torstai 16. heinäkuuta 2015

Tunnistamaton ruusu

Olen kertonut teille aiemminkin löytäneeni Arvilan puutarhasta, ison syreenipuskan takaa talon eteläpuolelta ruusun jota en tunnista. Siitä on oma postaus tässä *klik*.
Löysin ruusun heinäkuussa 2013 ja viime vuonna siirsin sen viime vuonna luumulehdon kupeeseen. Tänä kesänä sain ruusuun muutaman kukan vaikkakin tosin sateen rumentamat.
 Epäilen ruusua joksikin tarhakurtturuusuksi. Kurtturuusuja en niin puutarhaani halaja, mutta tämä sai nyt tulla.
                     
 Sade ei ole tehnyt kukinnoille hyvää, mutta silti tässä on mielestäni kaunis kukka.
Eikä tämän tunnistamisellakaan ole niin väliä, ruusu kuin ruusu. Salaisen puutarhan rosarioon mahtuu vielä hyvä määrä ruusuja, mietin jo että laitanko tätä myös sinne, syreenipuskan takana on vielä yksi palanen juurakkoa joka teki tänä kesänä varren. Luulenpa kuitenkin, että parempi odotella pari vuotta ja katsoa kuinka tämä kaunotar lähtee leviämään, juurivesoja näyttää jo tulleen.

14 kommenttia:

 1. Toivottavasti joku tunnistaa ruususi, sillä minulla on samanlainen ruusu, jonka nimeä en tiedä. Kurttulehtiruusun sukulaiseksi omani olen ajatellut, mutta mikä niistä. Pitkään sanoin sitä Hansaruusuksi, kunnes tajusin, että kukkahan on ihan eri värinen. Kasvavat eri paikoissa, joten aikoihin en kiinnittänyt niiden erilaisuuteen edes huomiota. Ja oma aikansa meni, ennenkuin tämä tuntematon ruusuni alkoi edes kukkimaan. Harmittelen myös sitä, etten mitenkään muista, mistä ruusun olen hankkinut. Kummasti sitä asiat saattavat päästä kadota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurtturuusun lajike tulee minullakin mieleen, Hansaruusukin voi olla mahdollinen, onko niitäkin erilaisia, en tiedä. Ruusukirjoja olen selannut koko kesän mutta enpä ole tunnistanut. Epäilen että tämä ruusu on aika vanha, alkuperäinen pensas oli pieni mutta en ihmettele, kasvoi ison koivun ja jättimäisen syreenikön katveessa. Teki ekan kukan vasta kun koivu kaadettiin.

   Poista
 2. Kukka on tosiaan kurtturuusumainen, vaikka en mikään ruususpesialisti olekaan. Tarhakurtturuusun lehdet voivat kai olla monenlaiset, tuossa kun ei ole kurtturuusun tapaisia lehtiä. Mutta olen kyllä nähnyt tarhakurtturuusuja, joissa on tuontapaiset lehdet.
  Salaisen puutarhan rosario kuulostaa niin maan perusteellisen ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdet ei tosiaan ole sellaiset puistoissa kasvavan kurtturuusun kaltaiset, niistä puuttuu kiilto. Pitää käydä jonain sateettomana päivänä Lahden rosariossa jos sieltä saisi vinkkiä.

   Poista
 3. Toivottavasti joku tunnistaa ruususi. Minä en tiedä ruusuista yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä minäkään, olen vasta opettelemassa, olen lainannut kesän aikana kaikki mahdolliset oman kirjaston ruusukirjatkin jotta oppisin jotain.

   Poista
 4. Olisiko Teresanruusu? Meillä oli entisessä asuinpaikassa sellainen ruusupensas ja sekään ei tykännyt sateesta yhtään. Sinun ruususi on paljolti saman näköinen.
  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teresan ruusu on aika piikitön ja tuo ei ole, ihan tiheänä pientä piikkiä. Ja minun ruusun väri on minusta vähän tuollainen vaihteleva tai valuva, en osaa selittää, mutta ei kuitenkaan tasainen. Nimensä tuskin selviää koskaan :)

   Poista
 5. Katso onko se joku näistä:
  http://www.harvialataimi.fi/hla/tuotteet/ruusut/pensasruusut
  http://www.haikalanpuutarha.fi/ruusut.htm
  Muista välillä pysähtyä ihastelemaan mitä olette saaneet aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä. Minulla kuuluu jokaiseen päivään kierros puutarhassa jolloin en tee muuta kuin ihastelen, nuuhkin kukkia, silitän lehtiä, pysähdyn ja katson. No ehkä menee mansikka suuhun jos reitin varrelle osuu kypsiä, kai kasvihuoneesta tomaatti :)

   Poista
 6. Kaunis! Ai, että rakastan näitä tunnistustehtäviä (vaikken ole asiantuntija). Minullekin tuli mieleen Rosa gallica officinalis-apteekkarinruusu tai sitten kurtturuusut, niissä ainakin muutama samannäköinen kuten Dart´s defender, Moje Hammarberg tai Pohjolan kaunotar. Tekeekö ruusunmarjoja? Apteekkari tekee ja juurivesoja myös. Onko tuo väri anilini vai lilaan vivahtava enemmän? Kurtturuusuksi kyllä veikkaisin. Suomen ruususeurasta saisi varmaan tunnistuksen jos tahdot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiulukoista en osaa vielä sanoa, silloin 2013 kun kukki viimeksi en tajunnut tarkistaa syksymmällä onko kiulukkaa. Pohjolan kaunotar on joissain kuvissa tosi paljon tuon ruusuni näköinen mutta en tiedä onko kaunottaren lehdet ehkä aavistuksen kapeammat. Mutta hyvinkin voisi olla Pohjolan kaunotar.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen tunnistustehtävä! Kovin vaikeaa on vain näin koneella kuvien perusteella päätellä, kun värit ja muut voivat hieman vääristyä. Ruusujen tunnistamisessa kannattaa kukan (värin, kerrannaisuuden, tuoksun ym.) lisäksi kiinnittää huomiota lehden muotoon, väriin ja kiiltoon, varren piikikkyyteen, piikkien muotoon ja sijaintiin sekä kiulukoiden muotoon ja niiden runsauteen. Mielelläni näkisin kuvan syksyllä tämän ruusun kiulukasta, milloin tämä arvoitus voisi ratketa. Sekin olisi valaisevaa, mikäli tämä ruusu ei tekisi kiulukoita.

  Tarhakurtturuusuja on paljon erilaisia, joiden ominaisuudet vaihtelevat vanhempien mukaan. Tämän ruusun tuntomerkit eivät täsmää Hansaan, eikä edellisen vastaajan mainitsemiin Dartsíin, Mojeen eikä Pohjolan kuningattareen (jos Pohjolan kaunottarella tarkoitetaan samaa lajiketta). Pohjolan kuningattarella kukka on syvän tummanpunainen tai tumman pinkinpunainen, miltei violetti. Kiulukoita muodostuu todella vähän.

  Kurtturuusun lisäksi voisin ehdottaa jotakin ranskanruusua. En erota kuvasta tarkkaan, onko kukassa ja lehdillä sadepisaroita. Jokatapauksessa, jos terälehdissä on valkoisia pisteitä tai pieniä läiskiä, tämä voisi viitata esimerkiksi Pikkalan kaunottareen, jota myydään Rosa Pikkala-nimen alla.

  Olen varma, että tämä arvoitus ratkeaa. Ehkäpä syksylle on nyt jotakin odotettavaa, kun odotellaan millaisia kiulukoita ruusu tekee! Oikein hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansa pitkästä kommentista. Kukka on violettiin vivahtava pinkki, osin marmoroitu. Lehdet samean vihreät, ei kiiltäviä. Tämän vuoden versoissa on runsaasti piikkejä jotka ovat lähes suorat. Kukkivissa versoissa ei ole piikkejä lähes lainkaan, versot nuokkuvat. Minusta näyttäisi siltä että kiulukkaa ei muodostu mutta ehkä on vielä liian aikasta sanoa. Kuvissa lehdillä ja kukassa on sadepisaroita. Kukan tuoksu on voimakas, hyvin ruusumainen, jopa raskaan imelä.

   Täytyypä ottaa tarkat kuvat vielä mm. lehdistä, lehtihangoista, piikeistä ja koko pensaasta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)