tiistai 3. maaliskuuta 2009

Ruokaa puuhellalla


Voi ihmetys, piti saada koti jossa puuhella, mieluiten toimiva. Sellaisen kodin saimme pitkän etsinnän jälkeen.

Vaan puuhella sai olla. Ensimmäisen talven sitä katselin ja ajattelin, että siinähän se on ja pysyy, vetääkin huonosti.

Sitten tuli nuohooja ja teki työnsä, kas kun oli löydetty keittiökaapin takaa lisää nuohousaukkoja täynnä tuhkaa ja nokea. Eipä ihme ettei vetänyt.

Nyt vetää, ja hyvin. Syttyy helposti ja vaivattomasti. Mikään ei ole parempi paikka laittaa ruokaa kuin puuhella. Löytyy oma paikka kuumalla kypsennettävälle ruualle, oma paikka haudutettavalle ja mikä parasta, mahtuu vaikka seittemän kattilaa yhtäaikaa. Eikä missään saa mehustettua niin hyvää mehua kuin puuhellalla. Tarpeeksi kova lämpö mehustaa marjat viimeiseen pisaraan ja maku on hyvä. Eikä lisäaineita ja ilman myrkkyjä kasvatetut marjat, siitä ei mehu parane.

Nyt herkkuja puuhellalla syntyy lähes päivittäin, samalla lämmittää taloa. Kesät saa levätä, muuten tupa olisi kuin sauna. Kuvassa olevassa isossa vanhassa oranssissa kattilassa on vettä, estää hellan levyjen ylikuumenemista ja halkeilua.

3 kommenttia:

  1. Ihan kateeksi käy, olisi ihanaa kun olisi puuhella!

    VastaaPoista
  2. onko teillä leivinuunia?meille tulee myös puuhella uuteen taloon,mulle ehdoton,kuin myös se leivinuuni.

    VastaaPoista
  3. Leivinuuni löytyy puuhellan takaa, ovat siinä samassa köntissä. Molemmat ovat käytössä, leivinuuni ehkä vähemmän. Tulee siellä ainakin taas pääsiäisen lammaspaisti :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)