torstai 9. heinäkuuta 2015

Kasvimaa tänään

Vähän epätoivoiselta näyttää kasvimaan suhteen. Täällä kasvukausi on jopa 3 viikkoa myöhässä ja vähän pelottaa riittääkö syksyllä lämpöä sadon jouduttamiseksi. Sade on tehnyt hyvää, mutta sitäkään ei saisi olla liikaa. Satoa on saatu vasta pinaatista ja yrteistä, muita joudutaan vielä odottelemaan.
 Näin kaukaa katsottuna kasvimaalla on siistiä ja rikatonta. Heinät levittelin väleihin maanantaina kitkennän jälkeen.
 Porkkana iti äärimmäisen hitaasti ja se istutettiin muutenkin myöhemmin kuin yleensä. Onneksi se on kirinyt kasvua kiinni, taas saisi harventaa rivistöt. Kaalien kanssa kokeilin ensi kertaa pitkää esikasvatusta ja samettikukkia kaalien väleissä. Jompikumpi on tehonnut ja ovat säästyneet pahemmilta ötökän syömiltä.
 Oman maan mansikoita ei saada kuin maisteluun. Kaikki taimet on uusittu alkukesästä ja ovat siksi vielä näin pieniä. Ja osan kanssa kävi kalpaten, pihakuusessa syntynyt harakanpoikanen kävi nyppimässä taimia irti ja osa kuivui ennen kuin huomasin tilanteen.
 Valkosipulien kanssa olen onnistutun ensi kertaa. Nämä talvivalkosipulit ovat kasvaneet kohisten. Mies odottaa satoa vesi kielellä, valkosipuli on hänen suurta herkkua.
 Ja katsokaas tätä, ensimmäinen oma siemenestä kasvatettu parsakaali joka saattaa onnistua. Nämä kasvoivat harson alla tähän viikkoon saakka. Nyt oli harso ja verkko pakko ottaa pois, kaalit kasvoivat niin suuriksi.
 Tomaattisadosta on tulossa keskikertainen tai hyvä. Amppelitomaatti ei ole kuollut, unohdin kastella sen eilen illalla. Tänään kastelin ja huomenna leikkaan siitä hyvän määrän kukintoja pois muuten ei ehdi kypsyttää kaikkia. Kurkun sadosta ei vielä tiedä, ovat onnettoman pieniä taimia siihen nähden että ollaan pitkällä heinäkuussa.
 Sipulit ovat kyllä kasvataneet vartta, mutta itse sipuli ei lähde pullistumaan millään. Lämpöä on kai tämäkin vailla. Ja tosi moni sipuleista on hyötynyt kukkaan, ei hyvä sekään. Sipulien takana on neljä riviä porkkanaa. Nekin kasvavat hyvin kuten ylälohkon porkkanat.
 Kuvassa alalohko on kitkemättä, ei siinä iso työ ole, mutta minulla on yksi muu puuha minkä haluan tehdä ennen kasvimaan kitkentää. Yksi työ kerralla valmiiksi.
Perunamaasta laitettiin perunalle vain puolet. Loppuun tuli kaalia (harson alla) ja porkkanaa. Tämän kanssa huomaa, että maa on käytössä vasta toista kesää. Rikkaa on ihan eri tavoin kuin vanhemmassa kasvimaassa. Mutta se täytyy todeta mitä sanotaan perunasta juolavehnän hävittäjänä, pitää paikkansa. Tämä koko ala oli viime vuonna perunaa eikä tässä ole enää kuin vähän juolavehnää. Viime kesänä oli aivan täynnä. Valitettavasti sama ei päde peltovalvattiin ja nokkoseen.

10 kommenttia:

 1. Hei ompa ihan huikea hyötytarha siellä!! Todella kaunista ja siistiä! Täytyykin heti lähteä siistimään omaani;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kasvimaa on ollut jo niin monta vuotta että sen ylläpito on kitkemisen osalta helppoa, rikat on hävitetty aika hyvin pois. Jotain tuulen mukana tuomia siementaimia löytyy silti aina.

   Poista
 2. Hyvät satonäkymät siellä. Minullakin viimeksi kylvetty porkkana hidastelee, toivottavasti saamme lämpimän ja pitkän syksyn, että kasvukausi pitenee. Kasvatan kaalit ja kaikki ristikukkaiset torjuntaverkon alla, muuten on edessä hurja ötökkäshow. Yhdet mustakaalin taimet laitoin avomaalle ilman harsoa ja yön aikana kirpat olivat popsineet ne suihinsa. Toivottavasti teillä ei esiinny sitä riesaa. Minäkin viljelen yleensä ensin perunaa uudella raakamaalla, hyvä konsti ottaa maa käyttöön. Tänä vuonna kokeilin ensimmäisen ja viimeisen kerran kesävalkosipulia, täydellinen fiasko. Täytyy muistaa laittaa syksyllä kynnet maahan. Iloisia viljelypäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpat on meilläkin se ongelman ydin kaalikasvien kanssa. Tunkeutuvat jopa harson alle jos harso ei ole tiiviisti maata vasten. Nyt nuo esikasvatetut eivät ole olleet harson alla parsakaalia lukuunottamatta ja ovat säästyneet kirpoilta tosi hyvin. Ensi vuonna aion kokeilla samaa. Ja kesävalkosipulit ovat olleet meillä fiasko aina :D

   Poista
 3. Tätä samaa epätoivoa on liikenteessä muillakin. Huoli sadosta on valtava. Pidän vieläkin harsoja osalla kasveista. Yleensä tähän aikaan kasvit ovat jo valtavia. Kyllä sieltä onneksi aina jotain tulee. Ja elokuulle on aikaa vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä vielä onneksi aikaa. Normaalisti tähän aikana vuodesta aletaan syödä jo kaikenlaista kasvimaalta. Mutta se korvaa paljon, etä mustikkaa löytyy jo ihan omalta takapihalta.

   Poista
 4. Ei niin kovinkaan taitava puutarhuri-sisko täällä kyselee tomaattinsa perään. Pitikös minun (!) tehdä sille jotain? Tuli vaan mieleen, kun olit omiasi leikellyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kastelet, kun tuun seuraavan kerran käymään niin katsotaan tarviiko tehdä muuta.

   Poista
 5. Ihan samat havainnot meillä. Valkosipuli kasvaa kohisten, muut sipulit vartta, mutta ei sipulia. Kirvoja ei ole missään, lanttukin on kerrankin onnistunut (paitsi että ei juuri ole kasvanut, mutta lehtiä ei ole syöty :) Meillä ei ole ollut harsojakaan missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole tullut pariin vuoteen lanttua kirppojen takia, tänä vuonna on toivoa. Joulun lanttulaatikko omista lantuista on ollut perinne sen aikaa kun täällä on asuttu, paitsi niinä vuosina kun kirpat on syöneet taimet.

   Poista

Kiitos kommenteista :)