lauantai 18. huhtikuuta 2020

Lihasvoimalla

Tänään jatkui suursäkkien tyhjennys, en saanut edes ensimmäistä tyhjäksi kun intouduin tekemään vähän muutakin.
 Päätin jatkaa uutta istutusaluetta ja tyhjensin valmiin alueen viereen kaikki viime kesänä säkitetyt nurmituppaat ja muut maa-ainekset jotka tarvitsevat maatumista.
 Taustalla valmis alue johon tulee vielä uutta multaa hyvä kerros päälle. Yhden talven säkeissä maatuneet nurmituppaat peitetään ja ne saavat maatua katettuna ensi kesään.
 Raparperi on noussut ylös salaa, viimeksi kun katsoin niin näkyi vain pieniä versojen kärkiä.
 Niinpä hain karjakeittiöstä raparperin päälle suuren saviruukun. Kevään ensimmäinen piirakka tulee leivottua pimeässä kasvatetuista raparpereista.
 Alppikärhössä on suuret silmut. Tämä ei näytä kärsineen yhtään talvivaurioita.
 Rohtovirmajuuri on upean värinen heti maasta noustuaan.
 Tällainen ihanuuskrookus löytyi luumulehdosta. Lajike ei ole kirjattuna mihinkään mutta epäilen tämän olevan 'King of the Striped'. Tykkään tästä eniten juuri näin, nuppuisena kun raidat näkyvät kunnolla.
Ruokakaupassa käydessä tarttui mukaan juurakoita,  muutama perenna ja käenkaalia. Kokeilen ensi kertaa punakärsämöä, se taitaa tulla tuonne ekassa kuvassa näkyvälle uudelle alueelle. Onko kokemusta onko yhtä hanakka leviämään kuin villi siskonsa siankärsämö?

26 kommenttia:

  1. Minua kiinnostaa tuo nurmitupaiden säkityshomma. Onko siinä ideana, että juuret menettävät elinvoimaisuutensa ja sen jälkeen ovat käyttökelpoista materiaalia kompostointiin. Ne tuppaat ovat minusta kitkijän ja maanmuokkaajan kauhupainajaisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatuvat säkissä parissa vuodessa joten hidasta puuhaa on, minun on pakko säkittää kun kaikki ei mahdu kompostiin. Käytän vanhoja multasäkkejä joihin sullon esim. kanttauksessa tulleet jätteet. Voisin ajatella että vuoden säkityksen jälkeen maatuvat myös kompostissa ja ainakin vievät vähemmän tilaa.

      Poista
  2. Just tolleen mullakin aina käy. Yksi homma johtaa aina toiseen. Mutta sehän on omassa puutarhassa just parasta. Voi tehdä vähän mitä mieleen tulee ja mihin inspiraatio iskee.
    Mäkin olen kokeillut joskus tuota ruukkuhommaa upeampien raparperihuuppien tilalta ja hyvin on toiminut. Kohta saadaan varmasti jo ekat piirakat ja kiisselit tehtyä. Ihanaa!
    Ja tuo punakärsämö on ihana. Itsellä siitä ei ole kokemusta, mutta haluaisin erilaisia kärsämöitä meillekin.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa ja iloisia puutarhahetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just noin, on vapaus tehdä mitä huvittaa ja mistä innostuu. Olen kokenut että se on minulle paras tapa toimia ja siten syntyy parasta jälkeä. Mä niin jo odotan ensimmäistä raparperipiirakkaa!

      Poista
  3. Komppaan Riinaa, todella usein minäkin harhaudun uuteen puuhaan puutarhatöissä. Innostuksen iskiessä se on kivaa ja saa mukavasti aikaan kuten sinäkin tänään. Upeat silmut alppikärhössä - huomaa että kevät on siellä pidemmällä, vaikka matkaa välillämme ei niin hirveästi olekaan. Minä muistaakseni ostin juuri punakärsämön viime syksynä Mustilan taimipäivillä, mutta ei ole vielä kokemusta kasvutavasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on pitkällä mutta kun vertaan viime vuoden kuviin niin aika samassa ollaan kuin vuosi sitten ja osin jopa jäljessä vaikka talvi oli lämmin. Ilmeisesti yöpakkaset hidastavat kevään etenemistä.

      Poista
  4. Kyllä punakärsämö leviää käytännössä kuin luonnonkanta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä auttaa miettimään sille hyvän paikan missä leviäminen ei haittaa.

      Poista
  5. Säkkihommat käyvät ihan kunnon urheilusta!
    Kertoisitko tarkemmin, miksi laitoit saviruukun raparperin päälle? Pitäisikö minunkin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparpereista kasvaa pimeässä vaaleita ja punaisia ja maku pitäisi olla jotenkin miedompi mitä en itse kyllä huomannut mutta väri oli hieno punainen.

      Poista
    2. Ja lisäksi satoa tuli huomattavasti aikaisemmin kuin ilman pimennystä kasvaneista raparpereista.

      Poista
  6. Kivan kokoinen uusi istutusalue valmistumassa. Täälläkin paljon aikaa on vietetty pihatöiden parissa. Todella kaunis krookuksen nuppu.
    Mukavaa sunnuntaita. 😊😊

    VastaaPoista
  7. Mukavia hommia talven jälkeen. Saatkin tuosta ison istutusalueen. Kovasti tekisi jo mieli pihahommiin, mutta meillä pitää kyllä vielä odotella, kun on luntakin maassa. Mukavaa sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtavaa päästä pitkän talven jälkeen puutarhatöihin. Lihakset on kipeä ja illalla kaatuu sänkyyn mutta on se silti niin mukavaa.

      Poista
  8. Kukkapenkin laajentaminen ei ole koskaan huono idea! Sinulla kun tuota lääniäkin on tehdä vaikka miten paljon. Äidilläni on punakärsämöä ja kyllä se taitaa levitä aika ahkerasti. Kannattaa merkitä sen istutuspaikka kunnolla, ettet vahingossa kitke sitä ensi keväänä rikkaruohona pois :D Hyvä se on leikkokukkana ja nätti kukkapenkissä. Krookus on todella kaunis. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laajentamisvaraa on :D Pitääkin miettiä punakärsämö vähän uusiksi, sellainen paikka ettei leviäminen haittaa.

      Poista
  9. Onneksi muillakin käy niin, että tehdessä tulee tehtyä päätöksiä, joita ei vielä ollut, kun hommat aloitti. Se toisaalta on puutarhassa mukavaa, kun asiat hahmottuvat sekä välillä mielessä ja välillä konkreettisesti tehden. Sinulla on taas tulossa ihanan paljon uutta istutusaluetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aina poukkoilen hommasta toiseen, osa siksi etten unohda uutta ideaani tai sitä mitä suunnittelen tekeväni.

      Poista
  10. Minulla ensimmäiset punakärsämöt jotka lisäsin siemenestä kukkivat kauniisti jonkun aikaa mutta sitten taantuivat. Vieläkin tosin silloin tällöin punakukkainen kärsämö pompsahta johonkin alueen läheisyyteen. Lieneekö ollut liian kuiva paikka?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärsämöt kyllä taitavat olla kuivankin paikan kasveja, ainakin villi versio kun ajattelen mistä sitä löytyy ja joutuu kitkemään. Tosin missä sitä ei olisi.

      Poista
  11. Mullan levityksessä täällä on myös oltu. Punakärsämöä minullakin oli mutta oli vain yhden vuoden ja hävisi. Raparperipenkki sai meillä nyt lannoituksen vaikka oli vain viikko kalkituksesta. Unohdin. Mutta pienempiä on kuin sinulla alut. Kärhösi on todella elämän nälkäinen niin hyvin elinvoimainen. Rohtovirmajuuri on minulle outo kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä kaikki kalkitukset ja lannoitukset tekemättä, en tykkää siitä yhtään ja olen vain siirtänyt hommaa. Rohtovirmajuuri on luonnonkasvi mutta viihtyy puutarhassakin, tekee ihanan vaaleanpunaisen kukinnon.

      Poista
  12. Tuttua menoa. Lähdet jotain pihalle tekemään ja pian löydät itsesi yhden jos toisenkin muun tehtävän parista.
    Minulla on samanlaisia krookuksia ja lappukin vielä vieressä eli tunnistit oikein, King of the Striped on kyseessä.
    Enpä olekaan testannut nurmituppaiden säilömistä säkkeihin. Kompostin ne täyttävät tosi nopeasti. "Kypsyvät" kyllä sielläkin, mutta massasta tulee painavaa käännettävää ja hitaasti valmistuvaa. Säkitin juuri ison satsin nurmituppaita kaatopaikan multatehtaalle vietäväksi. Isoa säkkimäärää on hankala pitkään tontilla säilöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olisin vienyt kaatopaikalle jos ei olisi ollut tätä uutta aluetta. Mutta sekin tyssää siihen ettei ole autoa jossa olisi vetokoukku, peräkärry kyllä löytyy. Joten on vaan etsittävä paikka omasta pihasta. Hitaasti nuo maatuu.

      Poista

Kiitos kommenteista :)