torstai 7. toukokuuta 2015

Tekohengitystä

Piskuinen saunamökkimme ei ole ollut usein esillä blogissa. Talonrähjä kun on sen näköinen, että sitä yksi nuori herra nimittää jopa kummitustaloksi. Saunarakennus on kuitenkin jatkuvassa käytössä rähjäisyydestään huolimatta. Mikä saunan kohtalo on, se on vielä hiukan epävarmaa. Sen kunnostaminen täysin kuntoon tuskin onnistuu. Joku edellinen remontoija on sen niin onnistuneesti pilannut, kuten esimerkiksi maalaamalla hirret ulkopuolelta lateksimaalilla.

Viikonloppuna sauna sai taas kerran tekohengitystä kun saunan kuisti tunkattiin ylös ja suurinpiirtein suoraksi.
 Kuisti oli kyllä kivien päällä, mutta joku järjenjättiläinen oli laittanut kiven ja alapohjan väliin jo ennestään lahon hirren. No tietäähän sen miten siinä käy kun maa on saunan vieressä liian korkealla. Hirsi lahoaa lopullisesti ja notkauttaa kuistin alas. Mies vaihto kiven hirren tilalle, muokkasi maata pois saunan kuistin ympäriltä. Lopuksi vielä uusi lahoja puuosia.
 Pukuhuoneen ikkunanurkalle tehtiin sama työ. Seinästä poistettiin lahot, tehtiin paikka tilalle ja maata kaivettiin reilusti pois. Nyt ilma pääsee kiertämään kuistin alla eikä kasvit enää sotke saunan seinää. Levät pesen seinästä pois kunhan ehdin. Pieni ikkuna on saunan pukuhuoneen ikkuna, se on kunnostuslistalla sitten joskus, kuten kattokin.
 Mies teki tämän kaiken niin vauhdilla, etten ehtinyt ottaa yhtään ennen-kuvaa. Muutos on melkoinen. Tuossa työkalujen kohdalla kasvoi pari jo aika isoa koivua ihan seinässä kiinni. Maa oli kuistin alahelmaan saakka.
Saunan yhdistetyssä löyly- ja pesuhuoneessa on iso ikkuna. Kun istun omalla paikallani ylälauteella (saunassa pitää aina olla vakiopaikka), näen ikkunasta samat maisemat kun te näette kuvasta. Jos aitta ei olisi tiellä, näkisi tuosta suoraan luumulehtoon. Joskus jos saunarakennus menee kokonaan uusiksi, voi miettiä haluaako pitää nämä maisemat, vai tehdäänkö löylymaisemat johonkin toiseen suuntaan. Itse olen tämän nykyisen maiseman kannalla sillä vaihtoehdot on tie, liiteri tai pyykkikallio. Tässä maisemassa tosin näkyy likakaivot, mutta kunhan päärynäpuuni kasvaa, ei sitäkään ongelmaa ole.

Ja nyt kun sauna sai taas lisää jatkoaikaa, näillä maisemilla mennään niin kauan kuin hirret saunan ympärillä pysyy edes jotenkuten kasassa.

21 kommenttia:

 1. Saunamökki on tosi ihana ja etenkin ihanat on nuo ovet. Ja kyllä - saunassa pitää olla aina vakiopaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovet on ihanat, ja muutenkin tykkään saunamökistämme ihan hulluna. En haluaisi siitä luopua, siksi tekohengitämme sitä vuodesta toiseen. Ja missä sitä sitten saunottaisiin jo vanha puretaan ja uusi tulee samaan paikkaan? Mutta lateksin kaapiminen vanhoista uurteisista hirsistä ei kannata mitenkään päin, se harmittaa.

   Poista
 2. Voi miten hurmaava! Rappiohenki tekee siitä vieläkin upeamman, mutta eihän se tietenkään käytännöllistä ole... Kunpa saisitte pelastettua näin kauniin rakennuksen. Vaaleanpunaiset ovet ovat aivan ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeasti hurmaava pikkumökki saunatupineen. Ovet taitaa olla maalattu samalla vaaleanpunaisella kuin vanhempien valtakunnan katto, onkohan jäänyt siitä ylimääräistä maalia? Rappiosauna on parempi kun ei saunaa ollenkaan, ja aina kun jotain pientä korjataan, saa sauna pari vuotta lisää elinaikaa. Ei siitä haluaisi luopua :)

   Poista
 3. On kyllä todella kaunis saunarakennus. Lateksi on kyllä ihan syvyydestä, varsinkin hirren pinnalla. Ehkä sitä saisi pois soodapuhalluksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirret ovat jo niin kärsineet ja lateksi upotettu uurteisiin niin syvälle ettei mikään puhalluskaan enää auta. Mutta 10 vuotta on menty pienillä korjauksilla, jos kestäisi vielä toiset kymmenen.

   Poista
 4. Soodapuhallusta meinasin minäkin ehdottaa. Onko kaikki muu korjattavissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhallukset ei käy, hirsi on mennyt niin uurteiseksi ja haperoksi että puhallus veisi siitä puolet pois. Periaatteessa sauna olis täysin korjattavissa ilman hirsien pilaamista. Takaseinästä on 5-6 hirsikertaa ihan lahoa, mutta ei sekään vielä ole paha juttu lateksimaaliin verrattuna. Hirsiä voi aina vaihtaa, mutta jos kaikki vaihtaa, niin helpompaa tehdä uusi.

   Poista
 5. Onneksi mies sai pelastettua tilanteen, on niin kaunis mökki:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni on omistaa kätevä mies :) Vaikka saunamökki vähän reppana onkin, niin kyllä me arveltiin, että kestää se vielä parikymmentävuotta kun pidetään hyvin. Ehkä ehtii täyttää 100 vuotta ennen luhistumistaan.

   Poista
 6. Siis kertakaikkisen hurmaava saunamökki! Toivotaan, että pelastutoimet antavat sille vielä vuosia lisäaikaa. Harmihan se olisi, ellette siinä voisi saunoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hurmaava. Pitääkin ottaa muistakin seinustoista kuvia. Yläikkunat on hulppeat kun saunan vintti ei ole kovin kummoinen, ei sinne saa edes kesähuonetta. Nyt vielä saunotaan täyttähäkää parin päivän välein ellei joka päivä :)

   Poista
 7. Tuolla saa varmaan huikean hyvät löylyt. Tuollainen sauna on just sellainen oikea sauna. Sinulla on ihanat näkymät lauteilta :)
  Kannattaa siis pelastaa tämä kaunokainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä saunassa on hyvät löylyt. On riittävän iso tila ja perinteinen puukias. Ja vesi lämpenee tietysti padassa ja pesut tehdään pesuvadin kanssa :)

   Poista
 8. Aivan ihana rakennus. Toivon ( muiden tapaan), että saitte rakennukselle reippaasti lisäaikaa noilla korjaustöillä. Ps. Olen laiska kommentoimaan, mutta olen pidemmän aikaa seuraillut kivaa blogiasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän kuistin puolelle saatu muutama vuosi lisää elinaikaa :)
   Tervetuloa blogiin ja kommentoimaan.

   Poista
 9. ihana vanha rakennus. Onneksi mies sai jatkettua rakkaan saunan elämää. Tontilla on hyvä olla eriaikaisia rakennuksia. Se lisää mielenkiintoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna on todennäköisesti vuodelta 1930, ainakin seinähirrestä löytyy tuollainen vuosiluku. Ei enää pitkä aika satavuotiaaksi.

   Poista
 10. Sympaattinen saunarakennus, toivottavasti jatkaa eloaan vielä pitkään. Ei kukaan jaksa pitää ryhtiään helmat märkänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmojen kastuminen ei ole kenestäkään kivaa :)

   Poista
 11. Päivänpesän isäntä se suoristaa vaikka Pisan tornin :)
  t. Tarja H

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)