkuruinen taimi on. Sehän on raparperin siementaimi, laitoin etusormeni kuvaan mukaan kertomaan taimen koon. Jätin taimen kitkemättä, siirrän sen parempaan paikkaan kunhan ensin voimistuu siirtokokoiseksi.

8 kommenttia:

  1. Onpa ihan älyttömän söpä mikroskooppinen raparperi!
    Ja voi, miten kaunis alppiruusumetsä. Mietin, että jos tuossa ei heinä kasva kovin rehevästi, niin tarvitseeko polkua kattaa mitenkään? Asiaa voi myös tarkkailla. Etenkin, kun tuosta tulet nyt kulkemaan vähän useammin kuin ennen, muodostuu siihen varmaan ihan nätti polku itsekseenkin. Mulla on saniaistarhaan muodostunut mitä viehättävin polku, mutta se menee niin kuusten alla, ettei siinä kasva juuri mitään, ihan kuin tuolla sinunkin kuusten välissä.
    Mahtavan näköinen silmu tai nuppu, vaikea sanoa, mutta kohta se nähdään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskomatonta ajatellaa että noin pienestä raparperista voi kasvaa sellainen muhkea satoa antava pensas. Heinää tuolla kasvaa mutta juuri noin ajattelin itsekin että tarkkailen sitä, ja alan tehdä polkua kulkemalla tuota kautta. Toivottavasti on nuppu.

      Poista
  2. Muuttuipa näkymä paljon, kun kuusen alimpia oksia karsi. Alppiruusut ovat niin kauniita tuollaisessa luonnonmukaisessa istutuksesta. Toivotaan, että tuolta paljastuu Nuppu ja saat ihailla kukintaa. Onnea projektille! Enpä ole ennen nähnyt tuollaista raparperin siementainta. Suloinen❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienellä siistimisellä sai maisemaan muuttumaan huomattavasti. Pienestä se raparperinkin ponnistaa.

      Poista
  3. Hyvä alppiruusumetsikkö on tulossa ja siitäkin tulee ihana alue. Raparperin siementaimi on suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun alppiruusut ovat hitaita kasvamaan, menee monta vuotta ennen kuin alue näyttää miltään. Raparperi on oikeasti suloinen, siksi en raaskinut kitkeä pois.

      Poista
  4. Tuli alappiruusuulle hyvä paikka. Siitä kukat näkyy hyvin tummaa taustaa vaste. Tairat kyllä joutua niitä jonkuverran kastelemahan. Polokua tuskin tarttoo millään kattaa. Näyttääs nupulta, mutta kohtahan se seleviää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alue on kosteampi kuin miltä näyttää, sinne valuu sulamis- ja sadevesiä, en kastellut alppiruusuja viime kesän kuivuudessa kertaakaan, tai yksi tuossa vielä kesällä kasvoi mutta sai pärjätä omillaan. Vähän riippuen kohdasta niin voi olla että ekoina vuosina on hyvä kastella.

      Poista

Kiitos kommenteista :)