tiistai 6. maaliskuuta 2018

Kun mikään ei riitä

Joo, joskus on otsikon mukainen olo puutarhan suhteen. Saa olla kiitollinen ettei omista kymmeniä hehtaareja maata, silloin lähtisi lapasesta isomman kintaan mukaan.

Kaivoin viikonloppuna esiin kaikki puutarhalehteni. Selaan ne joka kevät läpi. Muutaman lehden selattuani sain jonkun pimauksen aivoihini. Nyt, juuri nyt on suunniteltava tulevan kasvihuoneen edustan istutukset ja kun kevät koittaa niin tekeminen on aloitettava heti. Paitsi että stop.
 Tuleva uusi kasvihuone on todellakin asteella tuleva. Tähän jäätiin viime kesänä. Kun rakentaminen jatkuu, on koko tienoo rakennusaluetta jossa ajetaan traktorilla ja muilla kulkuneuvoilla, kuljetaan tiiliä ja tallataan nurmikot. Ei mitään mahdollisuutta aloittaa istutusalueita yhtä aikaa rakennustyömaan kanssa.
 Suunnitella voi silti, tässä kasvihuoneen paikka ennen rakentamisen aloittamista. Tarkoitukseni on peittää nurmikko lähes kokonaan istutuksiin. Niin iso alue, että on ihan hyväkin suunnitella.
 Luumulehdon ja  kasvihuoneen alueen väliin jää nurmikkokaistale josta kuljetaan kivimuurien toiselle puolelle ja rosarioon. Mutta on tuossa silti tilaa pienen omakotitalon pihan verran. Maata pitää hivenen nostaa, ajattelin sen hoituvan parhaiten niin että peitän nurmikon ylimääräisellä maa-aineksella, kompostilla ja muulla ns. ylimääräisellä tavaralla. Peite päälle ja kun on aika tehdä istutukset niin peite pois ja maa kääntöön.
Lehdistä pursuili kuva toisensa perään mitä parhaimpia ideoita. Upeita puutarhoja, mielenkiintoisia yksityiskohtia, kiviä, tietysti kiviä,väriä, kanttauksia ja rikkaruohottomia istutusalueita. Kuvista pompsahteli mielen syövereihin kasveja joita alueelle on ehdottomasti saatava. Ja myös niitä joille sanon ehdottomasti ei. Inspiraation siemen on kylvetty, kasvihuoneen rakentamisen ajan on hyvä jalostaa suunnitelmaa ja ideoita. Fysiikkaakin tarvitaan aivotyön kaveriksi, kiviä pitää kaivaa lisää jostain. Tällä kertaa ei tehdä viivasuoraa hiekkakäytävää vaikka sekin houkuttaa luumulehdon malliin.

Ehkäpä hyvä tuo viileä ja pakkanen, kun oikein kuumottaa puutarhatöihin pääsy niin pieni kierros pihalla viilentää mukavasti. Sitten voi palata takaisin unelmiin ja puutarhalehtien pariin.

30 kommenttia:

 1. On se ihan hyvä saada noita pimauksia ja pyöritellä ideoita päässä. Jos vain siltä seisomalta marssisi pihamaalle ja ryhtyisi tekemään, saattaisi katua jälkikäteen.
  Oi, sinä onnellinen ison tontin omistaja. Tietenkin isossa tontissa on omat kommervenkkinsä, mutta onpa kyllä tilaa toteuttaa monenlaisia asioita. Eikä naapuri ole ihan aidan takana töllistelemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimaukset on aika mukavia ja kun saa tässä vaiheessa vuotta niin ehtii karsia virheet pois. Ei ole naapureita ihan lähellä, tai on meillä mutta heidän tonttinsa asettuvat niin että puutarha on kuin ihan yksinään.

   Poista
  2. Tiheään rakennetussa taajamassa asuessa oppii vähitellen arvostamaan avaria maisemia ja omaa rauhaa. Toki on niitä, jotka tykkäävät vierekkäin ja päällekkäin asumisesta. Nuorena oli kivaa, kun ympärillä oli säpinää. Nykyisin arvomaailma on muuttunut täysin.

   Poista
  3. Me asuimme kaupungissa lähiössä jossa oli sentään tuhannen neliön tontit, uudemmat ovat nykyisin puolet siitä. Välillä kun elämä maalla tympii niin ajelemme uudella asuinalueelle jossa tontit postimerkin kokoiset. Siinä kun kysyy missä haluaa asua, niin sitä on taas tyytyväinen maalla asumiseen. Tykkäämme rauhallisuudesta ja etenkin hiljaisuudesta.

   Poista
 2. Jestas sentään, nyt on pikkupihan omistaja kateellinen! Tuosta tulee vielä valtavan upea! Pieni kokemusperäinen vinkki: kokeilin tehdä muutaman kukkapenkin peittämällä nurmen ja huomasin, ettei ainakaan meidän pihalla kannata kääntää maata ennen istutusta. Sieltä tuli nimittäin niitä nurmikolla lymyilleitä rikkoja ja niiden siemeniä pintaan. Vähemmän kitkemistä on seurannut, kun on istuttanut suoraan maata kääntelemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, voi siis olla ettei kannata kääntää maata vaan istuttaa suoraan. Varmana riippuu vähän siitä miten penkit lopulta kasaantuvat. Rikkoja meillä kyllä riittää, on omasta takaa vaikka mitä.

   Poista
 3. Isossa tontissa on hyviä ja huonoja puolia. Omalla pihalla pelkään että istutusalueita on roiskastu sinne sun tänne. Onneksi ne kasvit kasvavat ja rehevöityvät ja alueet näyttää isommilta. Nyt onkin oivallinen aika suunnitella istutuksia. On aikaa miettiä ja muutellakin. Oikein jo odotan mitä ihanuuksia olet keksinyt puutarhaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, on minullakin niitä roiskaisuja ja aluksi kaikki on niin kamalan pientä ennen kasvien rehevöitymistä. Nyt on paras aika suunnittelulle, ehtii tehdä sen kunnolla.

   Poista
 4. Soot tuan alueen kans ny kaikkista parahimmas vaihees, kaikki o maharollista ja alue voi näyttää joka päivä erilaaselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on siitä ihanaa aika akun kaikki on vielä mahdollista ja tulevaa kautta. Pikkuhiljaa kun suunnittelee niin toivottavasti tulee hyvä.

   Poista
 5. Kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty ja pimauksia tulee ihan koko ajan, maltti on sellainen ominaisuus, että joskus ainakin minulla se on koetuksella. Mutta harkinnan kanssa monelta sudenkuopalta välttyy, säästyy aikaa, rahaa ja työmäärää. Onnea ihanille suunnitelmille, olkoon mielikuvituksesti vilkkaalla päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti on valttia mutta joskus on kiva antaa aivojen tehdä överisuunnitelmia. Niitä kun sitten karsii niin jää toteuttamiskelpoiset ideat jäljelle.

   Poista
 6. Minä näen tuossa rutkasti mahdollisuuksia! Vinkkinä semmottinen, että älä hurjan korkeita kasveja laita, että tomaatit saa valoa kypsymiseensä.

  Eikös olekin aivan ihana tunne, kun inspiraatio jysähtää sielussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Ensin nimittäin suunnittelin kasvihuoneen eteen pergolaa köynnöskasveilla ja muuta mahtavaa kunnes tajusin että matalaa pitää olla ja reunoille jotain korkeampaa kuten pensaita.

   Inspiraation tunne on aika mahtava!

   Poista
 7. Puutarhakärpänen on sinua puraissut. Oireet viittaavat siihen, mutta tilanne ei ole ensinkään paha. Tilanne rauhoittuu, kun kevät koittaa ja pääset toteuttamaan ideoitasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan paha tilanne puraisusta huolimatta, kesällä ehtii sitten touhuilla.

   Poista
 8. Mikään ei tosiaan riitä, eikä koskaan tule valmista, kun näistä puutarhahommista on kyse. ;)
  Mutta sehän se tän homman juju onkin, aina löytyy jotain uutta ja mielenkiintoista opittavaa, kasvatettavaa ja kokeiltavaa.
  Inspiraatiota ja huippuideoita päiviisi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä se juju juuri on, ikinä ei tule valmista, kauheaa olisi jos tulisi. Mitä sitä sitten tekisi puutarhassa.

   Poista
 9. Ihania inspiraatiopuuskia. Onneksi alue on niin suuri, että sen koko jo rajoittaa kaiken tekemistä kerralla. Minä olen joskus aloittanut suorilta vain tekemään kukkapenkkiä. Tuloksena on ollut se, että olen sitten koko ajan ollut laajentamassa tai muokkamassa penkkiä myöhemmin. Minäkin halusin jo viime vuonna aloittaa mahdollisesti tulevan terassin/pergolan ympäristön kukkapenkkien tekemistä. Koska pergolaa ei ole vieläkään tehty, en uskalla penkkejäkään tehdä. Kokemusta on, että kasvit litsaantuvat helposti rakennusvaiheessa. Nyt vielä näyttää, että vielä tullaan muuttamaan pergolankin pohjaa, ehkä. Olisi hienoa, jos osaisin tehdä kerralla sellaista, jota ei tarvitse olla säätämässä sitten jälkikäteen.
  Onneksi voit jo tehdä suunnitelmia ja mahdollisesti hankkia joitain kasveja jo valmiiksi tulevaa varten.

  Minäkin alan jo täällä innostua siitä, miltä alue tulee näyttämään joskus tulevaisuudessa. Mahtavat mahdollisuudet teillä. (Joka tapauksesta alueesta tulee tulemaan ihana.)

  Mihin suuntaan teillä olikaan pohjoinen/etelä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tulee iso alue, se pitää miettiä kuinka alue pitää jakaa jotta sen hoitaminen on helppoa. Ehkä polkuja ja kiviä lisää. Totta ettei kannata aloittaa enne rakenteiden valmistumista, miehet ei aina huomaa kasveja touhutessaan.
   Uuden kasvihuoneen takaseinä ja aitan takaseinä on pohjoiseen päin eli tuo uusi alue antaa etelään, tulee olemaan auringossa lähes koko päivän.

   Poista
 10. Taatusti tulee upeaa! Ihania tiiliä siellä jo odottelee kasvaria..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuraria odotellessa. Ensin pitää valaa perustukset ja odottaa niiden kuivumista. Syksy oli niin märkä ettei lopulta uskallettu tehdä valua silloin.

   Poista
 11. Oho, mikä istutusalue tulossa. Siinä riittää tekemistä varmaan useammallekin vuodelle. Ja mikä määrä taimia joudutkaan hankkimaan/kasvattamaan. Meinasitko ostaa kaikki uusia lajeja, vai siirrät myös muualta pihalta?

  VastaaPoista
 12. Mulla on ihan samanlainen olo, kuin sulla siellä nyt. Valtavasti tyhjää tilaa, joka odottaa, että siihen aletaan "maalata" omaa kädenjälkeä. Ihana tunne! Meidän projekti löytyy täältä:http://10-vuotissuunnitelma.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
 13. Sulla on nyt ihan paras vaihe menossa! Toisaalta ihan huippua on sekin hetki kun pääsee toteuttamaan :) Nyt voi kuitenkin pyöritellä eri vaihtoehtoja ja ideoita ja antaa niiden jalostua niin kauan kuin lumi on maassa. Tästä tulee mukavaa seurattavaa ♥

  VastaaPoista
 14. Oo mitä ihanuus suunnitelmia, ja tuollaiset läänit, mihin saapi suunnitella kukkamaata! Mahtavaa, en yhtään ihmettele, että mieli tekisi jo hommiin!

  VastaaPoista
 15. Mahtavaa suunnitella tuollainen kokonaisuus, ja ihanaa toteuttaa se!

  VastaaPoista
 16. Ihania suunnitelmia! Nuo pimaukset ovat ihan parhaita.:) Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)