sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Sunnuntainen tupa

Kaunis ilma ulkona mutta joskus se on pakko uhrata siivoamisen tieltä. Arki-iltoina ei aina ole halua tai aikaa tarttua moppiin ja imuriin joten puuha jää viikonloppuna tehtäväksi. Jos olisi oikein fiksu, niin tekisi kevätsiivouksen jo nyt kun puutarhatöihin ei vielä pääse. Mutta en taida olla niin fiksu, kevätsiivouksen takaraja on vasta heinäkuussa keskimmäisen pojan rippijuhliin.
 Joten vuorossa oli ihan normaali viikkosiivous. Eniten meni aikaa kaiken tavaran kuskaamiseen oikeille paikoilleen. Tuvan ainoat pääsiäiskoristeet on ruoho pöydällä ja pöydän yllä olevasta valaisimesta roikkuvat ompelemani tipunauhat.
 Isännänhuoneen ovelta kuvatessa tupa kylpee auringonvalossa. Se on tämä kevät aina pölyhiukkasten juhlaa vaikka mitä tekisi. Onneksi eivät näy kuvissa.
 Eteisen ovelta kuvattaessa joutuu kuvaamaan vastavaloon päin ja silloin tuvan tunnelma on paljon hämyisämpi. Tuvan kanssa on pärjätty taas yksi talvi ilman sähköpattereita vain leivinuunia ja puuhellaa lämmittäen. Puuhellalla valmistuu joka päivä ruoka, sähköhellaa on käytetty todella vähän. Leivinuunia on hyödynnetty lähinnä lämmittämiseen, ruuanlaitto siinä on viikonloppujen antia. Tällä hetkellä uunissa on hirvipaisti ja juustoiset kermaperunat sekä kasvisgratiini kypsymässä.
 Tupa remontoitiin kesällä 2010. Edelleen, kahdeksan vuotta myöhemmin olen tyytyväinen tehtyisiin ratkaisuihin. Tupa kalustettiin pääosin vanhoilla huonekaluilla ja varsinaisia keittiökaapistoja hankittiin vain nuo tammiset ovet runkoineen Ikeasta. Aluksi pelkäsin millaista on puhdistaa rihlatut ovet mutta pelko oli turha, aika vähän niitä on joutunut pesemään.
Keittiötä sanotaan kodin sydämeksi ja sitä on myös meidän tupa. Kirjaimellisesti sillä ruuanlaittokeskus on tasan talon keskellä. Neliöitä tuvassa on noin 35, ison osan siitä haukkaa leivinuuni ja puuhella mutta silti tilaa jää keskilattialle ruhtinaallisesti. Mikä on hyvä sillä tupa on myös läpikulkuhuone talon läpi. Eteisenkin kautta pääsee mutta tupa oikaisee. Mitään suurempaa stailausta en kuviin tehnyt, tältä meillä näyttää siivoamisen jälkeen.

Nyt taidan mennä kurkkimaan miltä päivän ruoka vaikuttaa, joko päästään syömään. Ei muuten mutta jälkiruuaksi leivottu vadelmapiirakka odottaa syöjäänsä.

19 kommenttia:

 1. Uskon, että tuossa tuvassa viihdytään ja tehdään kaikenlaisia kivoja ja arkisia puuhia, mistä sitten varmasti menevät paikatkin välillä sekaisin. Suurin - ja omasta mielestäni tylsin - homma siivouksen yhteydessä on tavaroiden paikoilleen laittaminen. Voi, kunpa ne tavarat pysyisivät paikoillaan käytössä! Silloin siivouksen aloittaminen olisi niin paljon helpompaa. Minulla taitaa kevätsiivouksen deadline tulla vastaan pojan yo-juhlien vuoksi vähän sinua aiemmin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei pääse suoraan siivoamaan, aina ensin tavarat paikoilleen ja kuitenkin kaikki perheessä väittää ettei jätä milloinkaan mitään lojumaan. Kummallinen tilanne :)
   Yo-juhlat on muuten ihan kohta, parin kuukauden päästä.

   Poista
 2. Mä siivuan tasan silloo ku huvittaa ja tuntuu sille olevan tarvetta. Mitää kiintiää siivouspäivää ei oo. Mullahan on kaikki päivät samallaasia, oli sitte arki tai viikonloppu.
  Teillä näyttää kivan kotooselta. Hyvin ootta onnistunu yhyristämähän uutta ja vanahaa.
  Hirvipaistista tuloo leivinuunis varmasti herkullisen muriaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole minullakaan kiinteitä päiviä mutta yleensä siivouspäivä asettuu viikonlopulle. Kun alkaa puutarhakausi niin sitten siivoukset asettuu sadepäiville. Hirvipaisti oli mureaa, herkullista.

   Poista
 3. Ihana tupa ❤ Niin kotoisan tunnelmallinen 😊

  VastaaPoista
 4. Teillä on ihana tupa, sen tunnelma on aito ja vanhaan taloon oikea. Silti kaikki nykytarpeetkin on otettu huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tarpeellinen löytyy. Kylmimpinä aamuina hitusen kaipasin sähköpattereita vaan tunne meni nopeasti ohi kun sai hellaan tulet.

   Poista
 5. Kaunista on! Ihania vanhoja huonekaluja ja tunnelmaa! Mukavaa alkavaa pääsiäisviikkoa! :)

  VastaaPoista
 6. Teillä on kaunis tupa. Suursiivoukset täytyy meilläkin aina miettiä järjen avulla. Kun järjestys/siisti jälki ei kauan kestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä kauaa, toinen on että pyykkikorin pohja ei ole ikinä näkyvissä. Onkohan sitten toista kun kaikki lapset ovat muuttaneet kotoa pois.

   Poista
 7. Aito tunnelma huokui kuvista! Hienosti olette kunnioittaneet vanhaa ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuvassa on säästetty kaikki vanha minkä pystyi, ja lisätty vanhaa uuden tilalle. Keittiössä olleet kaapit siirtyivät kodinhoitohuoneen kaapeiksi.

   Poista
 8. Kaunis tupa, jossa on kotoisa tunnelma! Meilläkin siivouksen jälkeen hetkessä on taas lasten tavaroita milloin missäkin. Yritän pitää suuret linjat siistinä päivittäin, mutta yksityiskohtaisempaa siivousta tehdään sitten, kun on aikaa ja jaksaa. Hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
 9. Ihana tupa,juuri se oikea ja sopiva.
  Hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
 10. Viihtyisä, tunnelmallinen ja kaunis tupa.

  VastaaPoista
 11. Ihana tunnelma...henkii vanhaa aikaa...aurinkoista pääsiäisviikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
 12. Ihanan tilava tupa ja hienot pallovalaisimet.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)