lauantai 4. huhtikuuta 2020

Puuhapäivä

Edelleen jatkuvasta kylmästä tuulesta huolimatta päätin lähteä puutarhatöihin. On töitä joita ei voi tehdä kuin paksulla vaatekerroksella, kuten 'Pohjantähti' köynnösruusun leikkaamisen. Niinpä tänään oli oiva päivä hyökätä ruusun kimppuun ja suitsia siitä edes siedettävän näköistä kaarta.
 Ylhäällä oksat sojottavat sinne ja tänne. Metallikaari on murtunut jo ajat sitten ja puutuki on vinossa. Vielä on pohdinnassa miten tuohon saadaan tehtyä riittävän vanha tuki ettei tuuli vie sitä vinoon, tai ruusun kasvunvoima.
 Tuosta viidakosta piti saada kuivat oksat pois ilman suurempia piikkejä käsissä. Aika homma ja osin jäi kesken kun tikkaat upposivat märkään maahan ja estivät pisimpien köynnösten kiinnittämisen kaaren yläosaan. Kaikki kuivat oksat on leikattu pois ja alakiinnityksiä korjattu.
 Ennen ruusu-urakkaan ryhtymistä käsittelin navetan eteläseinustan ikkunapokat homesuojalla. Tämä talvi osoitti ettei meillä voi maalata mitään ilman käsittelyä homesuojalla, muutoin on maali mustia pilkkuja täynnä. Pääsiäisenä, jos säät sallivat, pohjamaalaan pokat ja samalla alkaa karmien kunnostus. Kevään aikana on tarkoitus saada tämä projekti loppuun. Karmeille tehdään puuosien kunnostus ja maalaus, pokille maalaus, kittaus ja lasitus ja vielä kerran maalaus. Ostoslistalla on 32 kulmarautaa mutta niitä saa onneksi ihan tavallisesta kaikkea mahdollista myyvästä liikkeestä. Sormihakoja pitäisi olla riittävästi omasta takaa ja niiden vastakappaleita.
 Pokien ja ruusujen jälkeen ehdin vähän aikaa siivota istutusalueita ja kitkeä pieniä rikkoja pois. Samalla ihmettelin akileijojen lehtiruusukkeiden värimaailmaa. Tämä ihana tumman roosa tekee vaaleanpunaisen kukan.
 Valkoisella akileijalla on limen vihreä lehtiruusuke.
Viime vuonna kasvatin siemenestä akileijalajiketta 'Chocolate Soldier'. Ainakin yksi taimi näyttää selvinneen talven yli hengissä. Se on hauska sekoitus punaista ja vihreää. Kukasta pitäisi tulla suklaanruskea. Loput sienet laitoin jääkaappiin kylmäkäsittelyyn, toivottavasti saan niistä lisää taimia. Vielä pitäisi istuttaa purkkeihin yhdeksän liljan juurakkoa jotka ostin Lidlistä ruoka-ostosten yhteydessä. Harmittelin jo etten ole päässyt ostoksille puutarhaliikkeisiin kun olen vältellyt muita kuin ruokakauppoja. Voi olla, että oxalikset jää tänä vuonna laittamatta ellei sitten ole liian myöhäistä tilata niitä netistä.

15 kommenttia:

 1. Jaahas, tuollaista edessä... Minulla on ihan nuori Pohjantähti. Onpa somia nuo akileijan alut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähdellä on valtava voima, yksi verso voi kasvaa nelisen metriä vuodessa. Versot ovat täynnä piikkejä ja paksuja, ei pidätellyt heppoinen rautakaari yhtään vaan köynnös väänsi sen rikki. Mutta niin ihana ruusu kukkiessaan kun on täynnä valkoisia kukkia.

   Poista
 2. On siälä kevääsen näkööstä. Meillon lumi maas. Just tuan karsian piikkisyyren takia, enoo laittanu tänne pohojantähtiä. On sitä nii järkky siivota, vaikka ohan se komia kukkies. Teillä klasiurakka senku jatkuu. Hauskasti erilaasia lehtiä akilleijoos. Kylyvin syksyllä suaraa maahan niiren valakoosten akilleijojen siämeniä, mikkä voitin sulta arvonnas. Toivottavasti toimii ja saan ihaalla valakoosia akilleijoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti valkoiset akileijat itävät, minun pitäisi vielä kylvää kirjavalehtistä akileijaa mutta kun ei meinaa mahtua, jätän sen myöhäisempään kevääseen, ehtii kyllä sittenkin hyvin. Lasiurakka on melkoinen vaan jospa sen saisi tänä kesänä valmiiksi. Vaikeinta on aina aloittaa hommat.

   Poista
 3. Akileijat ovat kyllä kauniita ja niitä on niin "miljoona" erilaista. Zemppiä ikkuna urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään akileijoista tosi paljon, aina tulee ikävä tunne kun joutuu rajoittamaan niiden leviämistä. Eikä koskaan voi tietää millaisen siementaimen saa kun risteytyvät keskenään.

   Poista
 4. Näin se on, hommat sään mukaan. Kesän hellepäivänäkään ei hurjasti kiinnosta ruusualueen kitkeminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan, ehdin käydä muutaman muunkin ruusun läpi, rosariossa onkin sitten suurempi urakka kun pitää siirtää kolme ruusua.

   Poista
 5. Nyt on juuri sopiva aika harvennella noita piikkisiä kasveja, kun on muutenkin puettava päälleen reilusti vaatetta! Ollaan mökillä ja täällä suorastaan hyytävän kylmä tuuli! Akileijan lehtiruusukkeet ovat kuin suloisia kukkia, niitäkin pitää ihailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päällä oli vanha virttynyt toppatakkia ja sen alla vielä villainen villatakki eikä olut yhtään liikaa. Tänäänkin tuulee mutta hyvin pukeutuneen tarkenee.

   Poista
 6. Pohjantähdessä on energiaa. Meillä kasvoi monta vuotta talon seinustalla, mutta tappotalvena otti ja kuoli. Paikka oli kaikin puolin väärä. Kuvistasi päätelle näyttää pärjäävän hyvin myös avomaalla. Siinäpä kasviehdokas paikkaan, johon olen suunnitellut köynnöskaarta.
  Olisiko noiden homepilkkujen syynä nykyisin vaakatasossa tulevat sateet? Ilmastomuutosta käsittelevissä keskusteluissa on tullut esille lisääntyneiden tuulien seinärakenteisiin heittämän sadeveden riskit. Runsas kuukausi sitten satoi monena päivänä rankasti kovan tuulen säestämänä. Naapurin kaksikerroksisen tiilitalon seinä oli päivätolkulla yhdeltä sivulta aivan litimärkä, mitä se ei ole koskaan aiemmin ollut. Kaadettu metsä suojasi naapureitakin aiemmin tuulelta, mutta ei enää.
  Söpöjä ja kivan värisiä akileijavauvoja. Jännä nähdä niiden kukkia sitten myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähti menestyy erinomaisesti avomaalla. Vaakatasoon tulevat sateet on yksi syy ja ehkä se suurin syy, siinä ei kunnon räystäätkään auta. Surullisena katselin meilläkin litimärkiä seiniä joille ei voi mitään. Pienet akileijan lehdet on kyllä suloiset, tänään löysin toisen suklaisen sotilaan, niin odotan niiden ensimmäistä kukintaa.

   Poista
 7. Ruusujen kanssa teutarointi on aina riskihommaa, minä onnistun yleensä aina saamaan piikkejä sormiin.
  Suloisia nuo akileijojen lehtiruusukkeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka oli paksuimmat hanskat niin silti on nyt kädessä pari piikkiä, osa ruusuista vielä kutittaa inhottavasti kun saa piikin käsiinsä.

   Poista
 8. Nyt on tosiaan hyvä sää tehdä piikikkäitä hommia. Viileä sää tehdä puutarhatöitä, sisältä katsoen luulee olevan lämpimämpää.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)