perjantai 29. syyskuuta 2017

Näin tekee laiska

Loppukesästä kirjoitin siitä kun vein kasvimaalle pari räsymattoa. Niiden alle tuli sanomalehteä ja lakanoita estämään rikkojen esiin nousun. Siitä sain idea korjata kivimuurin tilanteen rosarion ja luumulehdon välillä. Muurin yksi sivu kasvaa rikkaa ja haluaisin laittaa siihen jotain maanpeite kasvia kaunistukseksi ja ruohon leikkuun helpottamiseksi. Maa on savista, sen kaivuu ja muokkaaminen käsin ei inspiroinut. Niinpä menin taas helpoimman kautta.
 Hankala kulmaus jossa yhtyy risuaita ja kivimuuri. Olen pitkään miettinyt mitä tuohon istuttaisi ja tämän kesän angervo-ostokset sai päättämään että siihen tulee jaloangervojen paikka. Ensin tosin pitää saada rikat tainnoksiin. Vanhan maton alla on taas sanomalehteä ja lakana rikkojen kiusaksi.
 Ruohonleikkaajalle paikka alkaa olla haastavan ahdas. Niinpä samalla päätin että jaloangervojen eteen tulee jotain tuohon Laatokan keltaluumuun saakka. Mitä sen on, sitä en vielä tiedä. Aloitellaan angervoista.
 Koko kivimuurin vierusta on nyt peitettynä. Käytän peittämiseen halkaistuja multasäkkejä. Tavallinen jätesäkki on liian heppoista muovia, se repeytyy. Osa näistä muoveista on palvellut samassa käyttötarkoituksessa aiemminkin parisen vuotta ja on edelleen ehjät. Seuraava kohde on niille tiedossa joten ehjinä saisivat vielä kestää.
 Saman kivimuurin toisella puolella on rosario. Se on kitketty elokuussa syyskuntoon mutta taidan kitkeä sen vielä kerran jos aikaa on. Ja kuvista päätellen nurmikko pitää leikata ainakin kertaalleen ennen talvea.
 Pihassamme on kasvanut aina koiranheisi. Luulin pensasta ensialkuun syreeniksi ja vedin sen poikki pienille tapeille. Koiranheisi ei ollut siitä moksiskaan vaan nykyään se on kauniin haaroittunut pensas. Joitain alaoksia olen katkonut siitä myöhemminkin mutta muuten se saa kasvaa ihan rauhassa. Koiranheiteen on tullut upea syysväri, kauniin vaaleanpunaisia lehtiä vihreiden ja keltaisten lisäksi ja ylhäällä koristeena muutama kirkkaanpunainen marja. Tämä onkin syksyisin lempipensaitani hortensioiden lisäksi.
Onko tänä syksynä ollut runsaammin kärpässieniä kuin yleensä? Pihassa niitä putkahtelee koko ajan uusia ja ovat kovin kauniita ja komeita. Tämä yksilö kasvaa autopaikan kivimuurin luona, köynnöshortensian vieressä. Sienen ulkomuoto on kuin suoraan satukirjoista. Täydellinen.

22 kommenttia:

 1. Ei laiskuutta, vaan järkevyyttä. Näännytys, eli rikkakasvin yhteyttämisen ehkäisy on hyvä tapa päästä pahoistakin rikkakasveista eroon ja jollei täysin eroon niin ainakin niiden kasvuvoima oleellisesti heikkenee ja jatkossa niitä on huomattavasti helpompi hallita.
  Joku muukin mainitsi, kärpässieniä olevan normaalia enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näännytys vaatii aikaa mutta sitä minulla on, puutarhan kanssa ei kannata hötkyillä. Ja koska kivimuurin reunat ovat hyvin epätasaiset toimii näännytys parhaiten.
   No en sitten ole yksin mietteissäni kärpässienten kanssa, on niitä selkeästi enemmän.

   Poista
 2. Hih, ihana satusieni. Heisikin on niin nätti!
  Eikö jaloangervot leviä aika hyvin juuristollaan...? Vai leviävätkö. Nyt en muista yhtään! Meinaan vain, että ehkä niiden eteen ei muuta tarvita, jos ne vain jaksavat levitä luumuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervot taitavat jonkin verran levitä ja nyt ne mitä istutin niin jaoin istuttamisen yhteydessä, tuon alueen saa helposti täyteen.

   Poista
 3. Ei sua voi kyllä laiskuuresta syyttää, nii suurta puutarhaa hoirat.
  Hiano ruska heires.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kokee tekevänsä asioita helpoimman kautta. Tai ehkä se lähtee siitä että aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen, silloin on hyvä kun jotkut asiat voi jättää luonnon hoidettaviksi, tai räsymattojen ja muiden apulaisten.

   Poista
 4. Näännytys on järkevää. Kun aika ei riitä joka viikkoiseen rikkojen nyppimiseen tai kaiken ylös kaivamiseen. Ja saa myös aikaa suunnitella tulevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvää aikaa suunnitella mitä kivimuurin viereen tulee. Tuopksukurjenpolvea mietin, se on tehokas peittäjä. Ja jaloangervojen eteen mietin keijunkukkia, niitä minulla ei vielä ole yhtään mutta ehkä ne menettelee jaloangervojen kanssa.

   Poista
 5. Kyllä tuo on ennemmin neroutta kuin laiskuutta!

  VastaaPoista
 6. Hoksaavutta, nohevuutta, käytännöllisyyttä, kantapään kautta opittua, oivalluskykyä. Ison pihan hoito vaatii kaikkea edellä olevaa. Laiskan iso piha ei tuolta näyttäisi

  Milloin meinaat laittaa uudet talvivalkosipulit maahan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piri :) Tässä puutarhassa yritetään hyödyntää kaikki materiaali ja ideat.
   Kiitos muistutuksesta, olen unohtanut koko talvivalkosipulit, kohta ne voisi laittaa maahan, tosin ensin pitää kääntää toinen puoli kasvimaasta koska sinne ajattelin laittaa valkosipulit. Ja kääntämiseen on aikaa vasta viikon päästä.

   Poista
 7. Laiska tarhuri ei viittis nähä vaivaa noin paljon, joten ei ollenkaan laiskuudesta kyse :) Eiköhän rikat tuosta tokene ja tuohon tulee komea angervonurkkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikat lähtee kunhan malttaa vuoden tai pari. Angervot on oivia kasveja, minä olen niiden suhteen myöhäisherännäinen.

   Poista
 8. Voi ihanaa teilläkin kasvaa koiranheisi. Sen kirkkaan punaiset marjat on niin komeita, eikä linnuillekaan ihan ensimmäisenä kelpaa!
  Tuo mattotemppu on nerokas! Minulla on eräässä jyrkässä rinteessä lammen takana pinkopahvin kaltaista kovalevyä ja sekin ajanee asiansa ja maatuu sitten aikanaan kuten matot ja lakanatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiranheisi on hieno pensas, voisin ottaa pihaan toisenkin mutta olen ymmärtänyt että ei lähde kasvuun siemenestä. Pahvi ja levytkin on hyviä, maatuvat ajan kanssa ja kun sen tekevät on rikat hävinneet.

   Poista
 9. Iso puutarha vaatii konsteja ja tuo peittäminen on parasta passiivista vastarintaa rikoille.

  Talvivalkosipulit ovat nyt kuivurissa ja parin viikon päästä istuttelen istukkaat maahan. Niitä istukkaita en kummemmin kuivaile, mutta syöntisipulit vaativat kuivuria säilyäkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli niin onneton sato valkosipulista ettei jää paljon istukkaaksi, pitää hankkia jostain lisää. Aleksandraa on tarkoitus laittaa. Syömäsipulit kuivui minulla joitain viikkoja aitan seinustalla ja nyt ovat sisällä.

   Poista
 10. Hyvä ja helppo rikkojen torjuntametodi! Testasin myös muovisäkkejä tänä kesänä, saa nyt ensi keväänä nähdä, ovatko tehneet tehtävänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovisäkitkin toimii hyvin, kaikki kannattaa hyödyntää :)

   Poista
 11. Noin suuren istutusalueen kanssa kannattaakin olla kärsivällinen, ettei sitten näänny itse, kun rikkaruohot alkavat uudelleen innostua. Jaloangervot ovat kiitollisia, leviävät, mutta maltillisesti ja ovat helppoja jakaa - puhun siksi, että juuri eilen istutin uuteeen paikkaa kasan jaettuja jaloangervoja:) Ihana rosarium, varmasti lämmin paikka kivimuurin kyljessä. On sinulla ihana, suuri puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on iso alue on pakko käyttää työtä helpottavia keinoja. Onpa mukava kuulla että jaloangervoja voi huoletta jakaa ja leviävät maltillisesti. Rosario hyötyy kivimuureista ympärillään. Sille osuudelle mihin ei ole kiviä on kasvamassa aidanne syreeneistä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)