torstai 16. huhtikuuta 2020

Pientä puuhaa tiedossa

Tilasin ensimmäistä kertaa elämässäni suursäkit multaa ja kivituhkaa. Halusin päästä helpolla ja säästää aikaa. Nyt on pihassa 2000l multaa ja yksi säkki kivituhkaa. Molemmille on huutava tarve,  mullan oman maan tuotanto ei riitä kuin kasvimaan parantamiseen. Kivituhka taas tuntuu hupenevan luumulehdon käytäviltä johonkin mystiseen mustaan aukkoon.
 Hyvän oloista multaa. Valitsin toimittajan sen mukaan kenen mullassa on vähiten turvetta, enkä myöskään huolinut peltomultaa. Vähän jännittää kuinka paljon mukana tulee rikkaruohon siemeniä.
 Työpäivän jälkeen sain arboretumista muutaman istutusalueen katettua uudella mullalla. Tarkoitus on kattaa kaikki puutarhan istutualueet ja jos multaa jää, menee loput uusien alueiden perustamiseen. Vasemman puoleisessa alueessa näkyy komeat, vihreät narsissin alut. Niissä on jo nuputkin tulossa.
 Luumulehdon kivituhkakäytävät on huonossa hapessa. Tänä vuonna kuorin sammaleen kunnolla pois ja tilalle lisään säkillisen uutta kivituhkaa. Sateisen syksyn ja talven huomaa ja sammaleen kanssa taistelu on vaikeampaa kuin koskaan ennen.
 Saaripalstan Saila oli kuvannut oman puutarhansa ruusuherukan versojen upean punan. Minäkin kävin kuvaamassa ja totesin, että punertaa se täälläkin. Pensas on ollut visusti verkotettuna ja on säästynyt jäniksen hampailta, tämä kun on niiden suurta herkkua näillä seuduilla.
Sinivuokko on ujostellut säiden takia pitkän enkä ole saanut kuvattua sitä avonaisilla kukilla. Nuorimmalla pojalla on sama ongelma, pitäisi saada digikasvioon kunnon kuva sinivuokosta.

Viikonlopun ohjelma on tiedossa, vähän mullan kärräämistä sinne ja tänne.

22 kommenttia:

  1. Kadehdittava määrä multaa ja kivituhkaa! Miten hienolta sen levityksen jälkeen näyttääkään.
    Kaunis puska sinun ruusuherukkasi! On omituista, että täällä sitä taas ei syödä. Peurat napsivat mustaherukoiden latvoja, mutta kärkiä vain, joten sen vuoksi en viitsi niillekään uhrata verkkoja. Erikoisia alueullisia makumieltymyksiä nämä jutut.
    Suloinen sinivuokkomätäs.
    Muistahan selän ja takareisien venyttely! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus voi lahjoa itsensä kunnolla, vaikka sitten mullalla ja kivituhkalla. Ehkä kasvintuhoajilla on paikallisia herkkuja, vähän kuin maakuntaruokia :D
      Tällä kertaa muistin aloittaa kottikärrytyöt kohtuudella ja oikeat asennot.

      Poista
  2. Olen joskus miettinyt suursäkin hankkimista, multaa tarvitaan aina. Vaikka täällä on kaikkialla paksu multakerros luonnostaan, niin jonnekin multa vain katoaa kukkapenkeistä ja viljelylaatikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on osa penkeistä suorastaan kuopalla vieressä olevaan nurmikkoon verrattuna, nyt saan vähän korjattua tilannetta uudella mullalla.

      Poista
  3. Onnittelut mullasta ja kivituhkasta. Toivottavasti multa täyttää odotuksesi, ainakin näyttää hyvältä. Perenna-alueet näyttävät niin hyvältä multalisäyksen jälkeen ja varmasti kasvit kiittävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin näyttää hyvältä mullalta, juuri sellaiselta joka tekee hyvää savimaalle.

      Poista
  4. Unohdin, taas kerran, suojata ruusuherukan. Se on nyt täysin koskematon. Lumisina talvina se taas on syöty. Ekan kerran näen sen kukkivana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nyt on riittänyt muutakin syötävää ja ruusuherukka on saanut olla rauhassa. Oikein hyvä niin.

      Poista
  5. Nuo suursäkit ovat loistokeksintö. Ja tuo mullittaminen tekee kyllä heti tosi siistiä jälkeä istutusalueille.
    Täälläkin ruusuherukka punertaa nätisti. Mulla se on sellaisessa paikassa, ettei jänikset ole vielä hokanneet sitä. Mutta monena talvena sen latvukset ovat paleltuneet. Olen joutunut sitten vähän leikkelemään sitä. Tänä talvena sitä ongelmaa ei ole ollut. Nyt oksat näyttävät ihan eläviltä kokonaisuudessaan.

    Kivoja puuhia tulevaan viikonloppuun ja paljon aurinkoa myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niin helppoa että saatan tilata tästä eteenpäin joka vuosi, eikä tullut kovin kalliiksi kun ajattelee että maksaa se multapussien raahaaminenkin. Tänä vuonna ei taida olla ollenkaan paleltumia kasvien kärjissä, ruusuissakaan en ole vielä nähnyt.
      Kiitos samoin, aurinkoa ja kivoja puuhia viikonloppuun.

      Poista
  6. Sinulla on kivaa puuhasteltavaa siellä useammaksi päiväksi. Tuossa hommassa työn jälki tulee ihan saman tien näkyville ja se jos mikä on palkitsevaa. Söpöt sinivuokot. Eiköhän tässä vielä tule aurinkoisia päiviä, jotta ne pääsevät näyttämään kasvonsa kunnolla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on krookuksetkin olleet visusti supussa kun on kylmää, tuulee ja pilvinen sää, tuntuu kuin koko puutarha olisi vaipunut horrokseen. Sinivuokot on mun lemppareita.

      Poista
  7. Oi, sinulla on nyt kivat ajat. Kottikärryt saavat kyytiä! Toivottavasti sait hyvää multaa. Minulla myytiin viitisen vuotta sitten mukamas Kekkilän irtomultaa. Oli hiekkaa rikkaruohoilla. Sen jälkeen olen ostanut multaa vain pusseissa, mikä ei ole kovin taloudellista eikä järkevää. Kivituhka valuu varmaan Kiinaan, meillä ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt saa kottikärryt kyytiä, onneksi niihin on vaihdettu aika äskettäin uusi rengas. Rikkaruohoja minäkin pelkään, hiekka oli toivottavaa ja humus niin käy savimaan parantamiseen.

      Poista
  8. Viikonloppusuunnitelmasi kuulostaa kivalta:)

    VastaaPoista
  9. Sammal kivituhkapinnalta lähtee tosi helposti etikka-fairy-vesi liuoksella. Myös keuhkosammal kuolee tuohon käsittelyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivipurossa ongelmana on keuhkosammal, se ei tunnu häviävän millään. Nyt kokeilen etikka aja fairya yhdessä, ostin juuri miehelle 5 litran pöntön fairya autonpesua varten, se kun on joskus kaikkein paras lian irrottaja autonkin kanssa. Osaatko sanoa suhteita miten laittaa etikkaa, fairya ja vettä?

      Poista
  10. Komea multasatsi, kyllä kelpaa! Meillä on pihassa vain kivituhkakasa niin olen sitä viime päivinä ammentanut eri puolille, varmaan lähinnä sinne Kiinaan.

    VastaaPoista
  11. Tuo on ihan parasta hommaa mitä tiedän! Multaa kunnon kasa! Täällä vielä suunnitellaan tulevia juttuja, mutta ainakin yksi uusi istutusalue on hahmottumassa :) Mukavaa viikonloppua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kärräilty kaikenlaista, pientä kireyttä on huomattavissa takareisissä :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)