sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Syyskuisia iloja

Viikonlopun säät oli hienot. Puutarhassa ehdin viettää molempina päivinä hyvän tovin, keräten satoa, siistien perennoja ja kukkasipuleita maahan lykkien.
 Punalatvassa ei ole näkynyt perhosia mutta on se myös pörriäisten mieleen. Niitä meillä on ollut paljon, korvaa vähän perhosten puutetta.
 Valkoinen neilikkaruusu kukkii vielä pitkään, uusia nuppuja on avautumatta useampi nippu.
 Tumma maksaruoho availee kukkiaan. Yhden maksaruohon leikkasin jo kokonaan pois. Se on kukintansa kukkinut ja alkoi lamota luumulehdon käytäville. Toinen puoli on leikkaamatta, siitä otan siemeniä talteen. Jos muistan, taidan kokeilla lisätä tätä tummaa siemenestä.
 Rantakukka on lemppareitani. 
 Minttua olen kerännyt nippuihin kuivumaan puuhellan ylle. Osa saa jäädä kukkimaan, minttukin on perhosten ja pörriäisten mieleen. Mintun takana kukkii vielä viimeisiä pioniunikkoja, vaaleanpunaisia ja tummempia.
Luumulehdossa yllätti syysleimu. En muistanut että olen istuttanut näin ihastuttavan kirkasta pinkkiäkin sinne. Kuva vähän valehtelee, sävy on oikeasti sellainen syklaamin punainen, aivan huikea sävy.

Puolet luumulehdosta on siivottu, toinen puoli jäi ensi viikolle. Pari havaintoa tuli tehtyä. Sinipiikkiputket on syytä katkoa ennen siementämistä, uusia siementaimia oli kymmeniä. Sama koskee kaikkia akileijoja, ihan liikaa siementaimia mitä kitkeä.

11 kommenttia:

 1. Kiitos vihjeestä sinipiikkiputken kanssa. Täytyy siis olla tarkkana sen siementämisen kanssa.
  Meilläkin perhoset ovat puuttuneet loppukesästä. Kaunis neilikkaruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni hetki ennen kuin tunnistin pienet taimet sinipiikkiputkiksi. Helppo kitkeä pois jos ei päästä liian suureksi. Isompana kasvattaa vahvan paalujuuren. Tosi vähissä on ollut perhoset, epäilen että öisin on liian kylmä vaikka päivälämpötila riittäisi.

   Poista
 2. Oli tosiaan hianot säät, tuli lapiovarres melekee hiki :) Perhosiaki oli tämän kesän ennätysmäärä. Mullaki neilikkaruusuus palio avautumattomia nuppuja. Vaalianpunaane vasta aukoo ensimmääsiään. Soot aloottanu jo sipulien laitonki. Mullon se viälä erespäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuli hiki kun aluksi en uskaltanut olla pelkkä t-paita päällä. Tänä vuonna olen yrittänyt keskittyä pikkusipuleihin, ne on syytä laittaa heti maahan. Suunnittelin että ei yhtään uutta tulppaania tänä syksynä, saas nähdä pitääkö kun alkaa tulla enemmän valikoimaa eteen.

   Poista
 3. Vahvan värinen syysleimu! Sinipiikkiputket meillä vielä niin pieniä taimia, ettei ole hätää liiasta leviämisestä, mutta täytyypä seurailla noita siementaimia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno vahva väri, sopii hyvin syyskukkijalle. Tänään kitkin taas siementaimia pois, oli joukossa sinipiikkiputkea. Osan jätin jos joku haluaa siementaimia, voi viedä taimitorille.

   Poista
 4. Onpa kaunista kukintaa. Yksi musta kollipoika on vielä vailla kotia.

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana neilikkaruusu, minulla on vaaleanpunaista. Tykkään kovasti niistä. Maksaruohot on upeita syksyn kukkijoita. Ai että siemeniä talteen. Onnistuuko siemen kylvö. Minä olen huono kasvattamaan siemenistä. Joskus innostun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunaisena on minullakin mutta valkoinen kukkii tänä vuonna paremmin. Tummanpunainen vielä puuttuu. Arvilan vanha maksaruoho leviää siemenestä kuin häkä, ongelmaksi saakka.

   Poista
 6. Rantakukka on minunkin lepparini ja kukkii todella pitkään.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)