sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Hyvin edistyy

Eilen koulin ensimmäiset tomaatin taimet. Aika paljon niitä on, mutta siitä huolimatta kylvin lisää viittä lajiketta, yhteensä 24 pottiin. Kun koulimatta on noin 20 taimea niin ikkunalta pitäisi löytyä parin viikon päästä tilaa vielä n. 40 taimelle. Tiukkaa tekee.
 Muoviset karkkilaatikot ovat juuri sopivia neljälle taimelle ja taimien altakastelu on helppo hoitaa kaatamalla kasteluvesi karkkilaatikon pohjalle. Luulin omistavani laatikoita tarpeeksi mutta näin ei ollutkaan, osa on tainnut lähteä salaa autotalliin. Myöhemmin siirrän taimet maitotölkkeihin, siinä vaiheessa tilaa ei tarvitse nykyistä enempää sillä tölkki on aikalailla saman kokoinen kuin tuo musta taimipotti.
 Karsintaan tuli tehtyä. Periaatteessa nämäkin olisivat olleet elinkelpoisia taimia, niille vain ei ole tilaa.
Lisävalo on selkeästi auttanut kasvatuksessa. Taimet ovat vankkoja ja hyvän värisiä, liian korkeaksi hujahtamista ei ole tapahtunut.

Perennojen siemenkasvatuksesta sisätiloissa minulla ei ole paljoa kokemusta. Pitäisikö nekin koulia ja missä vaiheessa?

33 kommenttia:

 1. Siinä on tomaatti jos toinenkin! Napakan näköisiä taimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkiaan tomaatteja tulee n. 100kpl. Itse tarvitsen parisenkymmentä, muut menee jakoon. Lisävalo on auttanut hurjasti taimien napakuuden kanssa.

   Poista
 2. Hyvällä mallilla on sun tomaatinkasvatus. Kouliminen vie aina aikaa. Nyt vaan tarvittaisiin aurinkoa, että tomaatit kasvaisivat hyvin. Mulla ei ole kasvilamppua,vaan luonnonvalon pitää riittää meikäläisen tomaattiviljelmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouliminen oli hitampaa kuin muistin. Vaikka liukuhihnana tein hommia niin silti vierähti useampi tunti. Varsinaista kasvilamppua ei minullakaan ole mutta näköjään kylmä ja kirkas lisävalokin auttaa.

   Poista
 3. Ohoh! Sähän olet hurjasti laittanut tomaatteja! Minä ajattelin tänään laittaa lautalle itämään tomaatit. Siitä niitä on helppo poimia potteihin jatkamaan kasvua.

  Kouli perennat ihan samoin, kuin tomaatitkin. Ensimmäisten kasvulehtien ilmestyttyä sirkkalehtien päälle, on sopiva aika koulia. Jos ne pääsee isommiksi, niin tahtovat takertua toisiinsa ja hommasta tulee vaikeampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita, ihan liikaa mutta oli pakko saada kaikkia hankittuja lajikkeita kokeiluun. Kiitos perennavinkistä, sirkkalehtiä ei vielä näy, ovat selkeästi hitaampia kuin tomaatit joten annan vielä kasvaa.

   Poista
 4. Hienon näköisiä taimia. Itse istutin tomaatit heti alkuunsa siemen/purkki, niin vältyn ensimmäiseltä koulimiselta. Eivät vielä ole noin pitkällä, vasta alkavat itämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä teen koulimisen pariin kertaan, saa upotettua vartta multaan jos sattuu taimet venähtämään. Ja samalla karsittua huonot taimet pois. Mutta aikaa ja vaivaa säästäisi jos kylväisi heti noihin mustiin potteihin.

   Poista
 5. No sinullahan on siellä oikea tomaattikasvattamo. Minäkin kylvin jo ekat tomaatit, mutta vielä eivät ole taimettuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattitehdas käynnissä. Kyllä me niitä kesällä syödäänkin, kilotolkulla.

   Poista
 6. No on siellä sinullakin jo aika täyttä😊 Itse sain lisää tilaa virittelemällä tänään vanerisen leivonta-alustan kahden verkkokoritornin varaan. Nyt mahtuu taas hetken👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On taimia :D luultavasti on viriteltävä lisää tilaa toisen ikkunan alle vaikka se ei ole ilmansuunnaltaan etelään.

   Poista
 7. O-ou, mikä määrä! Mullei oo tomaatin tomaattia. Kesäkukkia ja perennoja kylyvin tänää lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkien kasvatusta olen pitänyt aina sellaisena johon minusta ei ole, ostan taimet valmiina. Pitäisi vaan kokeilla rohkeasti. Perennojen kanssa näyttää heikolta, eivät ole kasvaneet viikossa yhtään.

   Poista
 8. Paljon oot tomatintaimia laittanu. Mie en vielä oo yhtään kylyväny. Tällä viikolla meinasin laittoo, ovat noppeita kasvamaan. Kukantaimia oon koulinu ja lissee kylyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit on nopeita, ehdin jo miettiä olenko liian ajoissa jos on kylmä kevät. Sitten olen pulassa jos en saa osaa taimista ajoissa lasikuistille tai kasvihuoneeseen.

   Poista
 9. Alkaa olla ikkunalla taas tuttua ruuhkaa. Hyvä määrä taimia sinulla. Ei haittaa, vaikka pari taimea kupsahtaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä on olla kupsahtamisvaraa kun koskaan ei tiedä.

   Poista
 10. Hyvä idea tuo karkkilaatikko juttu :)Itsekkin pitäisi koulimis puuhiin pian ryhtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan tehdä ryöstöretken autotalliin jotta saan laatikkoni takaisin :D

   Poista
 11. Mulla on muutamia tomaatin taimia ja eka kertaa laitoin munakoisoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munakoisoa en ole koskaan kasvattanut, onkohan yhtä helppo kuin tomaatti?

   Poista
 12. Onpa sulla pitkällä tomaatintaimenet. Pian saat viedä ne ulkoilemaan, no ei vaiskaan kait sitä pitää odottaa vielä hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida olla ulkoilua edessä pitkään aikaan :) Hyvä jos juhannuksena ulos pääsevät tällä menolla.

   Poista
 13. Minun tomaattini ovat vielä pussissa. Saa nähdä, saanko kylvettyä mitään. Huonolta näyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatin siemenet säilyy hyvin itämiskykyisinä vaikka kylväisi vasta ensi vuonna. Ja puutarhoilla on myynnissä kelpo taimia valmiina joka vuosi.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Niin on ja kaikki voivat hyvin, vaikea tulee olemaan karsinta sitten kun on sen aika. Tai täytyy toivoa että läheiset on vailla taimia.

   Poista
 15. Luulisi, ettei tomaateista ainakaan ole teillä pulaa, mahtava määrä! Nuo karkkilaatikot ovat hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän sopisi olla suosiollinen tomaateille. Karkkilaatikot ovat täydellisen kokoisia.

   Poista
 16. Hieno määrä tomaatteja tulossa! olet myös pystynyt karsimaan taimia, se on taito, joka minunkin tulisi opetella. Juuri ja juuri pystyn huonokuntoisimmat heittämään pois.
  Perennoja olen koulinut samaan tapaan, ensimmäisten varsinaisten lehtien ilmestyttyä.

  VastaaPoista
 17. Usein minäkin olen ystävien luona törmännyt siihen, että ei hennota heittää yhtään tainta pois ja sitten ollaan pulassa niiden kasvatuksen ja jopa ulos istuttamisen kanssa. Huonot ja liiat pois, siinä se! Minä olen kasvattanut paljon perennoja. Ne voi kylvää vaikka laatikoihin tai sitten jos on kasvimaalla tilaa, niin sinne riveihin. Ei kannata odottaa nyt ensimmäisenä kesänä kukintaa, pääasia, että taimet tuuhistuvat hyvin ja pääsevät sitten syyskesällä oikeille paikoilleen. Vieläkin meillä on kasvussa sellaisia perennoja, jotka kylvin lähes 30 vuotta sitten talon rakennusvaiheessa, esimerkiksi tädykkeitä.

  VastaaPoista
 18. Vau, onpas sulla taimia jo runsaasti ja terhakkaan näköisiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)