tiistai 28. huhtikuuta 2020

Suunnitelmia

Uusi istutusalue vaatii uusia kasveja. Osan tilasin netistä mutta osa pitää vielä hankkia kunhan suunnitelmat hiukan selkiintyvät. Joitain löytyi jakotaimina omista istutuksista.
 Jättikiven viereen siirtyi keltaista kevätesikkoa ja valkoista palloesikkoa. Päätin ripotella keväällä kukkivat kasvit alueelle sinne ja tänne niin, että niistä tulee niittymäinen vaikutelma.
 Jostain pitäisi löytää pinkkiä tai punaista esikkoa, tämä liila ei käy vaikka sitä riittäisi jaettavaksi. Syksyllä istutan sipulikukkia, niistä en ole vielä lyönyt lukkoon mitään mutta tällä hetkellä mieli tekee lehtolaukkaa, hyasintteja ja pieniä tulppaaneja.
 Lökar och Knölar- puodista Ruotsista tilasin vaaleanpunaisen lemmikin siemeniä mutta niitä en harmikseni saanut. Ensi vuonna uusi yritys ja tilaus jo tammikuussa. Sen sijaan muut tilaukset tulivat. Niissä on Sedum spectabile 'Stardust', Hemerocallis 'Lacy Dolly' ja Iris sibirica 'Drink Your Tea'. Tämä teenjuojan siperiankurjenmiekka oli pakko saada, ihan vain nimen takia. Lisäksi tilasin lasikuistin kesäkukaksi Oxalis deppei 'Iron Cross':n jossa on hieno vaaleanpunainen sävy. Viherpeukaloitten tilaus on vielä tulematta.

Mutta sitten itse asiaan. Nyt tarvitsen teidän neuvoa. Istutanko nuo yllämainitut ja muut perennat samoin kuin keväällä kukkivat kasvit, sinne ja tänne vai selkeästi omiksi ryhmikseen? Kumpi näyttää paremmalta? Entä liljat, niitä on yhteensä 15kpl, kahta eri lajia.
 Uutta aluetta tuli myös arboretumiin. Sen tekemisen aloitin jo viime kesänä, nyt ei tarvinnut kuin viimeistellä ja miettiä kasvit. Harkitsen tuohon kolmea pallotuijaa mutta onko paikka niille liian aurinkoinen? Pari pionia on tulossa ja muut kasvit on vielä avoinna.
 Yksi mysteerikasvi kaipaa nimeä tai edes lajia. Lehti muistuttaa kovasti kiurunkannuksen kukkaa mutta tämä ei kuki vielä. En sitten yhtään muista mikä voisi olla eikä muistiinpanoista löydy mitään vihiä. Tunnistatko kasvin sen kauniista lehdistä?
Luumulehdon suhteen ei pitäisi olla enää työtä tänä kesänä. Tietysti normaalit ylläpidot, kitkemiset ja pienet nyppimiset mutta kivien vaihdon ja kivituhkan levityksen jälkeen on taas hetken valmista.

8 kommenttia:

  1. Onko sinulla tuollainen arboretumkin (nimi minulle ihan vieras)? Luulin ensin, että se oli ihalemani Luumulehto. Minä olen hankkinut pallotuijia nimenomaan varjoisaan paikkaan ja siellä viihtyvätkin. Kun hain siihen osaan kasveja, valitsin pallotuijat juuri niiden varjossa viihtyvyyden kannalta. Epäilit, että aikomasi paikka on liian aurinkoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun huomasit, nyt korjattu luumulehdoksi. Illalla väsyneenä kun kirjoittaa niin menee jo paikat sekaisin :) Paikkaan paistaa koko päivän aurinko. Se on meillä koko pihassa ongelma kun ei ole varjoa ja haluaisin alkaa hankkimaan tuijia ja muita havukasveja.

      Poista
  2. Eri istutustavoissa on puolensa ja puolensa. Sinne tänne ripotellessa menee aikaa, kunnes kasveista muodostuu runsas ja näyttävä näkymä. Onko eri kasviryhmät pitkän aikaa alastoman näköisiä, jos taas istuttaa saman lajin samaan aikaan kukkivat kasvit omiksi ryhmikseen. Ehkä päätyisin lajiryhmiin kasvukooen mukaan.
    Minulla on pallotuijat aurinkoisissa paikoissa, eivätkä ole kärsineet. Keväällä on oltava varjostuksen kanssa huolellinen, mutta se ei ole ongelma pallotuijan matalan koon vuoksi.
    Mukavaa vapun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla parempi ratkaisu että kevään matalat ja pienet kukkijat saa olla niittymäisesti ja muut omissa ryhmissään. Onneksi tässä on vielä aikaa miettiä, istuttamisen alan vasta toukokuun puolella kunhan säät vähän lämpenee. Pallotuijat hankittu tänään ja laitettu maahan. Varjostin ne vaikka se ei ehkä ole välttämätöntä mutta ajattelin sen auttavan juurtumisessa.

      Poista
  3. Minäkin ehkä kallistuisin samoille linjoille Betweenin kanssa, toki niittymäinen vaikutelma kuulostaa ihastuttavalta. Taimia tarvitaan tietysti paljon, jos niittymäistä ajattelua tekee muutaman taimen ryhmissä?
    Minulla on myös pallotuijia (Danica) aurinkoisessa paikassa, samoin tyttärellä. Tyttärelle danicat ko. paikkaan suunnitteli ammattilainen. Auringossa varmaan on kasvualustalla suurempi merkitys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on varmaan selkein vaihtoehto, mietin tuleeko sekava vaikutelma jos isot kasvit on istutettu ripotellen sinne ja tänne, kevään kasvien kanssa se on kaunista. Pallotuija ei saa olla auringossa liian kuivassa, näin luin. Tämä kesä on todennäköisesti kasteltava erittäin ahkerasti.

      Poista
  4. Olen samaa mieltä kuin Between ja Päivi. Muistelen, että sinulla on muissa kukkapenkeissä kasvit ennemminkin isompina kokonaisuuksina kuin ripoteltuina sinne tänne. Jos seassa on yksi koko kasvukauden "niittymäinen" penkki, niin se voi näyttää vähän kummalliselta. Tietysti jos on hankkinut vain yksittäiskappaleita kustakin kasvista (kuten minä teen), niin pari vuotta siinä menee niitä kasvatellessa, että saa samaa lajia isommat ryhmät. Kevätkukkijoissa niittymäisyys on tietyllä lailla hurmaavaa, kun muuta kasvillisuutta ei vielä oikein ole. Sitä paitsi ensimmäiset kevätkukkijat ovat niin lyhyen aikaa näkyvillä ja joko kuihtuvat pian kukinnan jälkeen tai peittyvät toisten lajien alle, että huolettoman väri-iloittelun kestää hyvinkin. Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
  5. Minusta ei ole pulmaasi apua, itse kun aina ostan vain yhden ainoan taimen. :D Useammalle kun ei ole tilaa. Molemmin tavoin on varmasti kaunista.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)