sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Puutarhan kummitusviikot

Taas on aika tehdä puutarhasta kummituspuutarha. Osa taimista vaatii suojaa kevätaurinkoa vastaan, osa pitää suojata hampailta, osa molemmilta. Koska verkkoni ovat osin liian suurta silmäkokoa, paikkaan puutetta vanhoilla kankailla ja lakanoilla.
 Arboretumin kummitusviikot ovat alkaneet, seuraavat pari kuukautta mennään näin.
 Lunta on suoraan sanoen järkyttävän paljon. Ja sääennustetta kun katsoo, niin pariin viikkoon ei ole toivoakaan mistään kunnon lumen sulattelusta.
 Pientä pilkahtelua keväästä kuitenkin löytyy. Talon etelän puoleisen kivijalan vieressä näkyy piippoja. Nämä taitaa kuulua tulppaaneille.
 Vieressä kasvaa kissanminttua näin terhakkaasti maaliskuussa. Naapurissa mökkeilevä Veikka-kissa rakastaa tätä kasvustoa ja epäilenkin kissanmintun syyksi miksi Veikka ei voi vastustaa vierailuja pihassamme meidän kissojen olemattomasta vieraanvaraisuudesta huolimatta.
Iines haistelee kissanminttua ja on sitä mieltä, että kuivat oksat voisi leikata pois. Enpä leikkaa vielä sillä tiedän, että jos teen niin, on mintut makailtu kasvukelvottomaksi saman tien. Odotan ja annan kissanmintulle pienen kasvurauhan.

Laskiaissunnuntai oli mukava aurinkoinen vaikka mäkeä emme lähteneet laskemaan. Kävin ostamassa kylvömultaa ja kaivelin kylvöastioita esiin. Tästä se kevät lähtee.

14 kommenttia:

 1. En tiennutkään, että kissanminttu menestyy suomessa ulkona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissanminttuna olen tuon ostanut ja kissat tykkäävät siitä ihan himona joten uskoisin sen olevan kissanminttu. Samaa minttua on toisessakin kohtaa jos ei vain kuollut sillä sen päällä kieriskeltiin viime kesänä erityisen ahkerasti.

   Poista
 2. Ihan samanlaista haamujengiä on meidänkin arboretumissa. Vanhat lakanat ajavat vielä pitkään ahavasuojan tehtävää varsinaisen toimikauden päätyttyä. Semmoinen sopeutumiseläke...

  Meidän piippaoletetut ovat vielä puolimetrisen hangen alla. Vielä kestää iloiseen jälleennäkemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on meilläkin muut piipat paksun hangen alla, ei sentään puolta metriä mutta 20-30cm on lunta keskimäärin, joissain kohdin enemmänkin riippuen mihin tuuli on lunta tuivertanut. Lakanat on hyvä suoja, tuosta päätyvät vielä maahan rikkoja estämän kun eivät enää kestä taimien suojina. Kierrätystä parhaimmillaan.

   Poista
 3. Vanhoista lakanoista on vaikka mihin. Itse en ehkä olisi pystynyt vastustamaan kiusausta piirtää kummituksille tusseilla naamoja... :D

  Turha on täältäkään piippoja tai edes niitä pälvipaikkoja vielä etsiä. Vähän kyllä himottaisi kaivaa syyskylvöruukkujen päältä lumia ja ottaa sieltä kärhökylvökset ja pari muuta purkkia eteiseen sulamaan. Ehkä kuitenkin maltan antaa niiden vielä nukkua hangen alla pari viikkoa. Näitä etelän piippokuvia ja kevään etenemistä on kyllä kiva seurata, vaikka omalla pihalla samaa ei pääse näkemään viikkokausiin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään ole näkyvissä kuin tuo talon nurkka, muualta on turha etsiä piippoja. Vaan onhan tuo yksikin kohta jo selkeä kevään merkki. Kiitos samoin, mukavaa uutta viikkoa.

   Poista
 4. Ihania piippoja siellä jo pilkistää! Hyvä kierrätysidea hyödyntää vanhat lakanat puiden ja pensaiden suojauksessa. Vielä jos käyttäisi kuviollisia tai värikkäitä lakanoita, niin saisi hienoja taiteellisia näkymiä aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etummaisena oleva vanha lakana on ollut värikäs mutta on haalistunut auringossa lähes valkeaksi. Pari lakanaa pitää vielä laittaa, taidankin katsoa varastoista ne värikkäimmät.

   Poista
 5. Ei ole meilläkään toivoakaan lumien sulamisesta, vaikka hyvin edellisinä viikkoina sulaminen alkuun pääsikin. En ole meidän havuja (8-vuotiaita)mitenkään suojannut enää. Alkuun kyllä. Kyllähän se vähän hirvittää, kun aurinko tuolla porottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut taitavatkin selvitä hyvin ilman suojausta ensimmäisten vuosien jälkeen. Alppiruusuni muuten unohdin suojata, se täytyy tehdä vaikka onkin pääosin lumen alla.

   Poista
 6. Eipä täälläkään ole lumikasat huvenneet, mutta onneksi jossakin pilkistää jo vähän vihreää. Pitääpä mennä kahlaamaan tuonne pihalle ja laittaa kummituksia meillekin. Samoin työpaikalla, siellä on muutamat tuijat ja alppiruusut suojaa vailla.
  Liukasta laskiaista, vaan ei kaatumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli meillä hyvä hankikanto, ei tarvinnut kahlata yhtään, liukkaita vain piti varoa ettei kaatua.

   Poista
 7. Kylläpä sulla aikaisin näkyy tulevan kevät. Vaikka lunta on paljon.
  Minä odottelen varmasti toukokuuhun asti, ennenkuin jotakin tulee näkyviin.
  Lunta on tullut lisää tänään, onneksi.

  VastaaPoista
 8. Täällä on lunta myös niinpaljon että piippoja ei ole näkynyt. Hyvin olet kuitenkin suojannut kasvuston.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)