lauantai 2. maaliskuuta 2019

Omat tuliaiset

Reissusta tuli tuotua siemeniä myös omiin tarpeisiin. Tomaatteja oli tarkoitus löytää jotain erilaisia kuin mitä kotimaan kaupoista saa, siinä samassa tuli ostettua muutakin. Etukäteen olin googlettanut puutarhaliikkeitä Düsseldorfin tienoilta, lopulta kävi niin että Hollannin puolella ajoimme sattumalta sellaisen ohi ja pysähdyimme käymään, Saksan puolella en ehtinyt kuin siihen pieneen siemeniä myyvään liikkeeseen joka löytyi Düssendorfin rantakadulta.
 Aika kasa, mutta niin paljon sellaista mitä en voinut vastustaa.
 Ensin esittelyyn haastavimmat hankinnat. Jonkin sortin kylmänkukka ja lilja jonka google taisi sanoa tulililjaksi. Vielä en ole perehtynyt mitä siemenille on tehtävä, näitä en uskalla laittaa suoraan maahan joten jonkinlaista kasvatusta ruukussa on kokeiltava.
 Salkoruusut ovat heikkouteni vaikka en ole vielä onnistunut siementen kanssa. Mutta kun löytyi nuo kaikki ylärivin kerrotut kauneudet niin en voinut olla ostamatta kokeiluun. Alhaalta löytyy hauska akileija 'Chocolate Soldier', tähkäkissanminttu 'Blue Moon', sormustinkukka 'Candy Mountain ja arvontavoittonakin oleva tuoksuherne 'Night & Day'.
Vihannespuolelta ostin kesäkurpitsan 'Black Beauty', tuttu aiemmilta vuosilta, kiinansipulin jonka kanssa en ole ennen onnistunut, keltaista porkkanaa paljon koska oli paljon edullisempaa kuin Suomessa ja lisäksi vielä lilapalkoisia herneitä Jovelan Johannan innoittamana.
Tomaatteja löytyi muutama pussi. Keltaista pitkästä aikaa koska löytyi keltainen kirsikkapensastomaatti 'Balconi Yellow'. Muita kirsikkatomaatteja 'Gartenperle', 'Micro Cherry' ja 'Primabella' joka näkyy olevan Saksassa vuoden vihannes.
Krasseja omaankin puutarhaan. Olen katsellut näitä ei niin perinteisiä värejä ja nyt aion kokeilla niitä kasvimaan kupeessa astioihin istutettuna.
Ja minä joka en pahemmin esikasvattele ostin lisää esikasvatettavia. Samettikukka 'Strawberry Blonde' oli jo ostoslistalla joten toki otin sen kun tuli vastaan, auringonkukasta kokeillaan välillä punaisempaa versiota. Ruiskukasta löytyi kivaa punavalkoista, sen aion kylvää suoraan maahan. Huhti- tai toukokuussa esikasvatukseen päätyy tuoksuherneitä, niihin ihastuin viime kesänä.

Enköhän pärjää tämän määrän kanssa, lisäksi on vielä omien varastojen siemenet ja viime vuonna kiertokirjeessä tulleet siemenet. Kaikki kylmäkäsittelytkin on vielä tekemättä, ehkä ne ehtii vielä jos on nopea. Ainakin lunta on niin paljon että aion kokeilla tehdä kylmäkäsittelyt hankikylvöinä.

15 kommenttia:

 1. Mahtavia tuliaisia! <3
  Siemenpussit ovat järkevän ihmisen tuliaisia, niin helppoja kuljettaakin, kun ovat littania ja kevyitä. Ajattele, jos olisi hurahtanut vaikka patsaisiin. Niitä ei niin vaan saisi kotiin raahattua. Näin blondi keksii heti hyvät perustelut sun ostoksille. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin siemeniä kuin patsaita, metallikoristeita kyllä katsoin Hollannin puolelta mutta onneksi ei ollut mitään mihin ihastuin, olisi ollut lentämisen kanssa ihmettelyä jos olisi koristeita ostanut.
   Siemenet on niin hyviä ostoksia ettei tarvitse edes perustella :)

   Poista
 2. Oi, millaisia herkkuja! Eihän tuollaisia voi eikä kannatakaan vastustaa. Kiva rapistella noita pusseja, kun kuvatkin ovat vähän erilaisia, mihin olemme tottuneet. Ja hinnat vaikuttavat edullisemmilta, kuin meidän kaupoissa. Tuskin siementen itävyys yhdessä kesässä täysin menee, joten onpa tuossa kylvettävää seuraavallekin kasvukaudelle, mikäli et tänä vuonna ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva rapistella ja yrittää lukea saksankielisiä tekstejä, vähän osaan saksaa mutta puutarhasanastoa en paljoakaan. Onneksi nimen googlettamalla löytyy suomenkielisiä ohjeita. Hinnat oli edulliset, osin samat kuin meillä mutta valitsin edullisimpia siemeniä. Keltaiset porkkanat maksaa meillä 4e per pussi, nuo olivat vain 2,80e. Pienikin säästö tuntuu. Aika monessa pussissa oli itävyys vähintään 2020 vuodelle joten heti ei tarvitse kaikkia kylvää.

   Poista
 3. Ihana siemenkokoelma! Mies tahtois lähteä Tukholmanristelylle lomalla. Kysyin, pääseekö matkalla puutarhaostoksille ;) Me kun ei yleensä käydä maissa kun ihan sataman tienoilla vähän jaloittelemassa, kun yleensä on kurja sää. Kerran matkattiin metrolla askartelukauppaan. Saa nyt miettiä toisenkin kerran, tahtooko risteilylle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahtoo, Tukholmassa on kuulemma upeita puutarhaliikkeitä ja niihin taitaa ehtiä päiväseltään.

   Poista
 4. Mahtava saalis :) Ja tosi halapoja. Ei alle kaharen euron täälä mitää normaalisti saa. Kyllä nua muutamaksi vuareksi riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittää. Yritin valita edullisia siemeniä, oli sellaisiakin missä hintaa liki 5 euroa. Sai enemmän kun katsoi mitä osti :)

   Poista
 5. Hyvät ostokset ja niin käteviä matkamuistoja, kuten Riinakin tuossa aiemmin hyvin perusteli. Siinä on kylvettävää useammallekin vuodelle :) Nuo salkoruusut ovat kyllä todella kauniita. Ja krassikin, jos on oikeastikin tuollainen vaaleanpunaiseen vivahtava. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä tuliaisia ja jos kasvatukset menee niin kuin pitää niin saa monivuotisen muiston. Toivottavasti krassit on sitä mitä kuvissa.

   Poista
 6. Siemenpussit ovat kyllä niin hyviä tuliaisia, kun ne voi tunkea vaikka käsilaukkuun :) Mukavia kylvöhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä tuliaisia, unohdin kuvata mutta ostin myös pussin liljan sipuleita, nyt mietin antaako olla pussissa vai laittaako jo multaan esikasvatukseen.

   Poista
 7. Ihania tuliaisia, eihän noita voi vastustaa! Ja aika edullisia, pieneen tilaan mahtuvia, niin pakkohan tuollaiset on ostaa:) Odotettavissa kukkaloistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaloistoa odotellessa, viikon päästä pääsee tomaatit multiin, muita jo ehkä ennen sitä.

   Poista
 8. Jestas mitkä tuliaiset ei tällaisia voi vastustaa. Näin se vaan menee ensin ei pidä ostaa mitään ja sitten ...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)