sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Tunnistatko kasvin?

Onnistuin ostamaan Türista kasvin jota en tunnista. Minun piti kyllä kuvata myyjän kyltti jossa oli kasvin tiedot, mutta siinä tuli muuta sählinkia ja autuaasti unohdin kuvaamisen. Muistan vain sen, että kasvilla oli pitkä ja kamalan vaikea latinankielinen nimi.
 Tässä se olisi, mysteeritaimi Vironmaalta.
 Juurakkoa ja alaosaa.
 Nuppu, näitä on useita.
Lehdet ovat alapuoleltaan tuollaiset karvaiset. Tunnistatko mikä perenna tämä on?

17 kommenttia:

 1. Voi hitsi, lyö ihan tyhjää. Pionilta se eniten näyttää, paitsi alimmat lehdet ja kukkanuput :-D Eli ei varmasti ole pioni. Eikä varmasti ole myöskään tyräkki. Sitten tunnistaminen varmasti helpottaa, kun kukkia avautuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nähdä mitä tästä tulee :D isken huomenna kukkapenkkiin ja sitten vain odotellaan kukintaa, ehkä tunnistamista.

   Poista
  2. Tai tietysti käy niin, että tää onkin joku ihan hirveä rikkaruoho :D

   Poista
 2. Mulle tulee mieleen joku eksoottinen kärhölajike. Ainakin lehdet ja nuput sekä juurakko näyttää olevan todella kärhömäiset, ainoastaan väri hämää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo se on kärhö niin huonosti käy, kaikki mitä olen kokeillut ovat kuolleet.

   Poista
 3. Heh, mua jäi kaivelemaan toi tosi pahasti ja pistin kaverin asialle, joka myös kaverinsa kanssa sitä pohti. Eli tätä on nyt ratkottu yhden hortonomin ja yhden perennaviljelijän voimin. He olivat molemmat sitä mieltä, että muistuttaa jotain jouluruusulajiketta (Helleborus), toisaalta se muistuttaa jollain tavalla myös kärhöjä. Pioni ei voi olla, koska siinä karvaiset lehdet, pioneissa ei koskaan. Eli kukinta ratkaisee.
  Ja nämä asiantuntijat haluavat sitten ehdottomasti lisätietoja, kun kukkaa pukkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt harmittaa vielä enemmän etten kuvannut kylttiä! odotellaan kukintaa, jos joku tunnistaisi. Isken tänään maahan ja sitten on herran haltuun miten käy :D
   Muistelisin kyltistä että ei ollut helleborus-sukuinen.

   Poista
  2. Kävin täällä kurkkaamassa, onko tullut tunnistusta :-)
   Joissakin pioneissa on tuolleen karvaiset lehden alapinnat, mainittakoon juhannuspioni ja silkkipioni.

   Poista
  3. Unohdin sanoa että en kyl oo satavarma siitä, onko nuo kukkanuppuja!

   Poista
  4. En ole minäkään varma ovatko kukkanuppuja, yritin raotella lehtiä ja päättelin nupuiksi. On kyllä täydellinen mysteeri. Kuivuneet varret tamen juurella viittaisi että kasvaa joka vuosi uudestaan ja varret jää tuollaisille puumaisille tapeille. Pitää vielä haistella miltä tuoksuu,

   Poista
 4. Nyt alan olla varma, että kyseessä on Clematis recta 'Purpurea', eli pensaskärhö...

  VastaaPoista
 5. Olen siis se Nannan kaveri, joka on eilisestä asti pähkäillyt tuota...;) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti heti tehdä pari kuvahakua, ja sehän se on, clematis recta purpurea. Voi kiitos tunnistamisesta! Nyt vain toivotaan että saan pidettyä hengissä ja upean kukinnan nähtyä. Onneksi ei taida olla niin vaativa kuin jalokärhöt.

   Poista
 6. Mahtavaa, kun mysteeriin tuli ratkaisu. Minäkin olen käynyt täällä kurkkimassa, onko kasville jo löytynyt nimeä. Vähän yritin minäkin tutkailla asiaa kirjoista, mutta en kyllä päässyt yhtään kasvin jäljille.
  Tämä on tässä puutarhabloggailussa just parasta: apu löytyy ja me muutkin opitaan aina uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sitä blogien parhautta, aina saa kysymykseensä vastauksen :) Enpä tosiaan tiennyt että ostin kärhön, jos se kyltissä luki, niin meni minulla autuaasti ohi.

   Poista
 7. Pensaskärhöltä mun mielest näyttää..

  VastaaPoista
 8. Olipas kiva kun mysteeri selvisi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)