tiistai 19. syyskuuta 2017

Vielä kukkii

Puutarhassa on vielä paljon kukkijoita. Ihana asia mutta myös ei niin hyvä kasvien kannalta. Olen monen kasvin kohdalla pohtinut että mitenköhän ehtivät tuleentua ennen talvea. Olisiko syytä leikata kukinnot pois tai napsia puuvartisten kärkiä tuleentumisen jouduttamiseksi. Entä jos lokakuu onkin lämmin ja murehdin turhaan. No, teen niin tai näin niin saatan onnistua tai sitten en. Ehkä valitsen kuitenkin kukista nauttimisen. Kasvit ovat sitkeitä enkä tykkää puuttua liikaa niiden elämään.
 Ihan ensin tilannepäivitys rosarion tämän hetken kauneimmasta ruususta. Ikuistus moneen kuvaan sillä kaunottaren selviämisestä talven yli ei voi tietää.
 Kosmoskukan kanssa heitin jo toivoni kukkimisesta mutta tänään löysin sieltä ensimmäisen kukan. Olen istuttanut tätä monena vuonna ja nyt sain ekaa kertaa kukkaan asti.
 Arboretumin tummalehtinen maksaruoho on kauneimmillaan. Tätä voisi levittää muuallekin.
 Navetan kivimuurin viereen heitin keväällä pussillisen silkkiunikon siemeniä. Ne ovat kukkineet jo monta viikkoa ja edelleen nuppuja on enemmän kuin kukkia. Lämmin paikka ja hevosenlanta on tuottanut kukinnan joka tuntuu jatkuvan ja jatkuvan.
 Samaa ei voi sanoa rosa rugosa 'Snow Pavementista'. Kaikki nuput ovat yhtä ruskeita kuin kuvassa. Vain pari ensimmäistä kukkaa selvisi voittajana sateista, muut eivät. Surullista.
 Salkoruusu on sinnikäs kukkija, joka viikko avautuu pari uutta kukkaa, tummat ovat vähän piilossa oikealla puolella mutta on siellä niitäkin. Niin kauniita harmaata talon seinää vasten.
Luumulehdossa on yllättäjä. Leikkasin kulleron kasvuston alas heti kukinnan jälkeen. Sieltä on noussut uutta versoa ja muutama nuppu joista ensimmäinen kukkii. Kulleroita syyskuussa, käyhän se näinkin.

16 kommenttia:

 1. Ihania kukkia <3 Itselläni osa ruusuista myös ihan mössönä sateiden takia. Pitäisi muistaa ajoissa napsaista poikki ja tuoda sisälle kukkimaan. Mutta kun ei vaan muista... Mukavaa viikkoa Sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mössönä, se kuvaa hyvin ruusujen tämän hetken tilaa. Harmittaa välillä tosi paljon kun runsas kukinta pilaantuu sateessa.

   Poista
 2. Onpa sinulla vielä paljon kukintaa, vaikka ollaan jo ohitettu syyskuun puoliväli. Hieno on tuo kullero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen paljon on vielä, kielii siitä että koko kesä oli reilusti myöhässä.

   Poista
 3. Ihana syyskuun kullero ja kaunis ruusu! Harmi tuota Snow Pavementia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullero syyskuussa kuuluu ehdottomasti niihin asioihin jotka pitää tallettaa blogiin, en tiennyt että sen saa kukkimaan uudelleen.

   Poista
 4. Tosi kauniita kukkia sulla on vielä.Tummalehtinen maksaruoho on hieno. Pitäis ostaa itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tumma on hieno, kannattaa hankkia jos tulee vastaan taimimyymälässä.

   Poista
 5. Onneksi on vielä kukintaa. Luulen, että osa kasveista kyllä pääsee ihan hyvin talvilepoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän talvilepo onnistu, itse vain hätäilee ja miettii kuinka käy.

   Poista
 6. Kosmoskukat täälläkin vain kasvavat pituutta, vasta nyt ensimmäiset kukkaset auenneet ja saman näköisiä ruusun nuppuja löytyy sadeviikkojen jäljiltä meilläkin. Nautitaan niistä, jotka kukkansa avaavat, kuten tuo sinun ihana vaaleanpunainen ruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautitaan kukkivista ja suljetaan silmät ruskeiden nuppujen kohdalla kun ei niille kuitenkaan voi mitään.

   Poista
 7. Veikkaan pitkää ja vetistä syksyä. Ensilumia saadaan vartoa - kunnon talvea sitäkin pitempään. No tämä on tuttu kaava täällä meren rannalla. Näin se useinmiten tapaa mennä.

  Komeamaksaruohot on syksyn piristys kaikin tavoin. Kosmoksissa oli tänä vuonna kirvoja, sitten iski härmä ja kesän kruunasi sitten jokin koppiainen, joka pisteli terälehdet poskeensa. Hieno kasvi onnistuessaan.

  Ruusuilla on ollut ankea kesä täälläkin. Kylmää ja kuivaa - nyt sitten märkää. Ei tykkää nuput aueta. Siirrämme toivon talvehtimiseen ja ensi kesään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin veikkaan minäkin, sadetta ja viileää tälle syksylle. Kunnon talvet taitaa olla mennyttä täällä sisämaassa. Olipa sinun kosmoksilla kova kesä, koettelemuksia vaikka muille jakaa.

   Poista
 8. Toivotaan vielä muutamaa viikkoa lämpimiä öitä.. Tuntuu että nyt vihdoin täällä meillä on tarpeeksi kosteutta, humalakin on alkanut köynnöstää uudella innolla ja moni kukka tehdä uusia nuppuja, kissankello uusi kukkia.

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti tuo kaunis ruusu kestää tulevan talven. Ensi viikolla on lämpimämpää, joten vielä saattaa kukinta jatkua. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)