keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Dandys Hornpipe

Kirjanpitoni mukaan kolmesta Türista tuodusta Iris sibericasta avautui lajike Dandys Hornpipe.
                  
 Väri melkoisen kaunis, juuri ja juuri liila, kuin häivähdys laventelia. Bonuksena varteen on tulossa toinenkin kukka. Päivän puutarhakierroksellä tämä on tämän hetken ykköskohde.
 Kakkoskohde on tämä pioni jonka toin Türista kuolanpionina. En tiedä onko, mutta voiko fantastisemman pinkkiä kukkaa olla. Ja vielä kerrottuna. Niin ihana, että tekisi mieli syödä. Ei kuitenkaan, kaunein se on juuri näin. Pioni kasvoi ennen pihassa toisessa kohtaa, Türin penkissä mutta se osoittautui liian varjoisaksi. Nyt tämä on täydessä auringossa ja voi paljon paremmin.
 Kolmas puutarhakierroksen kohde ja se puutarhan eniten nuuskutelluin on tämä ruusu jonka nimi on todennäköisesti Ruuhijärvi. Tuoksu on niin ruusuinen kuin olla ja voi, jopa juhannusruusua parempi. Viime vuonna istutettu ruusu teki ilokseni kymmenisen kukkaa. Olen aina ajatellut, että ei ole juhannusruusun voittanutta, mutta enää en tiedä, tässä saattaa olla haastaja ja voittaja.
Lopuksi kuva valkoista akeileijoista jotka kasvavat ukonhatturivistön etuosassa. Ensi kertaa ovat näin runsaassa kukassa ja voi miten hyvältä näytävät kun kukintaa on paljon. Taustalla näkyvät liilat illakot vielä korostavat valkoisia kukkia kun oikeasta suunnasta katsoo. Olenpa vaan tähänkin kukkaan ja ratkaisuun niin tyytyväinen, nyt löytyi oikea kukka ukonhattujen eteen.

Se olis nyt heinäkuu ja kesäloma. Kyllä kelpaa.

11 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin on, ruusuihin hurahdin ihan täysillä viime kesänä, tänä vuonna olen laittanut niitä lisää ihan mukavan määrän.

   Poista
 2. Niin, herkullisia kukkia.
  Mistä olet löytänyt tuon Ruuhijärven? Olen etsiskellyt sitä tuloksetta. Haluaisin sen niin kovasti.. Äitini on kotoisin Ruuhijärven naapurikylästä, olisi hauskaa jotenkin saada säilytettyä palanen omaa historiaa ruusun muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin sulle sähköpostia ruususta.

   Poista
 3. Oikein hyvää ja nautinnollista kesälomaa sinulle !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, viisi viikkoa eikä mitään suunnitelmia :)

   Poista
 4. Onpa ihanan värinen siperialainen! Tai tuo taitaa tosiaan olla niitä loistokurjenmiekkoja, myöhäinen kukinta-aika ja kukan muoto viittaavat molemmat siihen (alemmat terälehdet varmaan osoittavat kukan avauduttuakin sivuille, ei alas kuten maatiais-siperialaisella, ja kaikki terälehdet ovat noin leveät). Eli siperialaisen risteymä. No, joka tapauksessa... aivan ihana, ja mikä hassu nimi! Laventeli on tosiaan hyvä kuvailu väristä, ihan hento pastellinen sellainen.
  Ihana myös tuo akileijanäkymä, kylläpä vaan ne ovat kauniita, kun niitä on paljon, ja ihana väri puiden alla vähän varjossa. Raikas ja kaunis.
  Pionisi näyttää siltä, että se myös tuoksuu ihastuttavalta!
  Ja mikä ihana ruusukin, kyllä nyt on sellainen lomanaloitus-kukkafanfaari, ettei paremmasta väliä :-) Hurmaava lämmin hempeä vaaleanpunainen. Minulla on samanlainen 'Papula', se vielä pitää nuppujaan kiinni, aivan ihana sekin, noita juhannusruusun sukulaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niitä loistokurjenmiekkoja, purkeissa oli kaikissa Iris Siberica, ilmeisesti loistotkin menee sen nimen alle? Näillä oli tosi hassuja nimiä, oli vaikea päättää ostaako nimen vaiko värin perusteella. Ruuhijärvi-ruusu muistuttaa tosi paljon Papulaa, en edes tiedä mitä eroa niillä on, ehkä kukan koko, Ruuhijärven kukka on aika pieni. Mutta on se sitäkin kauniimpi :)

   Poista
 5. Miten saat akileijat pysymään paikoilaan? Mä kerään niitä aina johonkin kohtaan, mutta koskaan eivät pysy siinä, vaan vaeltavat ihan oman tahtonsa mukaan mihin sattuu. Alkuperäinen paikka on jo kolmantena kesänä akileijaton ja kukkivat ovat toisella puolen pihaa sattumanvaraisesti (tai ehkä akileijojen omien, hyvinkin määrätietoisen harkinnan mukaan valituissa paikoissa?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, nuo valkoiset kasvavat tuossa vasta toista kesää, annan niiden kyllä siementää, nämäkin ovat kaikki siementaimia, auttaiskohan se paikoillaan pysymisessä? Mutta minulla vaeltavat tosi vähän muutenkin, osa kyllä valitsee ihan itse paikkansa :)

   Poista
 6. Akileijojen rivistö on todella kaunis ja sinänsä erikoinen, että minullakin ne tuppaavat vaeltelemaan sinne tänne. Tosin omenapuun alle on vähitellen kasvanut oma pöheikkönsä, joskin niitä tavanomaisia, joita löytyy joka pihasta. Kauniitahan nekin ovat.
  Ihana ruusu ja aikamoinen houkutus tällaiselle ruusuihin hurahtaneelle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)