lauantai 2. syyskuuta 2017

Ruusukaaren kunnostus

Köynnöskaareen kaksi vuotta sitten istutetut ruusut kasvavat kuin häkä. Lajike on kunniakkaasti Suomenköynnösruusu 'Pohjantähti'. Jo tänä kesänä pääsin kokemaan huikeaa kukintaa kun kaari oli valkoisenaan kukkaa. Mistä lie ruusu voimansa ammentaa, en tiedä. On se toki saanut lannoitetta, hevonpotkua ja kompostia mutta siitä huolimatta jaksan päivitellä ruusun kasvuvoimaa.

Kesän mittaan ruusu kasvatti uusia versoja vanhoista versoista ja oli lopulta kuin harakanpesä joka paikkaan harottavien oksineen.
Ruusunoksia kasvamassa jokaiseen ilmansuuntaan. Jotain noille tarvitsee tehdä ennen talvea ja oksien puutumista.
 Hain Tokmannilta pari pussia muovisia kiinnitysklipsejä. Olivat muuten vielä tarjouksessa. 20 kappaleen pussi maksoi 1,39€.
 40 klipsiä riitti juuri ja juuri. Sain kaikki oksat toisiinsa kiinni ja menemään kauniisti kaaren mukaisesti. Nyt sillalla voi kulkea pelkäämättä ruusun piikkien hyökkäystä.
 Mutta se mikä vielä jäi oli myrskytuulen vinoon saama köynnöskaari. Kaarihan on rimpulametallikaari jolle ei muutenkaan odotettu pitkää ikää, mutta kyllähän se tuossa saisi kestää enemmän kuin vuoden. Niinpä mies teki samantien kaarelle paremmat tuet alaosaan ja sai sen suoristettua.
 Suorassa on. Kaari on yläosastaan todella tiuha. Mietin miten kaari tai ruusu tulee kestämään lumen painon jos ensi talvena sataa muutakin kuin vettä. Mutta ehkä luonto hoitaa homman ja puhaltaa lumet pois ennen kuin ehtivät jäädä kaaren päälle.
Rosarioon Lidlistä hankittu köynnösruusu ei vielä tarvitse omaa tukea. Ensimmäinen ja ainoa nuppu taitaa ehtiä aueta ennen talvea. Siinä hilkulla ettei jo tällä viikolla. Mitään lajiketieto myyntipakkauksessa ei ollut. Saapa nähdä pitääkö edes väri tai muoto köynnösruusu paikkaansa.

20 kommenttia:

 1. Hienosti on kasvanut köynnösruusu, oikein riehaantunut :) Ruusukaari näyttää kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kunnolla riehaantunut. Pohjantähti on rotevakasvuinen.

   Poista
 2. Suloinen ruusukaari, toivottavasti kestää lumen painon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Talvi tiputtaa ruususta lehdet mutta silti jää tiheäksi kaaren päältä.

   Poista
 3. 'Pohjantähti' on erittäin kestävä, rotevakasvuinen ja piikkinen lajike. Se huitoo täällä V-vyöhykkeelläkin huonolla hoidolla tosi raivokkaisiin mittoihin. Ongelmalliseksi koen se todella inhat piikit, jolloin sen käsittely on usein suorastaan viiltävä kokemus. Kerran tartuin hiuksistani siihen, enkä tahtonut päästä irti millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa kestävältä, minulla se on avomaalla, täysin säiden armoilla ja tuulien riepoteltavana eikä tunnu muuta kuin tykkäävän. Piikit ovat hurjan kokoisia ja niitä on paljon. Oli paksut hanskat käsissä ja silti ne pisteli.

   Poista
 4. Portti on ny hyvän näkööne, mutta kuinka käy, ku kasvu jatkuu? Huh!
  Mulla oli pohojantähti erellises puutarhas seinänviäres. Se kasvoo pian räystähille asti ja tunki ittensä katon ja rännien välistä. Siitä tuli hiano kukkiva kaari, jonka alta meni kuluku terassille. Mutta voi sitä kasvun harvennusta. Soli järkyttävän tyälästä ja piikikästä hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheltä olen tilannut vahvemman kaaren sitten kun tuo rimpula on entinen. harvennusta olen jo kauhulla ajatellut. Ensinnäkin tikkailla kiipeäminen kaaren yläosaan, se ei ole mun juttu ja ne sitten kaupan päälle piikit.

   Poista
 5. Hyvin on kasvanut pohjantähti. Meillä oli sitä edellisessä pihassamme. Oli niin piikkinen, etten sitä enää tänne hankkinut. Nätti kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihmiset ei turhaan sano pohjantähteä piikikkääksi ruusuksi, sitä se todella on. Isoja piikkejä vieri vieressä.

   Poista
 6. Siitä tuli oikein hieno korjaustoimenpiteillä! Tuo ruusu on aika mieletön, itse annoin sen äidille, kun kasvoi loputtomasti. Oikeassa paikassa kyllä kaunis, kuten portissanne. Ihana tuo pikku silta, joka vie portin ali :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähden kanssa saa olla tarkkana mihin laittaa, vaatii paljon tilaa. Viime vuonna pisin yhden vuoden kasvu versolla oli kaksi ja puoli metriä.

   Poista
 7. On tuolla kasvuvoimaa. Tädilläni se vie aitan seinästä suuren osa. Upea kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava ruusu kukkimaan aitan seinustalle. Kukkiessaan hyvin on upea, pientä valkoista kukkaa lukematon määrä.

   Poista
 8. Komia tuli kaaresta. Pohjantähti on hirmu piikkinen ja vaikeasti käsiteltävä. Piikkien välistä saa yleensä otteen ja saa taiteltua haluamaansa kohtaan. Toissa talvi palellutti melkein kokonaan, mutta yksi oksa jäi eloon ja nyt taas rehottaa. Kukat on kyllä kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissa talvi oli ankara kasveille, minullakin Pohjantähti kärsi mutta selvisi, leikkasin sen silloin ihan alas.

   Poista
 9. Kaunis ruusu, mutta sen piikkisyys arveluttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on piikikäs, siis erittäin piikikäs. Mutta kaunis nimeä myöten. Ja kestävä. Niin monta hyvää puolta että kannattaa hankkia.

   Poista
 10. Kaunista kukintaa siellä. Rantakukka kuuluu minunkin lemppareihini ja se on tänä kesänä kukkinut hyvin pitkään. Neilikkaruusu on hurmaavan kaunis. Minäkin olen viimein tajunnut ryhtyä katkomaan runsaasti siementäviä perennoja, pääsee vähemmällä kitkemisellä keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään katkoin tähtiputkia, jestas mikä määrä niistä olisi tullut siementä jos olis jättänyt paikoilleen, hukun jo nyt siementaimiin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)