perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ruusutarha

Vai pitäisikö sanoa suureellisemmin rosario. Sellaisen alku on nyt kuitenkin puutarhaan tehty, luumulehdon taakse. Paikan nimi on vielä vähän hakusessa, mies jo nimesi alueen salaiseksi puutarhaksi joten luulen että tuo pieni osa puutarhaa saa tämän postauksen myötä salaisen puutarhan rosario.
 Tämä suloinen nuppunen ei kasva rosariossa vaan luumulehdossa. Mysteeriruusu on siirretty viime vuonna yläpihalta syreenipuskan takaa. Odotan kovasti sen kukintaa jotta pääsen arvuuttelemaan lajiaan uudemman kerran. Toistaiseksi olettamus on että tämä on joku tarhakurtturuusu, kerrottu kukka siinä ainakin on, sen tiedän. Syreenipuskan takana on vielä juurakkoa jäljellä, ehkä sen voisi siirtää rosarioon.
 Mutta itse asiaa, tässä se on, tuleva ruusutarhani. Ruusut tulevat kohopenkkeihin kivimuurien sisäpuolen viereen. Takamuurin eduksen kohopenkki tehdään ensi vuonna, nyt on ruusutettu jo rakennettua penkkiä. Sahajauhokasoissa kasvaa kaksi unkarinsyreeniä ja pihasyreeniä. Niiden on tarkoitus peittää näkymä siltä osin kun kivimuuri ei peitä sekä suojata ruusuja viimalta ja pakkaselta.
Ruusutarha on luumulehdon jatkeena, mutta se jää toistaiseksi täysin piiloon kivimuurin taakse. Siksi se onkin salainen puutarha. Se ei näy suoraan mistään ilmansuunnasta. Kohopenkit tein niin että käänsin maan mutta en vienyt ruohotuppaita pois. Laitoin tasoitettujen tuppaiden päälle tuhdin kerroksen sanomalehteä ja sen päälle lantaa ja pussimultaa. Lopuksi ruusut multiin. Penkkien edustan hirret on löytö navetasta. Yksi hirsistä on erilainen (ei näy kuvissa). Se ehti joutua kokkoon mutta sain pelastettua hirren ajoissa. Nyt hirressä on hauska hiilletty pinta. Eipä lahoa ihan heti.
 Ruusuja on toistaiseksi istutettu neljä. Kaikki ovat Tarhapimpinellaruusuja, lajikkeet ovat "Caerulea" (myös syreeniruusuksi kutsuttu), "Martina", "Marzipan" ja "William III". Ruusut tilasin Oulujoen taimistolta. Itse asiassa ruusutarha on minun 15-vuotis hääpäivälahja. Siksi niin monta ostotaimea (olipa muuten vaikea valita kun sai ottaa ihan mitä halusi). Loput taimet haalitaan sitten mistä haalitaan, muiden pihoista ja alennusmyynneistä aina kun tulee vastaan ja budjetti sallii.
Ruusutilauksessani oli myös kaksi "Pohjantähti" köynnösruusua. Niille oli varattuna paikka arboretumin sillan kupeesta. Ruusuilla on väliaikaiset köynnöstuet kunnes tuohon saadaan aikaiseksi tehdä jonkinlainen kaari tai portti. Aikataulu on sitten joskus ja kun miehellä iskee inspiraatio. Harjaterästä tai vastaavaa olen toivonut materiaaliksi.

Nyt on ruusuasiat hoidettu ja voi alkaa kasvimaan alalohkon kitkentään. Loppukesä onkin tarkoitus mennä vanhojen istutusalueiden hoidolla, mitään uutta ei tehdä.

16 kommenttia:

 1. Voi onnea teille hääpäivästä! Aivan ihana ruusutarha tulossa sinulle, upean näköinen. Olen niin heikkona noihin kiviin. Pohjantähti on tosi rehevä, minulla tuli parissa vuodessa nelimetriseksi hups vaan. Toivottavasti miehesi tekee ihanan kaariportin sinulle! Innolla odotan jo myös kuvia mysteeriruusustasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups, Pohjantähti onkin sitten aika nopeakasvuinen, täytyy sanoa kaaren tekijälle että montaa vuotta ei voi odotella. Pohjantähden valitsin siksi että on kestävin köynnösruusu. Meidän tuulisessa pihassa tuskin muu kestäisi, etenkään noin avoimella paikalla. Hääpäivä on parin viikon päästä mutta ruusutarha valmistui jo nyt, kun itse tein :)

   Poista
 2. Tuollainen lahja on ihana :)
  Kaunista teillä on jo nyt, saati sitten kun ruusutarha on valmis ja kukassaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään käytännön lahjoista. Oma ruusutarha on parempi kuin mikään koru tms. ikinä.

   Poista
 3. Voi, rosariosta tulee upea! Kivimuuri ja sen harmaanmusta väri täydentää ruusujen kauneuden. Minäkin olen omassa puutarhassa istuttanut monet ruusut kivien viereen; ruusut tykkäävät ja väriyhdistelmä on ihana. Olen myös kohopenkki fani henkeen ja vereen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee upea :) Ruusut ja kivet sopii kyllä hyvin yhteen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Tuossa oli aiemminkin muuri, mutta täysin maan sisällä, me sitten korotimme muurin kunnolliseksi.

   Poista
 5. Minä vasta haaveilen rosariosta. Teillä näyttää tapahtuvan kaikki aivan hetkessä. Pohjantähti kasvaa todella nopeaan ja tuuheaksi ja siinä on upea tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa kaikki aina tapahtuu nopeasti :) Kiitos Pohjantähtivinkeistä, tuoksua odotellessa. Taimet on sen verran isot että ensi vuonna saattaisi jo kukkia.

   Poista
 6. Salaisen puutarhan rosario on jo hyvällä tolalla! Kyllä siellä noita projekteja on ihan riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekteja riittää, mutta voi miten niistä tykkään. Olen koti-ihminen :)

   Poista
 7. Hieno paikka ruusuille. Ja aivan ihana hääpäivälahja.
  Pohjantähti on nopeakasvuinen ja rehevä köynnös viihtyessään, joten kovin pitkään tuen kanssa ei kannata viivytellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellinen paikka ruusuille :) Suurempi köynnöstuki työlistan kärkeen ja heti.

   Poista

Kiitos kommenteista :)