lauantai 16. toukokuuta 2015

38. Türi Lillelaat

Viime yönä palasin minulle kolmansilta Türin kukkamarkkinoilta. Aiemmilta kerroilta poiketen olin reissussa omalla autolla miehen ja ystävän kanssa. Ja olimme markkinoilla jo avajaispäivänä, hyvissä ajoin perjantaiaamuna. En tiedä kannattiko, mutta näin myynnissä ihan eri kasveja kun aikaisempina vuosina lauantaina.

Markkinoilta en ottanut kuvia, sää oli ihan mielettömän kylmä, ja välillä tihuutti vettä. Kädet oli aina kuin mahdollista takin suojassa. Kevät näytti olevan Virossakin myöhemmässä kuin edellisinä vuosina.
 Eräällä myyjällä oli myytävänä valtava määrä erilaisia Siperiankurjenmiekkoja. Kolme ostin vaikka en osaa sanoa näiden talvenkestävyydestä mitään. Myyjän mukaan kestäisivät. Maksoin näistä yhteensä 18e.
 Kalvaspikarililja oli pakko saada, kuten taustalla näkyvä keltainen tiikerililja. Tänä kesänä keltainen väri saa näköjään tulla meidänkin pihaan.
Kaksi erilaista lehtoängelmää ja nuokkulaukka. Näitä ei ollut listalla mutta sattuivat sopivasti kohdalle. Lehtoängelmän toin kaksi vuotta sitten valkoisena, nämä uudet ovat liiloja. 

 Jotain tuntematonta laukkaa, pieni esikko, tumma ruusujuuri, kerrottu lumikello ja viime kesänä kuivuuteen tapetun köynnöshatun tilalle uusi. Köynnösukonhatun kanssa kävi hassusti. Ostin niitä kaksi vaikka piti ostaa kirjava ukonhattu ja köynnösukonhattu. Ehkäpä ei haittaa, ja kirjavaakin ukonhattua löytyi. Kuvassa on myös kulleroa ja sen vieressä jotain tummaa jota en tunnista. Onko ehkä metsätyräkki?
 Tulppaaneihin en varsinaisesti sortunut, sillä ei ne meillä pärjää. Mutta metsätulppaaneja ostin taas kolme uutta, ne näyttäisivät viihtyvän. Enkä voinut vastustaa noin kauniin pinkkejä Persian Pearl tähtitulppaaneja. Narskuja ostin kolme värinsä takia.
Ja lukematon määrä muita taimia, pari syreeniä (kirjavalehtinen ja kiinansyreeni "saugeana"), pensasmustikka ja kanadanvuokkoa ainakin. Tuntuu paljolta, mutta ei niitä nyt ihan mahdottomasti ole. Alimman kuvan pusseissa on pari mielenkiintoista saksankurjenmiekkaa ja liljaa. Niihin sai nimilaput mukaan, joten saatan jopa tietää mitä huomenna istutan.

Ensi vuonna uudestaan, ihan ehdottomasti.

18 kommenttia:

 1. Mikä mahtava saalis! Kaikenlaista herkkua. En näe, miksi siperiankurjenmiekan lajikkeet eivät olisi talvenkestäviä, kun perusmuoto on niin super-talvenkestävä. Siperialaisina myydään usein niiden ja toisen lajin risteymälajeja loistokurjenmiekkoja, etenkin juuri noissa lajikkeissa on kyse useimmiten loistokurjenmiekasta. Niiden ero on vain se, että sietävät huonommin märkää maata kuin 100 % siperialaiset.
  Kelaan vain postaustasi ylös ja alas ja kuolaan herkkujasi. Tyräkiltä ei tummalehtisesi näytä, joltain pionilta enemmänkin, mutta ei oikein sellaiseltakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyjä sanoikin, etä eivät kestä märkyyttä, joten ovat sitten todennäköisesti loistokurjenmiekkoja. Pitää etsiä hyvä paikka :)
   Tummalehtinen kasvi on ihan arvoitus, pionikaan se ei ole. Kukkalaatikossa oli pahvinen lappu ja minä hölmö en tajunnut kuvata sitä. Kasvi on neljännessä kuvassa kulleron kukan alapuolella. Täytyy ottaa siitä oma kuva kunhan saan maahan. Ostin jotain pionia jolla oli lehdet ihan kuin tillipionilla, mutta en ole varma mitä lajia on, alimmassa kuvassa nojaa siniseen oveen. Toisaalta nämä yllärit on aina hauskoja :)
   Kuvista puuttuu persianpikarililja, sen halusin maahan samantien. Ostin vaikka olen hyvin varma ettei selviä meillä, mutta ainahan sitä voi kokeilla. Paikka on kuitenkin lämmin seinusta missä läpäisevä maa.

   Poista
 2. Onpas hieno saalis markkinoilta! Siellä olisi joskus kyllä mukava käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, on ne ihan jo itsessään nähtävyys.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia ostoksia, kaikenlaista on aina kiva hankkia, vaikka siitä selviämisestä ei aina niin varmaa olekaan! Eräs mies asiakas sänoi eilen töissä, että tää taimien ostaminen on kuin huumetta ja kuinka oikeassa hän olikaan <3
  Ensi vuonna on kyllä raivattava tilaa kalenteriin, että pääsis tuolla käymään!

  VastaaPoista
 4. Ihanat ostokset! En ole ikinä käynyt noilla markkinoilla. Pitäisi varmaan joku kevät tehdä retki. Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne kannattaa tehdä retki. Tällä kertaa en tuonut muita hyötykasveja kuin yhden vesimelonin taimen, viimevuotinen verkkomeloni teki yhden hedelmän ja se oli hyvää.

   Poista
 5. Oih, mitä aarteita!
  Ihanaa, kun olet päässyt markkinoille. Minä en ole vielä koskaan ollut siellä, mutta Virossa olen ollut kerran puutarhamatkalla. Sekin oli tosi hieno kokemus.
  Nyt sulla on ihania istutushetkiä tiedossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarteita kerrakseen. Jollekin puutarhamatkallekin olisi joskus kiva lähteä, sellaisella en taas minä ole ollut koskaan jos näitä Türin matkoja ei lasketa. Illalla on edessä ahkeraa istutusta kunhan lapsenlapsi lähtee kotiin. Puolitoistavuotiaan kanssa ei oikein istutushommat suju.

   Poista
 6. Wau, mitkä tuliaiset! Kun joskus pääsisi markkinoille :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne on kätevä mennä omalla autolla, ja hyvin ehtii yhden päivän aikana. Me menimme aamun ekalla lautalla ja tulimme illasta pois.

   Poista
 7. Olispa jännä joskus lähteä tuonne Türiin. Mikä ihana saalis. Alkaa sitten istuttajaiset, mutta kyllähän tuo määrä kasveja ihan helposti isolle tontille uppoaa, niin ettei paljon huomaakaan. Minä varmaan ihan sekoaisin tuollaisilla markkinoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla iskee runsaudenpula, tarjontaa on niin paljon ettei osaa enää päättää mitä ostaa. Minulla oli listalla uusi pioni, iiriksiä, pari liljaa ja esikoita. Kaikkia sain, mutta tulihan sitä ostettua paljon muutakin.

   Poista
 8. Mahtavia löytöjä. Mulla oli tarkoituksella mukana rahaa vain vähän, eikä onneksi jäänyt mikään kaivelemaan. Hinnat on tuolla nousseet jo näin parissa vuodessa. Me poikettiin paluumatkalla Hansaplant-puutarhaliikkeeseen ja siellähän sitten sai maksaa kortilla. Paluumatkalla pitikin istua taimet sylissä, kun bussin alakertaan ei enää mahtunut :D Pitäis tehdä oma päivitys myös, mutta nyt on pakko lähteä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinnat oli nousseet, mutta oli siellä vielä edullisiakin taimia, ja monet on niin isoja että kotona voi jakaa. Minun kirjavassa ukonhatussa oli viisi tainta yhdessä purkissa, ja maksoin kuitenkin vain 3e siitä.
   Luulen että olen joku vuosi käynyt siellä Hansaplantissa, sellainen iso ja hieno liike. Hintataso ihan Suomea jollei enemmänkin. Ostin sieltä muistaakseni laatikollisen lasitölkkejä hilloille, ne oli halpoja.

   Poista
 9. Kävin tänä vuonna ekaa kertaa Turissa. Korkeat hinnat yllättivät minut, taimistoilla yhtä kallista kuin Suomessakin. Oltiin bussireissulla ja lauantaina. Kivasti tein löytöjä. Lehtoängelmää olisi valkoisena ollut kiva löytää. Mutta löysin myös köynnösukonhatun ja paljon muuta. Omalla autolla olisi kiva joskus lähteä, voisi ostaa sen ihan täyteen, jos siltä tuntuisi. Eikä tarvitsisi miettiä, mitä mahtuu bussiin.

  VastaaPoista
 10. Hyvä saalis! Tänä vuonna mennään myös! Mun blogissa on lisää hyviä vinkkejä Viron taimipihoille: http://koti.ts.fi/jippoja/viron-taimipihat-odottavat-kotipuutarhureita/

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)