torstai 9. huhtikuuta 2020

Voihan tuuli

Keskiviikkoiltana meillä puhalti todella kovia tuulenpuuskia. Yksi puuska tarttui kasvihuoneen tuuletusikkunaan ja repäisi sen rikki.
 Vasemman puoleinen kolmio kasvihuoneen yläosasta revähti irti. Sarana oli niin hapertunut, että murtui. Tänä keväänä onkin tarkastettava kaikki kasvihuoneen metalliosat ettei tulee lisää vastaavia vaurioita. Onneksi ei ollut lasiruutu vaan pleksiä, säästyttiin sirpaleilta.
 Kirjokevättähtiä putkahtelee sieltä ja täältä, vannon ettei näistä näkynyt edellisenä päivänä mitään sillä olen oikein tiiraillut joko näitä näkyisi. Lämmin sää sai nousemaan nopeasti esiin.
 Siniset olen saanut ystävän puutarhasta, tärkeitä taimia.
 Huonot uutiset eivät loppuneet hajonneeseen kasvihuoneeseen. Kitkin ison tammen alustan ja löysin siitä kevään ensimmäinen elävän kotilon. Ikävä juttu jos ovat jo näin aikaisin liikkeellä. Shasin tammesta kaksi alaoksaa pois ja nyt mietin mitä tuohon laittaisi kasvamaan. Paikka on kuiva ja paahteinen. Vihreät tuossa rungon ympärillä on tulppaanien lehtiä, huonosti kukkivat joten mielessä on käynyt heittää kangas päälle ja peittää kaikki katteella eikä mitään istutuksia.
Postaus on pakko päättää ilouutiseen. Viime keväänä ostin Lahden Pihapiiri-tapahtumasta pionin siemeniä ja laitoin ne kasvamaan suurella huolella. Eilen nostin kylvöjen päällä olleen lankun pois ja mitä ihmettä, siellähän on muutama pioni jo itänyt! Yksi varsi meni harmikseni poikki sillä se oli tarkertunut lautaan. Seuraavaksi on katsottava miten taimien jatkohoito menee etten tee virheitä näiden aarteiden kanssa. Tässä vielä linkki postauksen jonka tein pionin siementen kylvöstä. Olin varautunut odottamaan ensimmäisiä siemeniä pari vuotta mutta näköjään vuoden odotus riitti.

32 kommenttia:

 1. Täälläkin on ollut tosi kovia tuulenpuuskia. Onneksi ei enempää hajonnut, kun tuo yksi kulma. Ihania nuo kevättähdet, niinkuin kaikki muutkin keväiset sipulikukat - ne piristävät niin kovasti. Tuo pionien siemenen itäminen on loistojuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vaurio on korjattavissa uudella pleksillä. Kevään sipulukukkia kelpaa ihastella. kaikki ovat tervetulleita. Kamala pähkäily mitä nyt teen pionikasvattamolle, ehkä se on syytä siirtää varjoon ja kastella tarpeen mukaan.

   Poista
 2. Meilläki rajus. Valitettavasti mikää ei kestä ikuusesti ja aina o jotaki korijattavaa. Onneksi o nuata kevätkukkijoota, joista saa hyvän miälen, pioonien siämentainten lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on joku paikka rempallaan, ikuista puuhaa mutta ei tästä silti halua kerrostaloon. Yhden ruudun korvaaminen on pieni juttu loppujen lopuksi.

   Poista
 3. Voi harmi tuota tuhoa. Tuntuu, että valmiskasvihuoneissa on aika heppoiset rakenteet, täälläkin niitä on hajoillut naapureilla. Pitää laittaa puusta lisärimoja sisä- ja ulkopuolelle ja porata pleksiin reikiä niiden kiinnittämistä varten, vaatii vähän vaivannäköä ja apuhenkilön (olen ollut mukana auttamassa). Toivottavasti jatkotuhoja ei tule, tuohan olisi voinut poikia vaikka millaisen lisätuhon, jos tuuli pääsi puhaltamaan huoneen sisään, olisi voinut keikauttaa vaikka koko kasvihuoneen sijoiltaan.
  Ja voi harmi kotilolöytöä! Ikävä juttu.
  Pionionnistuminen on sen sijaan ihan mahtavaa!
  Hei, tammen alustasta mulle tuli heti ensimmäisenä mieleen sinivuokot, täällä päin niitä kasvaa justiin kuivassa tammilehdossa luonnostaan. Ne kun vaativat paikan, jossa ei ole paljon kilpailua, ja kuivakin kohta siten näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiskasvihuoneet saattaa olla heppoisia, tuo meidän on itse tehty mutta on siinäkin riskirakenteita kuten juuri nuo kulmapalat. Nyt mietitään oisiko tilalle jotain muuta systeemiä. Tai sitten vain korvataan murtunut pleksi uudella.
   Kiitos sinivuokkovinkistä! Uskaltaakohan omia sinivuokkoja jakaa?

   Poista
 4. Meilläkin sai valokatteet vähän kyytiä tuulen mukana. No onneksi nyt viikonloppuna on aikaa korjailla. Muutenkin hyvää aikaa laittaa kasvimaata kevätkunton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kasvimaa niin märkää ettei sinne vielä pääse, kasvihuone pestään vasta sitten kun ei ole suurta vaaraa yöpakkasista. Onneksi yksi pala on helppo korjata.

   Poista
 5. Äh, voi harmi. Olemme myös suunnittelemassa kasvihuonetta ja ollaan kyllä ehdottomasti poistettu alunperin toivomani lasi pois vaihtoehdoista. Tuulta on myös täällä saaressa välillä kovasti, luonnollisestikin. Kun osia irtoilee puuskissa, niistä voi koitua suurtakin vahinkoa ympäröiville rakennuksille tms., mutta onneksi teillä ei nyt käynyt muuta kuin irtoaminen! Ja tietysti nyt korjaamisen vaiva :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuliset olosuhteet luo haasteita, täällä pääsee puhaltamaan suoraan pelloilta kaikilta ilmansuunnilta paitsi pohjoisesta. Uusi pleksi on hankittava kunhan pääsee sopivaan kauppaan.

   Poista
 6. Onpa harmillista tuo tuulen tuhotyö. Meillä työpaikalla oli vuosia lasinen katto kasvihuoneessa ja yhtenä talvena lumikuorma hajotti monta ruutua. Sen jälkeen vaihdoimme katolle pleksit. Kevätkukat on ihania! Meillä vasta piippoja nousee, ei kuki muuta kuin sipulikukkia ruukuissa terassilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on kattolaseja hajonnut, pleksiä laitettiin tilalle. Uuteen kasvihuoneeseen tulee myös pleksiä kattoo, tai turvalasia, muuta ei uskalla laittaa.

   Poista
 7. Olipa harmillista tuo kasvihuoneen ikkunavaurio mutta onneksi on kuitenkin korjattavissa. Minäkään en istuta myöskään puiden ja pensaiden alle mitään puutarhan puolella. Onneksi meillä ei ole kotiloita mökillä, onpas ne aikaisin liikkeellä. Ihana yllätys sinulla nuo pionin alut niihin oli tosiaan mukava päättää postaus. Hyvää pääsiäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullos on kivan näköinen puiden alla vaikka toisaalta kasvitkin voisi olla kivoja, taidan kokeilla Sailan vinkistä sinivuokkoja.

   Poista
 8. Harmillista, että tuuli osui noin voimakkaasti kasvihuoneeseen. Täälläkin tuuli eilen niin että nurkissa natisi.
  Kotilot ovat varmasti tykänneet leudosta talvesta. Saa nähdä millainen populaatio niistä tänä vuonna kertyykään. Viime vuodet ollaan päästy vähän helpommalla, kun on ollut niin kuivaa.
  Mutta onneksi on ihania ilonaiheitakin. Pienet sipulikukat ja nuo sun pionikylvökset ovat kyllä mahtava ilonaihe.
  Mukavaa pääsiäisen aikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari viime vuotta on ollut hyvä tilanne kotiloiden suhteen, mielenkiintoista nähdä miten niitä näkyy tänä vuonna. Pionit olivat melkoinen ilon aihe, nyt pähkäilen miten jatko niiden kanssa, maahan ei voi vielä istuttaa vaan pitää hoitaa ja vaalia ainakin yksi vuosi jotenkin muuten.

   Poista
 9. Upeaa tuo pioni! Sailan sinivuokkoehdotukseen liittyen. Olen omalla pihalla siirrellyt sinivuokkoja toisiin paikkoihin ja purkittanut jne. Ainoastaan purkkeja olen kastellut. Muuten olen vain siirrellyt ilman jatkohoivaa. Koska meillä sinivuokkoja kasvaa etupihalla paljon (kuiva, tiukka, savimaa), en ole niitä hoivannut, ja silti osa on näköjään hengissä. Siemenistä lisääntyvät sitten itsekseen pikku hiljaa ja ovat eksyneet kukkapenkkiin myös. Niiden vihreä lehdistö on kesällä kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivuokot kuulostaa oikein hyvältä idealta, kunhan kitken tammen alustaa hiukan lisää ja saan siihen uutta multaa, taidan siirtää siihen sinivuokkoja. Jos sulla on ylimääräisiä taimia niin ostan mielelläni, minun onnettomia määriä ei vielä voi hirveästi jakaa, muutaman sentään saan.

   Poista
 10. Kova tuuli tekee välillä harmillisia tuhojaan.
  Kauniit kevätkukkijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavan murhe on saunarakennuksen katto, kaipaa kipeästi uutta huopaa. Näissä vanhoissa riittää aina korjattavaa.

   Poista
 11. Tänä keväänä on ollut kovin tuulista ja ihmeen kaupalla oman pihan rakenteet ovat toistaiseksi säästyneet tuulituhoilta. Voi sentään, nyt jo kotiloita! Mutta jospa harmit olisivatkin nyt vain tuossa, ja ihania ilontähtiä sieltä maasta pilkistää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko ajan tuulee, tuntuu että tuuleton päivä on suuri ihme. Kotilot on jo arkipäivää mutta ihan näin aikaisin en olisi halunnut niihin törmätä.

   Poista
 12. Minusta tuntuu, että viime aikoina on tullut harva se päivä ja todella kovaa. Onneksi kasvihuoneesi on korjattavissa, vaikka toki pienetkin vauriot harmittavat ja tuovat lisähommaa.
  Onpa mukava pioniyllätys. Kuvittelisin, että pionin siemenestä kasvattaminen on vaativa ja pitkäaikainen projekti. Toivotan menestystä urheille pioneille.
  Olen löytänyt kotiloita jo jonkin aikaa. Useimmissa on yhä kalvo paikallaan, joten eivät ole vielä kovin liikkuvaisia. Purkit etikkaliemineen olen laittanut jo pariinkin paikkaan, jotta kotilot saa nopeasti ja kätevästi kerättyä pois puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläkin kotilolla oli vielä suojakalvo joten ei ollut liikkeessä. Pitää laittaa minunkin keräysastia valmiiksi sillä nyt nyt niitä alkaa löytyä. Pionin kasvatus siemenestä on pitkä puuha, koen onnistuneeni jos saan edes yhden siemenen kukkivaksi pioniksi saakka.

   Poista
 13. Nyt on ollut jatkuvasti rajuja tuulia ja onneksi kaadoimme aikaisemmin muutamia puita, jotka heiluivat pitkään uhkaavan lähellä rakennuksia. Pionin siemenkasvatus on saavutus, onnittelut ja hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulet ovat selkeästi lisääntyneet. Pioneilla ei ole nyt suojaa, toivottavasti selviävät sillä tänne tuli takatalvi.

   Poista
 14. Onnittelut pionien taimista hienoa! Meillä tuuli nappasi mukanaan kukkahuoneen oven. Puukarmi halkesi kun saranat niitä väänsi. Se on vieläkin korjaamatta. Saapa nähdä onko isäntä niin taitava että sen vielä saa kuntoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, onneksi ei ilmeisesti suurempaa vahinko tullut. Toivottavasti oven ja karmin saa korjattua.

   Poista
 15. Täälläkin on tuullut navakasti muutamana päivänä. Harmi kasvihuoneen tuuletusluukkua, mutta onneksi ei lähtenyt koko kasvari. Ihana tuo vaaleanpunainen kevättähti! Ja pionin siementaimet myös. Minä odotan malttamattomana, suostuisivatko toissa syksynä kylvämäni puupionin siemenet vihdoin näyttämään neniään maanpinnallakin. Aurinkoista pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos muutaman uuden pionin saisin noista, mielenkiintoista nähdä mitä lajikkeita on noussut. Onneksi ei koko kasvari lentänyt, sitten olisi tullut jo suurempi vahinko.

   Poista
 16. Kovaa tuulta on riittänyt ja kotiloitakin on ollut jo pitkään liikeellä. Harmi molemmat. Erikoinen kevät tämä kyllä on. Hyvin olet onnistunut pionin kanssa, on varmaankin ollut aivan tuoreita siemeniä. Olen ainakin ymmärtänyt, että jos siemen pääsee kuivumaan, itäminen venyy parin vuoden päähän (ensimmäisenä vuotena saattaa tehdä silti juuren).

  VastaaPoista
 17. Täälläkin on ollut tosi tuulista viime aikoina. Onpa kurja, että tuuletusluukku hajosi. Ihanaa kukintaa siellä jo on ja aivan mahtava uutinen nuo pionin taimet! Oikein hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)