maanantai 11. syyskuuta 2017

Auringossa saa aikaiseksi

Pitkästä aikaa paistoi aurinko, tänään ei tuhlattu aikaa ruuanlaittoon tai sisähommiin, puutarhaan heti kun pääsin kotiin.
 Rosa Rugosa 'Sointu' kukkii kauniisti syyskuussa. Tämä taitaa olla ruusu jonka kukista saa nauttia pakkasiin saakka.
 Olen istuttanut rosarioon kesäkukista muutaman muratin. Kaksi niistä on sinnitellyt hengissä jo pari talvea ja toinen niistä on jopa kasvanut. On tainnut murattikin tykätä kosteasta kesästä. Yhden koivun juurella minulla on ollut muratti jo vuosikaudet. Hengissä on vaikka hidas on kasvamaan. Ehkä hyvä niin, lämpimissä maissa muratti voi äityä ongelmaksi saakka.
 Alma on hyvänä apulaisena mukana. Rosarion kivimuurin päälle nostetulta hirreltä oli hyvä tähystellä kaurapellon myyriä.
 Luumulehdossa ja kivimuureilla maisema on vielä kesäinen. Navetan toisella puolella havahduin tänään siihen, että koivu kellastuttaa ja tiputtaa lehtiään. Haravoinnin voi aloittaa muutaman viikon päästä. Haravointi onkin niitä ainoita oikein mukavia syystöitä.
 Kivimuurin nimetön hortensia availee vasta nyt ensimmäisiä nuppujaan. Tämä on todella kaunis kukkainen. Ensin nuppuna kukka on vaaleanpunainen, auetessaan hienostunut lime, siitä menee valkoiseksi ja myöhemmin muuttuu täysin pinkiksi.
Päivän suurin ilonaihe oli neitoperhoset joita oli peräti neljä kappaletta herkuttelemassa arboretumin valkoisissa värimintuissa. Perhosten näkeminen tuntui hyvältä, olen ollut niin huomissani niiden puolesta. Onnea on yksikin kaunis syyspäivä ja silloin nähty perhonen.

22 kommenttia:

 1. Yhtäkkiä onkin jotenkin kesäistä, kun kuviasi katsoo! Almakin nauttii auringosta :). Olen vienyt muratin sisään talveksi, mutta ei se ihan ole tainnut siitäkään nauttia, vaikka hengissä onkin säilynyt ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli todella kesäistä. Tuntui että kaikki nauttivat auringosta.

   Poista
 2. Ihanat kuvat! Sointu näyttää todella nätiltä, ihanaa että kukkii pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sointu on kiva ruusu, pitkään kukkiminen on iso plussa.

   Poista
 3. Tänään oli hiano aurinkoone päivä, eikä eres tuullu. Moni-ilimeene hortessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hieno päivä, loppui ihan liian nopeasti.

   Poista
 4. Sointu kukkii täälläkin tosi pitkään. Se on hieno uusi jaloste. Murattia en ole saanut menemään täällä talven yli millään. Yritetty on kestäväksi tiedetyillä lajikkella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi muratin kanssa, kannattaa sinnikkäästi yrittää, nuo minun on kesäkukkaistutuksista otettuja, ei mitään erityisiä lajikkeita. Lämmin ja suojainen paikka pitää kyllä olla. Ja juurtumiseen menee pari vuotta.

   Poista
 5. Voi miten ihanat maisemat teillä on! Ja kauniita kukkia jaksaa vielä kukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maisemat on ihanat, peltoa ja metsää. Vain järvi puuttuu.

   Poista
 6. Oli ihanaa saada poutapäivä pitkästä aikaa, ja varsinkin aurinkoa. Hurjasti on jäänyt puutarhatöitä rästiin jatkuvan sateen vuoksi. Täällä sataa taas kaatamalla, uskomaton ero energiatasoon verrattuna aurinkoiseen päivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain sää vaikuttaa mielialaan, ja jotenkin vahvemmin kun aurinkoa on näkynyt todella vähän. Elokuu oli harvinaisen pilvinen.

   Poista
 7. Sointu on minulle melko uusi tuttavuus, mutta meilläkin se uudelleen kukkii ja nuppuja on paljon.
  Alma-kissa on niin kaunis kilpparikisu, melkein kuin meidän jo pilvitaivaisiin mennyt Fanny, sanotaan kilpparikisuissa olevan terhakkuutta ja sisus. Meidän Fannystä sitä kyllä löytyi.
  Neitoperhon näkeminen on aina pienen ilon aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sointu on tuore minunkin ruusuissa, viime vuonna istutettu. Nopeakasvuinen se on. Kilppareissa on luonnetta, Alma on oman tien kulkija, ei oikein siedä muita kissoja lähellä. Minun suhteen on ehdoton, puutarhassa on seurana ja sisällä pitää päästä jalkopäähän nukkumaan.

   Poista
 8. Kivat kuvat ja ihanat perhoset Meillä ei niitä ole näkynyt tänä kesänä juuri lainkaan, toivottavasti tulevat ensi kesänä. Eilinen oli meilläkin aurinkoinen päivä, nyt taas sataa. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset on olleet vähissä. Huomiselle on taas luvassa kaunista, ihan hyvä, kävin ostamassa lisää kukkasipuleita.

   Poista
 9. Puutarhaihmisille aurinkoinen poutapäivä on arvokasta ihanuutta, mitä ei tosiaan voi hukata! Minullakin tuo sointu aloittelee uutta kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on aurinkopäivät niin harvassa että yhtään ei voi hukata.

   Poista
 10. Voi miten näyttää ihanalta siellä, niin kauniita kuvia😍 Suloinen on Alma-apulainen♥ Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alma on suloisuus, nyt nukkuu takanani olevalla tuolilla ja kuorsaa :D

   Poista

Kiitos kommenteista :)