torstai 2. heinäkuuta 2009

Kasvimaa.

Tänä kesänä kasvimaa voi hyvin. Ei ole liian märkää ja kylmää kuten viime vuonna. Aurinkoa helottaa täydeltä taivaalta ja porakaivosta riittää vettä vaikka koko kylän kasvimaille. Siis ihanteelliset olosuhteet.

Kuvassa vasemmalla olevaa perunaa kurkittiin tänään, mutta aika pieniä ovat vielä. Loppukuusta viimeistään syötäviä. Oikealla näkyykin miehen uusin tekele, mansikoiden rastasverkot. Pari kesää menikin niin, että rastaat söi osan marjoista, vaikka oli matalammat verkot ja nyt tänä kesänä riitti. Myyrät jätti vain tuon yhden rivin mansikoita syömättä joten laihaa satoa ei haluttu syöttää linnuille. Mies sitten keksi miten voisi hyödyntää navetan ylisillä lojuvat vanhat sähköjohtojen suojaputket. Taivutti niistä kaaret mansikoiden ylle ja verkko kiinni niihin. Maata vasten vielä yhdet putket joissa painoina raudoitusterästä ja kyllä kuulkaas toimii! Yhtään mansikkaa ei ole linnut syöneet.
Tämmöisiä herkkuja on saatu jo pari päivää syödä. Ovat todella hyvän makuisia.

Toisella lohkolla kasvaa laidasta alkaen hernettä. Sitten lanttua ja sipulia, jonka välissä siellä täällä kukkakaalia. Kuvat on kitkemättömästä kasvimaasta kun ajattelin etten sitä näin kuumalla kitke. Tulipahan kitkettyä. Se ei oikeistaan edes ole iso homma. Välit haraan ja muualta nypin pois mitä on, perunan puolella kasvaa todella vähän rikkoja kun on ollut pitempään kasvimaana, tässä alapuolen lohkossa on enemmän kun on uudempaa. Herneissä on suurempi työ, mutta senkin aloitin jo tänään.

Sipulien jälkeen tulee pari riviä porkkanaa ja sitten kehäkukkaa. Sitä halusin tänä kesänä paljon tulevia rippijuhlia varten. On kaunista ja kuulemma houkuttelee hyönteiset itseensä jolloin eivät syö vihanneksia. Ovat siis vielä hyödyllisiäkin.

Kasvimaalla meillä on mottona, syö heti ja paljon. Eli lapsilla on lupa napsia aina halutessaan herneitä ja porkkanoita ja muita suoraan suuhunsa. Ainut rajoitus on mansikoissa joita pitää niiden vähyyden takia jättää muillekin. Herneet ja porkkanat ovat parhaimmillaan tuoreena suoraan maasta, minua ei haittaa jos talveksi ei jää mitään. Pääasia on lasten ilo ja onni oman maan herkuista.9 kommenttia:

 1. OHO - ompas teillä iso kasvimaa! Ihana!
  Ja ihanaa, kun lapset saavat syödä sieltä suoraan!!

  VastaaPoista
 2. Minä katsoin, että olittepas ostaneet pätevän näköisen suojan. Hienoa uusiokäyttöä! Ja tuonhan luulisi olevan käteväkin, kun voi kävellä sisälle poimimaan.

  VastaaPoista
 3. oh, mansikat on NIIN parhaita suoraan maasta poimittuna!

  VastaaPoista
 4. Ihana ja iso kasvimaa =) Mun pitäs varmaan blogata,kun meilläkin on täällä paritalomme pikkupihalla pottumaa... ;) Vaan enpä taida, menisi muilla nauruksi =). Vaan meille se pikkruinen pläntti on vallan tärkeä, ja perunan kypsymistä odotetaan jännityksellä, lapset varsinkin. Yhtään mansikkaa ei ole ihan vielä kypsänä, mutta varmaan pian.

  VastaaPoista
 5. Upeat tilukset teillä! Noita katselee ilokseen. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
 6. Oooh, mä olen kateellinen, aivan ihana kasvimaa!! Ehkä minullakin joskus...

  VastaaPoista
 7. Miehelläsi on hyvin leikannut, hieno rastasverkko! Hyvä hyvä! Minäkin kastelen kaivovedellä, ajatteles, vielä neljä vuotta sitten oli ihan käyttövetenämme, vaikka Tampereen keskustaan on meiltä vajaa 6km! Ja ihan hyvää se oli. Mutta kaupunki määräsi liittymän. Tosi kylmää on kaivovesi, välillä huomaan että kasvit saavat ihan sokkeja, ja yritän pitää kastelukannussa lämpiämässä mutta mukelot huomaavat sen nopsasti ja käyttävät omiin leikkeihinsä!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille :) kasvimaa kyllä on sellanen "viides lapseni". Minusta on jopa sen kitkeminen mukavaa.
  Olivieno: Täytyykin laittaa kuva toisesta kasvimaalla olevasta miehen tekeleestä, kesähanasta. Tuolla navetan kulmalla on rännin alla tynnyri jonne kerätään sadevettä, tynnyristä tulee letkulla vesi kasvimaalle jossa on hana mistä sitä voi laskea kastelukannuun tai kasveille :) Se kaivovesi kun tosiaan on aika kylmää.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)